Externe

Proteste la Atena: Oamenii cer revizuirea sistemului de pensii

Revizuirea sistemului de pensionare – acţiune care urmează a fi întreprinsă de guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras – este una dintre condiţiile stabilite de creditori internaţionali.

Manifestanţii au solicitat premierului Tsipras să renunţe la planul de revizui sistemul de asigurări sociale, decizie care ar putea duce locuitorilor un nivel foarte scăzut de trai, fiind ameninţaţi cu sărăcia.

"Ar trebui să fie spânzuraţi acolo, în piaţa Sintagma", a declarat Nikos Ghinis, pensionar, în timp ce mărşăluia cu alte mii de oameni în centrul Atenei. "Primesc 740 de euro pe lună pentru 40 de ani de muncă.. Sunt aici pentru copiii şi nepoţii mei", a declarat el pentru Reuters.

Zeci de zboruri interne au fost anulate, feriboturile au rămas în porturi şi sistemul de transport public a fost paralizat, în mare parte, din cauza grevei generale organizate de principalele sindicate din Grecia, GSEE (sectorul privat) şi ADEDY (sectorul publicat). Mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta, de la lucrători din domeniul maritim la muzicieni şi doctori, în centrul Atenei.

"Dacă nu reacţionăm, ne vor distruge", a explicat un protestatar. Protestatarii intenţionează să ajungă la Parlament pentru a-şi scanda solicitările.

Este cea de-a doua mobilizare la nivel naţional de când Tsipras a preluat puterea în ianurie 2015, promiţând să pună capăt unui an de austeritate, pentru a aduce ţara într-o situaţie financiară şi mai dificilă, riscând expulzarea din zona euro, evitată prin al treilea pachet de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional şi UE în valoare de 86 de miliarde de euro, acord încheiat anul trecut.

Greva de 24 de ore coincide cu o reevaluare majoră a performanţelor Greciei în termenii stabiliţi de acordul UE-FMI. Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au ajuns în Grecia în cursul acestei săptămâni pentru a discuta despre revizuirea sistemului de pensii, reformarea taxelor şi problema creditelor cu care se confruntă băncile greceşti.

Guvernul trebuie să reducă cheltuielile cu pensiile cu 1% din PIB-ul ţării, adică 1,8 miliarde de euro în acest an. Pentru a acorda protecţie pensionarilor faţă de aceste măsuri, ale căror pensii au fost deja scăzute de 11 ori din 2010, guvernul grec plănuieşte să majoreze contribuţiile la asigurările sociale plătite de angajaţi şi angajatori.

Dar sindicatele contestă planul guvernului, avertizând că ar creşte rata de şomaj deja mare şi va forţa angajaţii şi angajatorii să facă evaziuni fiscale în declararea veniturilor pentru a evita plătirea de taxe majorate la asigurările sociale.

"Nu putem trăi, nu putem supravieţui cu ce ne cere guvernul", a declarat Socratis Aleiftiras, unul dintre miile de agricultori care au blocat drumurile în Grecia în ultimele două săptămâni.

În baza reformei privind sistemul de pensii, contribuţiile la asigurările sociale ar urma să se tripleze în următorii ani.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *