Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 13 Iulie 2018, ora 15:22

Protest inedit al mișcării „Occupy Guguță”. „Cauza de de masă”, în fața Președinției

Marime Font

Un grup de tineri activiști din cadrul mișcării ”Occupy Guguță” au ieșit astăzi în pauza de masă la un protest inedit, în fața reședinței președintelui.

Manifestația, numită ”Cauza de masă”, a fost pașnică și tăcută, deoarece protestatarii și-au întins păturile pe asfalt și au mâncat paste în fața președinției, pentru a-și arăta nemulțumirea față de demagogiile și acțiunile guvernanților în general și a președintelui Igor Dodon, în mod particular.

- Ce ați adus de mâncare?

- Fiecare ce are. Sunt unii oameni care au venit cu macaroane, pentru că, zic ei, s-au săturat de poveștile, și basmele, și minciunile politicienilor, și fac un scurt performance improvizat aici, mâncând macaroane în fața președinției, povestește una dintre participanții la manifestație, Lilia Nenescu.”Cauza de masă” se desfășoară deja a doua oară, după ce săptămâna trecută activiștii i-au adus președintelui Igor Dodon mai multe pârghii, ca urmare a declarațiilor făcute de acesta, că nu ar avea mecanisme să influențeze politicile statului, spune unul dintre inițiatorii protestului, activistul Vitalie Sprânceană.

„Dacă nu are pâghii, noi, ca popor, am venit și le-am adus, ca cetățeni. După care am decis că vom face acțiunea aceasta săptămânală. E protest și non-protest. Adică, pe de o parte e protest, pentru că noi venim în fața unei instituții politice care nu-și îndeplinește rolul pe care ar trebui să și-l îndeplinească. Pe de altă parte, nu-i protest, pentru că noi venim pașnic, nu scandăm”, a afirmat Vitalie Sprânceană.

Manifestanții sunt, de fapt, într-un protest permanent față de mai multe abuzuri admise de actualele autorități, inclusiv, față de invalidarea alegerilor pentru primăria capitalei, explică unul dintre activiști, Eugen Camenșic.

„Noi facem un protest permanent împotriva dictaturii care a fost instaurată în Republica Moldova. Vrem ca să fie instaurată democrația, vrem ca primarul ales de oameni să fie instaurat în funcție, vrem anularea mixtului”, a declarat Eugen Camenșic.

Președinția nu a comentat deocamdată pe marginea acestui protest. Activiștii spun că se gândesc să-și extindă ”Cauza de masă” și la alte instituții ale statului, care nu își îndeplinesc în mod eficient și onest obligațiile față de cetățeni.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul