Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2019, ora 08:52

Proteste masive la Moscova împotriva izolării internetului în Rusia / Le Temps: Moscova optează pentru o supraveghere totală, după model chinezesc

Marime Font

Mii de activişti au protestat astăzi în Rusia față de proiectul de lege care impune controlul statului asupra internetului, informează serviciul rusesc al postului nostru de radio, Svoboda. Susţinătorii legii spun că ea este menită să întărească siguranța sistemului rusesc față de potențiale atacuri cibernetice.

La protestele de la Moscova au participat în jur de 15.300 de oameni, în timp ce poliția a anunțat că numărul protestatarilor ar fi fost de 6.500. Potrivit OVD Info - un grup independent care monitorizează violențele asupra demonstrațiilor, 29 de persoane au fost arestate la Moscova, înaintea sau în timpul protestelor și două persoane au fost reținute pentru scurt timp și la protestul din Sankt Petersburg.

Duma de stat de la Moscova a votat în prima lectură această lege și urmează încă două voturi, după care ar trebui semnată de președintele Vladimir Putin.


Unul dintre inițiatorii protestelor, Aleksandr Isavnin a declarat postului nostru de radio că autoritățile „doresc foarte mult să își impună controlul asupra libertății comunicațiilor pe internet”. Nikolai Liaskin, un consilier al liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi a făcut apel la societate să se unească în a se opune acestei „nebunii”.

Susținătorii legii spun că ea este menită să asigure o mai bună apărare în fața atacurilor cibernetice posibile și să acorde mai multă independență segmentului rus al internetului. Criticii legii susțin că este o întoarcere la practicile perioadei sovietice și a cenzurii.


La Moscova nu mai poţi scăpa de ochii autorităţilor. Se ştia deja că technologiile de recunoaştere facială funcţionează masiv în locurile publice, scrie Le Temps citat de Rador.

Cotidianul Vedomosti a dezvăluit că municipalitatea capitalei urmăreşte în timp real deplasarea a peste 10 milioane de moscoviţi prin intermediul telefoanelor mobile, şi asta încă din anul 2015. Primăria Moscovei a cheltuit astfel aproape 8 miliarde de euro pentru a obţine de la operatorii de telefonie mobilă datele de localizare ale abonaţilor lor. Este vorba, oficial, de perfecţionarea infrastructurii de transport. Cabinetul experţilor de automobile INRIX a clasat Moscova în fruntea oraşelor cele mai aglomerate din lume în raportul său din 2018 publicat săptămâna trecută. Şoferii moscoviţi petrec în medie 210 ore pe an în ambuteiaje, faţă de 156 pe an în cazul oraşului Zurich.

Datele furnizate de operatorii mobili disting în mod precis numărul de persoane care circulă cu metroul sau cu maşina şi când pleacă şi în cât timp ajung la serviciu. Aceste informaţii ajută autorităţile să identifice ambuteiajele şi alte probleme de trafic, pentru a putea ajusta şi planifica transportul public. În principiu, aceste date sunt impersonale, şi precizia localizării este de doar 500 de metri. Dar pentru a achiziţiona o cartelă SIM în Rusia (utilizată pentru geolocaţie) trebuie să aduci un document de identitate şi dovada domiciliului stabil. Or nu există niciun mecanism independent de supraveghere a utilizării datelor personale de către autorităţi. Nu e chiar imposibil ca aceste date să fie cedate de funcţionari veroşi unor întreprinderi private în scop publicitar sau politic. Nenumărate baze de date furate de la administraţiile ruse sunt deja de vânzare pe darknet.

174.000 de camere video pentru a scruta spaţiile publice

Dezvoltarea fenomenală a recunoaşterii faciale la Moscova trezeşte aceleaşi temeri. 174.000 de camere de supraveghere scrutează spaţiile publice, metroul şi gările moscovite. Este cel mai mare circuit video închis din lume. Enorma masă de informaţii colectate este comparată în timp real cu baza de date a Ministerului de Interne. Moscova a testat de asemenea sistemul de recunoaştere facială pe cei 850.000 de suporteri străini veniţi să asiste la Cupa Mondială de Fotbal, vara trecută. Acest amalgam gigantic de date le-a permis dezvoltatorilor de tehnologie să-şi perfecţioneze instrumentele de recunoaştere şi de urmărire. Capacităţile tehnologice municipale limitează, pe moment, la cinci zile păstrarea înregistrărilor, ceea ce ar pune la dispoziţia poliţiei circa 20 de milioane de ore de înregistrare în orice moment. Poliţia rămâne discretă în privinţa rezultatelor operaţionale ale acestei supravegheri. Doar circa 10 arestări în baza acestora au fost făcute publice. Acest lucru nu l-a împiedicat pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, să anunţe în ianuarie, pe pagina sa personală de pe reţeaua socială VKontakte: «Va fi cool! Criminalii vor fugi din Moscova şi nu se vor mai putea ascunde».

Dar poliţiştii şi responsabilii politici nu sunt singurii beneficiari ai acestei supravegheri pe cale de a fi privatizate. Bancherii şi executorii îşi freacă mâinile. Big Brother lucrează pentru ei din ianuarie, urmărindu-i pe cei cu datorii. «Putem deja să urmărim deplasările persoanelor cu datorii», se felicita la sfârşitul lunii ianuarie şeful executorilor judecătoreşti din Moscova, Serghei Zamorodski, pentru Agenţia Tass. 1.500 de persoane cu datorii la stat sau la bănci sunt deja urmărite prin acest sistem. Numărul lor va creşte rapid, căci numărul de credite neperformante contractate de persoanele fizice a explodat cu 46% anul trecut.

La rândul lor, toate şcolile ruseşti ar urma să utilizeze recunoaşterea facială până în anul 2024. Acest enorm efort face parte dintr-un vast plan de «digitalizare a economiei» decretat "obiectiv naţional" anul trecut de către preşedintele Vladimir Putin.

Model chinezesc

Şi alte oraşe europene folosesc recunoaşterea facială, dar la o scară mult mai mică (aeroporturile din Zurich şi Paris) sau în timpul unor manifestări limitate în timp (Londra, Hamburg, Nisa). Cu cei 15 milioane de locuitori ai săi, Moscova funcţionează după modelul chinezesc şi pare tentată de controlul social. Cu note mai haotice, căci site-uri ca Searchface.ru permit oricui să se joace cu recunoaşterea facială pentru a-şi găsi o sosie sau o persoană zărită pe stradă. E suficient să încarci o fotografie în gigantica bază de date de pe uriaşa reţea de social media VKontakte, care are milioane de conturi. Eficacitatea softului este redutabilă şi duce la recunoaşterea facială a tuturor de către toată lumea. După cyberhărţuire, supravegherea generalizată în stradă are un viitor luminos.

Hotnews.ro / europalibera.org

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)