Actualitate

Protestatarii au cauzat prejudicii de peste 1 milion de lei. Riscă până la 8 ani de închisoare

Poliția amintește că protestele din 20 ianuarie la un moment dat au escaladat în violențe. Astfel, unii manifestanți violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrînd forțat în incinta clădirii.

În continuare, manifestînd un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au agresat polițiștii sustrăgînd și distrugînd echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat etajul unu al Parlamentului, cauzînd prejudiciu material în sumă de aproximativ 750.000 de lei.

De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi, ca rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275.000 de lei.

În urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari din 20.01.2016, au avut de suferit 27 de persoane angajați ai MAI. În prezent o parte dintre polițiști sînt internați în spital cu diferite traumatisme.

Poliția, în colaborare cu Procuratura Generală, a întreprins măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care au încălcat legea și au instigat la acțiuni violente. Astfel, la moment au fost identificate mai multe persoane care au participat activ la acțiunile violente de la Parlament și care au atacat polițiști, au forțat ușa Parlamentului, facilitînd accesul manifestanților în instituție, au distrus și sustras echipamentul angajaților poliției și au vandalizat clădirea Parlamentului.

În prezent, poliția investighează cazurile de violență, persoanele în cauză fiind anchetate. Protestatarii violenți au vîrsta cuprinsă între 25-50 ani.

Poliția a pornit o cauză penală privind comiterea dezordinilor în masă – art. 285 Cod penal. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de pînă la 8 ani închisoare.

Totodată, poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni nedemocratice și violente. Persoanele care nu vor respecta conduita impusă de legea cu privire la întruniri, fie vor instiga sau comite acte de violență, vor organiza dezordini în masă, vor purta răspundere conform legislației.

În același timp, poliția solicită ajutorul societății la identificarea altor persoane care au participat activ la organizarea dezordinilor în masă și acte de violență în timpul protestelor.
 
Sursa: infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *