Actualitate

Propaganda rusă, mai activă ca niciodată, inclusiv pe bani americani

E vorba de declarația lansată la 21 august prin care semnatarii își exprimau ”profunda îngrijorare în legătura cu izolarea si obstrucționarea eforturilor R. Moldova în formatul 5+2 prin multiplicarea presiunilor asupra autorităților sale constituționale pentru a le determina să facă cedări unilaterale si incompatibile cu normele si principiile dreptului internațional, care pot prejudicia grav negocierea viitorului statut al regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova”.

Ei bine, declarația nu a plăcut Moscovei, iar presa rusă a luat-o la puricat și comentat. Printre cei mai activi în acest sens a fost portalul www.svpressa.ru, despre care se spune că ar fi controlat de serviciile secrete ruse și care promovează activ șovinismul moscovit, expansiunea rusească în spațiul CSI și interesele regiunilor separatiste controlate de Rusia. Iar la Chișinău, ca replică la acest material apar o serie de articole în aceeași albie, doar că mai puțin profesioniste, publicate de portalul www.newsmaker.md, care aparține lui Vladimir Soloviov, jurnalist care în ultimii ani a scris și la Tiraspol și la Moscova și la Chișinău și despre care se vorbește în mai multe cercuri că ar avea legături foarte strânse cu servicii secrete.

De fapt, portalul lui Soloviov a încheiat recent și un acord de colaborare cu Școala Superioară de Antropologie a binecunoscutului Mark Tkaciuk, iar de atunci ”cardinalul gri” apare într-o veselie pe Newsmaker, inclusiv cu o opinie extrem de critică la declarația menționată mai sus.

Trebuie însă amintit că ”cooperarea” dintre cei doi nu a apărut acum. Soloviov este prieten la cataramă cu Natalia Morari, o altă jurnalistă extrem de controversată asupra căreia planează multe suspiciuni. De fapt, Soloviov a revenit în Moldova după ce fusese câțiva ani la Moscova aproximativ în aceeași perioadă în care s-a autoexilat Natalia Morari – adică în ajunul lui aprilie 2009. Cine mai ține minte, presa a scris atunci și despre o idilă dintre Mark Tkaciuk și Natalia Morari, buna prietenă a lui Soloviov. Apoi a urmat 7 aprilie în care Morari a avut un rol nici pe departe secundar. Întâmplător sau nu, după Mark Tkaciuk, Natalia Morari a trecut în patul lui Chiril Lucinschi, un alt personaj dintr-un anturaj foarte apropiat KGB-ului. Natalia Morari s-a instalat la televiziunea acestuia, iar Vladimir Soloviov era cvasi-permanent în studio, în timp ce verișoara Nataliei Morari se căsătorea cu Iurie Roșca. Probabil nu este cazul de prezentări în privința acestui personaj și a comportamentului și viziunilor pro-ruse ale acestuia din ultimii ani.

Materialul semnat de Soloviov a provocat însă critici în rândul societății civile și în mediul de experți, care l-au acuzat pe autor că promovează interese străine Republicii Moldova. Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă Victor Chirilă a publicat un comentariu pe contul său de Facebook, în care îl acuză pe Soloviov de manipulare și lipsă de respect față de cei care au semnat declarația. ”Stimate dle Soloviov, titlul articolului dumneavoastră e foarte obraznic și ofensator. Ar fi bine sa-l reformulați, altfel vom lua poziție publica, care va fi semnată de toți semnatarii Declarației”, a scris acesta.

”Un jurnalist ipocrit este o non-valoare. El alimentează teme false, completând prin omisiune și rea-voință dezinformarea. În cele din urma are de câștigat propaganda rusă, contra căreia acest pseudo-jurnalist se spune că lupta”, a scris expertul Igor Munteanu de la IDIS Viitorul, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA.

Iar expertul Cornel Ciurea consideră că Soloviov a scris articolul primind ”o misiune specială”.

Un alt lucru la fel de interesant este că newsmaker-ul lui Soloviov apare datorită finanțării Ambasadei SUA la Chișinău, organizației americane National Endowment for Democracy. Adică americanii finanțează o instituție de presă în Republica Moldova care promovează viziunile Moscovei și politicieni controversați ca Mark Tkaciuk și Iurie Roșca. Bineînțeles, americanii vor să promoveze democrația, presa independentă, care reprezeintă una din cele mai importante valori ale democrației. Dar oare cum s-ar uita americanii dacă o ambasadă acreditată în țara lor ar finanța o publicație care ar promova organizațiile teroriste, sau viziunea acestora asupra cum trebuie să fie orânduită lumea, inclusiv SUA? Ar mai vorbi ei atunci de libertatea presei?

 Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *