Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Decembrie 2016, ora 06:11    Din editia print

Marime Font

Protejat de poliție, un chișinăuian își maltratează soția și copilul

Cunosc de un an o femeie din Chișinău, profesoară, intelectuală, pe care soțul o maltratează de câteva ori pe săptămână, iar poliția, de câte ori este chemată la fața locului, îi ține partea lui. Biata de ea a încercat să se apere de el în fel și chip, dar fără niciun folos. Exact așa ca și cum ai bate la o ușă care nu ți se deschide niciodată. Dacă lucrurile vor continua astfel, această femeie riscă să moară, în cel mai bun caz de infarct.

Bătută de soț, ignorată de poliție și agresată de agenții de pază

În accesele de furie, bărbatul îi spune cu mândrie nevestei sale că pe fața pământului încă nu s-a născut omul care să-l poată pedepsi. Chiar în una din săptămânile trecute, într-o noapte friguroasă, el a bătut-o și a alungat-o din casă în cămașă de noapte, în ciuda strigătelor disperate ale băiețelului de numai șase ani pe care cei doi îl au. Când a venit poliția, individul a ieșit din casă împieptoșat și a urcat în mașina oamenilor legii, în timp ce femeia lui îngheța afară, pe marginea drumului. După ce au stat cu el la taclale, polițiștii nu au mai făcut nimic și au plecat. Nici măcar nu au chemat-o să se încălzească și ea în automobilul lor de serviciu.

Puțin mai târziu, în aceeași seară, pentru că ea îngheța bocnă și voia să intre cu orice preț la copilul său, care plângea speriat, dincolo de geam, în brațele agresorului, el a chemat agenții de pază de la firma care asigură protecția casei. În loc să-și dea seama că au în față un nebun și să-l trateze ca atare, aceștia au scos-o cu forța pe femeie din curte. Situația se explică și prin faptul că scandalagiul dă în chirie un imobil acestei firme de pază. Totuși, nu e doar atât. Despre alte legături dintre el și firma respectivă mă abțin deocamdată să vorbesc.

Autoritățile refuză să apere un copil și pe maică-sa

Peste o zi sau două, tipul în cauză și-a bătut femeia cu capul de pereți. Să vezi și să nu crezi, dar nici de data aceasta poliția nu a luat măsuri pentru a-l pune la respect. Au venit, au constatat și au șters putina. Oricât de straniu ar suna, dar nu e de mirare, din păcate, pentru că femeia se află în acest iad de aproape un deceniu. Văzând și ea că poliția și agresorul mănâncă dintr-o farfurie, a încercat să-și facă dreptate prin judecată. Nu se știe, însă, prin ce miracol blestemat, toți judecătorii, cu foarte mici excepții, i-au dat dreptate lui.


Lucrurile nu se termină aici. Alteori se întâmplă ca el să cheme poliția. Așa, pur și simplu, sună la sector sau la 902 și anunță că soția îl agresează. Când apar oamenii legii, femeia le lămurește că nici nu a ridicat vocea la el. Cu toate astea, polițiștii întocmesc un proces-verbal contra ei și dispar. Pe urmă, sărmana este nevoită să plătească amenzi usturătoare, deși nu a încălcat legea și chiar dacă venitul ei lunar este mizerabil și cu mult mai mic decât al lui.

Cred că orice cititor își dă seama că din toată ticăloșia aceasta cel mai mult are de suferit copilul. Acest lucru mă face să declar cu toată siguranța că, în țara noastră, există cel puțin un copil, lacrimile căruia nu-l încălzesc nici câtuși de puțin pe taică-său, iar pe polițiști nu-i interesează, și că autoritățile refuză să-i apere drepturile lui și ale mamei sale. De dragul banilor, cel mai degrabă, pentru că altă explicație chiar nu găsesc sau deocamdată nu e timpul să vorbesc mai multe.

Acasă o bate, în lume se mândrește cu ea

Când femeia nu-l mai suportă și fuge de la el, bărbatul o găsește din pământ. Dacă ea nu-i deschide ușa, el cheamă poliția și bocește că i se interzice să-și vadă copilul. Dar dacă ea se reîntoarce la el, individul o alungă. Acest cerc vicios nu are sfârșit.

Să fi fost acest bărbat un om simplu, firește că ar fi mâncat demult pușcăria. Pentru că, în realitate, comportamentul său ieșit din toate normele bunei cuviințe în raport cu această femeie și fiul său nu este singura nelegiuire pe care el a comis-o. Dacă îi cunoști în detalii viața, înțelegi că pentru un asemenea tip legea nici nu contează, deoarece el o poate încălca oricând, după cum îi dorește mușchiul.
Deși acest caz este unul ieșit din comun, mă abțin deocamdată să fac publice numele celor doi, pentru că de bine de rău el este un om de afaceri, iar ea, repet, este profesoară. La prima vedere, o astfel de familie ar trebui să trăiască în pace și bună înțelegere, după cum și cred mulți oameni care îi cunosc pe cei doi. Adevărul e că, de ochii lumii și pentru a-și lustrui imaginea, el se simte foarte satisfăcut când își prezintă victima drept soție. Totodată, el vrea să demonstreze tuturor că-și iubește copilul, cu toate că logica ne spune că nu poți iubi un copil, ștergându-ți pumnii de mamă-sa, pe care el, micuțul, o iubește ca pe ochii din cap…

Cine îl apără pe agresor, în afară de poliție?

Singurii oameni îi fața cărora individul despre care vorbesc nu se mândrește cu consoarta sa sunt polițiștii, judecătorii, executorii judecătorești și avocatul său. Unii dintre aceștia îi cunosc toate metehnele, toate dedesubturile activității sale, despre care deocamdată nu vreau să vorbesc. Și aceștia știu că, apărându-l pe el, încalcă la rândul lor legea și că volens nolens devin criminali prin definiție. Cu toate acestea, ei îi fac toate nazurile și-i cântă în strună după cum poftește el. Știți, de pildă, că există cazuri când cineva prezintă în instanță documente false și judecătorul le consideră veridice, iar procurorul în același timp se uită pe fereastră și cască…

În afară de bani berechet, se vede că omul are și relații destul de serioase. De altfel, nimeni n-ar risca să-i caute în coarne și CNA demult l-ar fi băgat la răcoare cu toate surlele și trâmbițele posibile. Cu atât mai mult, cu cât sunt gata să repet că victima este o persoană demnă de admirație și destul de notorie în domeniul în care activează.

Pe mine deocamdată nu mă interesează toate ilegalitățile pe care le-a săvârșit acest individ, fiindcă de data aceasta nu-s jurnalist, ci pur și simplu om. Și, ca om, mi-e milă de băiețelul acela și de mama lui. Și constat cu stupoare că într-o societate în care se vorbește tot mai des despre stoparea violenței în familie și despre lupta contra corupției, există asemenea specimene. Mă întreb, totodată, cum se poate suporta pe el însuși un asemenea om. Dacă un suflet e acoperit de neghină și poate face orice trăsnaie, fără să fie tras la răspundere, n-ar fi mai rațional pentru el să-și păstreze liniștea în casă și să-și arunce furia în capul altora? Așa ar lăsa în urma sa cel puțin un dram de bucurie și de amintiri plăcute, dacă nu pentru toată lumea, măcar pentru singurul său copil, care va ține minte că a avut și el un tată.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:31

Vor fi construite inclusiv noi clădiri şi vor modernizate, între altele, secţiile de Montaj, Caroserii şi Vopsitorie, pentru ca producţia să crească, în medie, cu 15 maşini pe oră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:02

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Ianuarie 2019, ora: 08:48

Horoscop 17 ianuarie 2019. O zi cu multe surprize pentru nativi, în ceea ce priveşte dragostea. S-ar putea să plecaţi într-o scurtă vacanţă sau să aveţi parte de o întâlnire care vă va schimba viaţa. Faceţi ceea ce vă ghidează inima.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)