Editorial

Protestele se colorează

E interesant că Dodon iese la rampă când sunt destui oameni din partidul lui care apar în raportul Kroll. Ce vor striga ei? Apoi Usatâi. Suspectat că a furat de la Căile Ferate, de la Aeroport, iar acum protestează. Hoții la proteste, asta da, asta e o noutate. La cât de absurd e totul în Moldova, mâine-poimâine ne trezim că Plahotniuc, Lupu și Filat vor ieși cu corturile să protesteze. E cam același lucru, doar că – evident – Usatâi și Dodon nu au altă dorință decât puterea pe care ceilalți o dețin.

Oamenii, în schimb, care se adună în jurul organizatorilor protestelor, indiferent de culoarea lor, sunt pur și simplu cetățenii care nu mai pot trăi, nu mai au speranțe, nu mai cred în soluții. Și tocmai de aceea realitatea e din ce în ce mai disproporționată, mai neclară. Să tremuri de furie că Drăguțanu avea două mașini de serviciu, după ce știm ce garaj are Voronin, care se pare că tace și face, e halucinant. Tătuca Voronin, care nu e exclus să fie cel mai bogat din Moldova după Vladimir Plahotniuc, vrea să joace rolul celui de al treilea care câștigă în urma bătăliei dintre doi: guvernarea și socialiștii.

În acest context în care Drăguțanu avea două mașini de serviciu, Ghimpu a fost transformat în Iuda spre liniștea sufletească a lui Filat și a lui Plahotniuc, Maia Sandu într-un posibil lider, în opusul lui Ghimpu, în izbăvitoarea neamului, greii din politica moldovenească sunt aproape uitați. Au timp să facă planuri. Mai pe scurt, ce vă spun eu aici e că: hoțul numit nu e tocmai hoțul principal, vinovatul nu e tocmai vinovat, liderul nu e tocmai un lider. Planul secundar a luat rolul planului principal.

Profitorii se vor înghesui, exact așa cum Usatâi și Dodon au profitat de capacitatea de mobilizare a Platformei DA și au așteptat ca încordarea și nemulțumirea să atingă cote maxime. Dar să deschidem ochii: în timp ce oamenii Rusiei cumpără corturi ca să mărească haosul și să profite de nemulțumirea populației, România sare cu noi împrumuturi să ajute Republica Moldova, într-un moment în care chiar și relația cu Fondul Monetar Internațional e sub semn de întrebare. Deci în timp ce pe plan internațional ne pierdem sprijinul și încrederea, iar Rusia încearcă să profite și să zdruncine și mai tare stabilitatea oricum fragilă a țării, singură România vine cu un ajutor real.

Iar dacă Drăguțanu și-a dat, precum a zis, demisia la presiunile exercitate de politicieni, cu o zi înainte de sosirea comisiei FMI, atunci o prioritate e să aflăm care anume sunt acei politicieni. Pentru că scenariul seamănă prea tare cu cel al demisiei guvernului Gaburici. Avem nevoie să știm și să înțelegem cine anume dintre politicieni are cel mai mult de câștigat din toată situația.

Protestele se colorează, interesele se maschează și în linia generală a absurdului îmi vine să propun cea mai halucinantă formă de protest: să refuzăm de la A la Z să mai achităm vreun ban public, să scoatem fiecare leu din bănci, să boicotăm totul până politicienii își fac treaba, până personajele vizate de raportul Kroll vor sta la pușcărie. Ce ne-ar putea face? Să ne taie tuturor alimentarea cu apă și energie electrică. Oare doar curentul și apa fac diferența între Evul Mediu și secolul XXI? Oare trăim mai bine ca acum 500 de ani?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *