Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Actualitate 28 Iunie 2018, ora 14:56

PROTEST în fața Guvernului: „Toți copii sunt egali”, așa au scandat părinții copiilor cu dizabilități care nu pot fi înscriși în clasa întâi

Marime Font

Mai mulți părinți din satul Congaz din UTA Găgăuzia se plâng că nu-și pot înscrie copiii cu dificultăți de învățare în clasa întâi, în cadrul școlii auxiliare din localitate. Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, care le acordă sprijin acestor părinți, declară că încălcarea dreptului elevilor cu dizabilități la educație obligatorie constituie o formă gravă a discriminării copiilor.

Într-o conferința de presă la IPN, directorul executiv al Centrului, Vitalie Meșter, a declarat că, deja de cinci ani, în școala auxiliară din Congaz părinții nu-și pot înscrie copiii în clasa întâi pe motiv că astfel de clase nu se mai constituie. Potrivit lui Vitalie Meșter, ministerul trebuie să intervină cu măsuri urgente, astfel încât să asigure accesul copiilor cu dizabilități și la învățământul primar.

Elena Stajila, director de program CAJPD, a comunicat că, la adresările părinților, ministerul oferă răspunsuri evazive. „Vrem să aflăm care este motivul neînmatriculării acestor copii. O altă situație care deranjează este că, la mijlocul anului școlar trecut, în această școală au fost înmatriculați câțiva copii, dar aceștia primesc studii în cadrul clasei a cincea. Deși primesc aceste studii conform planurilor individualizate, totuși procesul de învățământ trebuie să fie asigurat în cadrul clasei corespunzătoare vârstei”, a spus Elena Stajila.



Svetlana Bargan, părinte, spune că i s-a recomandat școala auxiliară, unde sunt logopezi, defectologi, psihologi, care să ajute copilul să vorbească, să citească, să scrie. Dar a aflat că școala nu mai înmatriculează copii în clasa întâi. Femeia spune că s-a pomenit într-o situație dificilă și nu are cum să-i asigure copilului educație la domiciliu.

Valentina Gardeievscaia, mama unui copil cu sindrom Down, crede că este nedrept să-și țină copilul acasă și că, doar încadrat în sistemul educațional, alături de alți copii, acesta poate obține o educație potrivită.

Dumitru Darea, consultant al avocatului copilului, a menționat că Oficiul Avocatului Poporului va monitoriza această situație și speră că autoritățile vor avea o explicație plauzibilă, iar ulterior se va ajunge la o soluție în interesul copiilor.

După conferința de presă, părinții s-au îndreptat la Guvern pentru a organiza o acțiune de protest. Aceștia au scandat: „Stop discriminarea!” și „Toți copii sunt egali!”, „Clasa întâi pentru toți” etc.

Sursa: ipn.md




blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md