Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2019, ora 08:52

Proteste masive la Moscova împotriva izolării internetului în Rusia / Le Temps: Moscova optează pentru o supraveghere totală, după model chinezesc

Marime Font

Mii de activişti au protestat astăzi în Rusia față de proiectul de lege care impune controlul statului asupra internetului, informează serviciul rusesc al postului nostru de radio, Svoboda. Susţinătorii legii spun că ea este menită să întărească siguranța sistemului rusesc față de potențiale atacuri cibernetice.

La protestele de la Moscova au participat în jur de 15.300 de oameni, în timp ce poliția a anunțat că numărul protestatarilor ar fi fost de 6.500. Potrivit OVD Info - un grup independent care monitorizează violențele asupra demonstrațiilor, 29 de persoane au fost arestate la Moscova, înaintea sau în timpul protestelor și două persoane au fost reținute pentru scurt timp și la protestul din Sankt Petersburg.

Duma de stat de la Moscova a votat în prima lectură această lege și urmează încă două voturi, după care ar trebui semnată de președintele Vladimir Putin.


Unul dintre inițiatorii protestelor, Aleksandr Isavnin a declarat postului nostru de radio că autoritățile „doresc foarte mult să își impună controlul asupra libertății comunicațiilor pe internet”. Nikolai Liaskin, un consilier al liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi a făcut apel la societate să se unească în a se opune acestei „nebunii”.

Susținătorii legii spun că ea este menită să asigure o mai bună apărare în fața atacurilor cibernetice posibile și să acorde mai multă independență segmentului rus al internetului. Criticii legii susțin că este o întoarcere la practicile perioadei sovietice și a cenzurii.


La Moscova nu mai poţi scăpa de ochii autorităţilor. Se ştia deja că technologiile de recunoaştere facială funcţionează masiv în locurile publice, scrie Le Temps citat de Rador.

Cotidianul Vedomosti a dezvăluit că municipalitatea capitalei urmăreşte în timp real deplasarea a peste 10 milioane de moscoviţi prin intermediul telefoanelor mobile, şi asta încă din anul 2015. Primăria Moscovei a cheltuit astfel aproape 8 miliarde de euro pentru a obţine de la operatorii de telefonie mobilă datele de localizare ale abonaţilor lor. Este vorba, oficial, de perfecţionarea infrastructurii de transport. Cabinetul experţilor de automobile INRIX a clasat Moscova în fruntea oraşelor cele mai aglomerate din lume în raportul său din 2018 publicat săptămâna trecută. Şoferii moscoviţi petrec în medie 210 ore pe an în ambuteiaje, faţă de 156 pe an în cazul oraşului Zurich.

Datele furnizate de operatorii mobili disting în mod precis numărul de persoane care circulă cu metroul sau cu maşina şi când pleacă şi în cât timp ajung la serviciu. Aceste informaţii ajută autorităţile să identifice ambuteiajele şi alte probleme de trafic, pentru a putea ajusta şi planifica transportul public. În principiu, aceste date sunt impersonale, şi precizia localizării este de doar 500 de metri. Dar pentru a achiziţiona o cartelă SIM în Rusia (utilizată pentru geolocaţie) trebuie să aduci un document de identitate şi dovada domiciliului stabil. Or nu există niciun mecanism independent de supraveghere a utilizării datelor personale de către autorităţi. Nu e chiar imposibil ca aceste date să fie cedate de funcţionari veroşi unor întreprinderi private în scop publicitar sau politic. Nenumărate baze de date furate de la administraţiile ruse sunt deja de vânzare pe darknet.

174.000 de camere video pentru a scruta spaţiile publice

Dezvoltarea fenomenală a recunoaşterii faciale la Moscova trezeşte aceleaşi temeri. 174.000 de camere de supraveghere scrutează spaţiile publice, metroul şi gările moscovite. Este cel mai mare circuit video închis din lume. Enorma masă de informaţii colectate este comparată în timp real cu baza de date a Ministerului de Interne. Moscova a testat de asemenea sistemul de recunoaştere facială pe cei 850.000 de suporteri străini veniţi să asiste la Cupa Mondială de Fotbal, vara trecută. Acest amalgam gigantic de date le-a permis dezvoltatorilor de tehnologie să-şi perfecţioneze instrumentele de recunoaştere şi de urmărire. Capacităţile tehnologice municipale limitează, pe moment, la cinci zile păstrarea înregistrărilor, ceea ce ar pune la dispoziţia poliţiei circa 20 de milioane de ore de înregistrare în orice moment. Poliţia rămâne discretă în privinţa rezultatelor operaţionale ale acestei supravegheri. Doar circa 10 arestări în baza acestora au fost făcute publice. Acest lucru nu l-a împiedicat pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, să anunţe în ianuarie, pe pagina sa personală de pe reţeaua socială VKontakte: «Va fi cool! Criminalii vor fugi din Moscova şi nu se vor mai putea ascunde».

Dar poliţiştii şi responsabilii politici nu sunt singurii beneficiari ai acestei supravegheri pe cale de a fi privatizate. Bancherii şi executorii îşi freacă mâinile. Big Brother lucrează pentru ei din ianuarie, urmărindu-i pe cei cu datorii. «Putem deja să urmărim deplasările persoanelor cu datorii», se felicita la sfârşitul lunii ianuarie şeful executorilor judecătoreşti din Moscova, Serghei Zamorodski, pentru Agenţia Tass. 1.500 de persoane cu datorii la stat sau la bănci sunt deja urmărite prin acest sistem. Numărul lor va creşte rapid, căci numărul de credite neperformante contractate de persoanele fizice a explodat cu 46% anul trecut.

La rândul lor, toate şcolile ruseşti ar urma să utilizeze recunoaşterea facială până în anul 2024. Acest enorm efort face parte dintr-un vast plan de «digitalizare a economiei» decretat "obiectiv naţional" anul trecut de către preşedintele Vladimir Putin.

Model chinezesc

Şi alte oraşe europene folosesc recunoaşterea facială, dar la o scară mult mai mică (aeroporturile din Zurich şi Paris) sau în timpul unor manifestări limitate în timp (Londra, Hamburg, Nisa). Cu cei 15 milioane de locuitori ai săi, Moscova funcţionează după modelul chinezesc şi pare tentată de controlul social. Cu note mai haotice, căci site-uri ca Searchface.ru permit oricui să se joace cu recunoaşterea facială pentru a-şi găsi o sosie sau o persoană zărită pe stradă. E suficient să încarci o fotografie în gigantica bază de date de pe uriaşa reţea de social media VKontakte, care are milioane de conturi. Eficacitatea softului este redutabilă şi duce la recunoaşterea facială a tuturor de către toată lumea. După cyberhărţuire, supravegherea generalizată în stradă are un viitor luminos.

Hotnews.ro / europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)