Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Decembrie 2016, ora 06:11    Din editia print

Marime Font

Protejat de poliție, un chișinăuian își maltratează soția și copilul

Cunosc de un an o femeie din Chișinău, profesoară, intelectuală, pe care soțul o maltratează de câteva ori pe săptămână, iar poliția, de câte ori este chemată la fața locului, îi ține partea lui. Biata de ea a încercat să se apere de el în fel și chip, dar fără niciun folos. Exact așa ca și cum ai bate la o ușă care nu ți se deschide niciodată. Dacă lucrurile vor continua astfel, această femeie riscă să moară, în cel mai bun caz de infarct.

Bătută de soț, ignorată de poliție și agresată de agenții de pază

În accesele de furie, bărbatul îi spune cu mândrie nevestei sale că pe fața pământului încă nu s-a născut omul care să-l poată pedepsi. Chiar în una din săptămânile trecute, într-o noapte friguroasă, el a bătut-o și a alungat-o din casă în cămașă de noapte, în ciuda strigătelor disperate ale băiețelului de numai șase ani pe care cei doi îl au. Când a venit poliția, individul a ieșit din casă împieptoșat și a urcat în mașina oamenilor legii, în timp ce femeia lui îngheța afară, pe marginea drumului. După ce au stat cu el la taclale, polițiștii nu au mai făcut nimic și au plecat. Nici măcar nu au chemat-o să se încălzească și ea în automobilul lor de serviciu.

Puțin mai târziu, în aceeași seară, pentru că ea îngheța bocnă și voia să intre cu orice preț la copilul său, care plângea speriat, dincolo de geam, în brațele agresorului, el a chemat agenții de pază de la firma care asigură protecția casei. În loc să-și dea seama că au în față un nebun și să-l trateze ca atare, aceștia au scos-o cu forța pe femeie din curte. Situația se explică și prin faptul că scandalagiul dă în chirie un imobil acestei firme de pază. Totuși, nu e doar atât. Despre alte legături dintre el și firma respectivă mă abțin deocamdată să vorbesc.

Autoritățile refuză să apere un copil și pe maică-sa

Peste o zi sau două, tipul în cauză și-a bătut femeia cu capul de pereți. Să vezi și să nu crezi, dar nici de data aceasta poliția nu a luat măsuri pentru a-l pune la respect. Au venit, au constatat și au șters putina. Oricât de straniu ar suna, dar nu e de mirare, din păcate, pentru că femeia se află în acest iad de aproape un deceniu. Văzând și ea că poliția și agresorul mănâncă dintr-o farfurie, a încercat să-și facă dreptate prin judecată. Nu se știe, însă, prin ce miracol blestemat, toți judecătorii, cu foarte mici excepții, i-au dat dreptate lui.


Lucrurile nu se termină aici. Alteori se întâmplă ca el să cheme poliția. Așa, pur și simplu, sună la sector sau la 902 și anunță că soția îl agresează. Când apar oamenii legii, femeia le lămurește că nici nu a ridicat vocea la el. Cu toate astea, polițiștii întocmesc un proces-verbal contra ei și dispar. Pe urmă, sărmana este nevoită să plătească amenzi usturătoare, deși nu a încălcat legea și chiar dacă venitul ei lunar este mizerabil și cu mult mai mic decât al lui.

Cred că orice cititor își dă seama că din toată ticăloșia aceasta cel mai mult are de suferit copilul. Acest lucru mă face să declar cu toată siguranța că, în țara noastră, există cel puțin un copil, lacrimile căruia nu-l încălzesc nici câtuși de puțin pe taică-său, iar pe polițiști nu-i interesează, și că autoritățile refuză să-i apere drepturile lui și ale mamei sale. De dragul banilor, cel mai degrabă, pentru că altă explicație chiar nu găsesc sau deocamdată nu e timpul să vorbesc mai multe.

Acasă o bate, în lume se mândrește cu ea

Când femeia nu-l mai suportă și fuge de la el, bărbatul o găsește din pământ. Dacă ea nu-i deschide ușa, el cheamă poliția și bocește că i se interzice să-și vadă copilul. Dar dacă ea se reîntoarce la el, individul o alungă. Acest cerc vicios nu are sfârșit.

Să fi fost acest bărbat un om simplu, firește că ar fi mâncat demult pușcăria. Pentru că, în realitate, comportamentul său ieșit din toate normele bunei cuviințe în raport cu această femeie și fiul său nu este singura nelegiuire pe care el a comis-o. Dacă îi cunoști în detalii viața, înțelegi că pentru un asemenea tip legea nici nu contează, deoarece el o poate încălca oricând, după cum îi dorește mușchiul.
Deși acest caz este unul ieșit din comun, mă abțin deocamdată să fac publice numele celor doi, pentru că de bine de rău el este un om de afaceri, iar ea, repet, este profesoară. La prima vedere, o astfel de familie ar trebui să trăiască în pace și bună înțelegere, după cum și cred mulți oameni care îi cunosc pe cei doi. Adevărul e că, de ochii lumii și pentru a-și lustrui imaginea, el se simte foarte satisfăcut când își prezintă victima drept soție. Totodată, el vrea să demonstreze tuturor că-și iubește copilul, cu toate că logica ne spune că nu poți iubi un copil, ștergându-ți pumnii de mamă-sa, pe care el, micuțul, o iubește ca pe ochii din cap…

Cine îl apără pe agresor, în afară de poliție?

Singurii oameni îi fața cărora individul despre care vorbesc nu se mândrește cu consoarta sa sunt polițiștii, judecătorii, executorii judecătorești și avocatul său. Unii dintre aceștia îi cunosc toate metehnele, toate dedesubturile activității sale, despre care deocamdată nu vreau să vorbesc. Și aceștia știu că, apărându-l pe el, încalcă la rândul lor legea și că volens nolens devin criminali prin definiție. Cu toate acestea, ei îi fac toate nazurile și-i cântă în strună după cum poftește el. Știți, de pildă, că există cazuri când cineva prezintă în instanță documente false și judecătorul le consideră veridice, iar procurorul în același timp se uită pe fereastră și cască…

În afară de bani berechet, se vede că omul are și relații destul de serioase. De altfel, nimeni n-ar risca să-i caute în coarne și CNA demult l-ar fi băgat la răcoare cu toate surlele și trâmbițele posibile. Cu atât mai mult, cu cât sunt gata să repet că victima este o persoană demnă de admirație și destul de notorie în domeniul în care activează.

Pe mine deocamdată nu mă interesează toate ilegalitățile pe care le-a săvârșit acest individ, fiindcă de data aceasta nu-s jurnalist, ci pur și simplu om. Și, ca om, mi-e milă de băiețelul acela și de mama lui. Și constat cu stupoare că într-o societate în care se vorbește tot mai des despre stoparea violenței în familie și despre lupta contra corupției, există asemenea specimene. Mă întreb, totodată, cum se poate suporta pe el însuși un asemenea om. Dacă un suflet e acoperit de neghină și poate face orice trăsnaie, fără să fie tras la răspundere, n-ar fi mai rațional pentru el să-și păstreze liniștea în casă și să-și arunce furia în capul altora? Așa ar lăsa în urma sa cel puțin un dram de bucurie și de amintiri plăcute, dacă nu pentru toată lumea, măcar pentru singurul său copil, care va ține minte că a avut și el un tată.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Penibil! Deputatul PAS Alaiba vorbește despre lupta cu corupția, dar diminuează de minim 3 ori valoarea casei sale

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)