Dascălii din țara noastră intenționează să organizeze pichetări în fața clădirii Executivului cu speranța că li se vor mări salariile. Se cunosc lefurile mici ale profesorilor care contribuie enorm la educarea tinerei generații. Vă invităm să citiți în continuare modul cum vor fi organizate protestele și ce sorți de izbândă vor avea.
Sindicaliștii din Educație au anunțat că vor organiza acțiuni de protest în masă. Membrii Federației Sindicale a Educației și Științei din R. Moldova (FSEȘ) și profesorii din țară amenință că vor picheta Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova în perioada 17-20 ianuarie 2017.
Motivul protestelor cadrelor didactice este situația social-economică a dascălilor, care este într-un declin continuu, fiind cauzată de salarizarea insuficientă, care nu a fost schimbată din anul 2014, și majorarea vertiginoasă a prețurilor la produse, medicamente și servicii.
Alte revendicări ale sindicaliștilor sunt majorarea indemnizațiilor unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii – până la 50 mii de lei (studii medii speciale) și, respectiv, 70 mii de lei (studii superioare).
De asemenea, sindicaliștii cer autorităților recalcularea anuală, necondiționată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017.
„Este o necesitate necondiționată majorarea salariului minim pe țară, fapt ce ar conduce la sporirea motivației muncii a peste 113 mii de angajați din sectorul bugetar, salarizați în baza Rețelei tarifare unice. Majoritatea dintre acești salariați, pe parcursul a trei ani, nu au beneficiat de majorări salariale, iar salariile de funcție ale acestora constituie de la 1000 de lei până la 1.500 de lei”, se arată în revendicările sindicaliștilor.
Din cerinţele sindicatelor din Educaţie, cele mai intense discuţii au trezit solicitarea de egalare a salariului pentru categoria I de salarizare cu minimul de existenţă pe ţară, începând cu 1 ianuarie 2017. Potrivit datelor prezentate de Guvernul Republicii Moldova salariul de bază pentru categoria I de salarizare este de 1000 de lei, plus o serie de sporuri în sumă de aproximativ 700 de lei. Salariul mediu brut prognozat pentru categoriile 1-6 de salarizare în anul 2017 este de 1776 lei, în timp ce minimul de existență, la situaţia de 1 octombrie 2016, constituia 1813 lei.
„Eu sunt încrezut că vor veni profesori din toată țara. În istoria sindicatelor educației științei nu a fost așa ca oamenii să nu iasă la protest. Azi am înțeles definitiv că Guvernul nu are de gând să îndestuleze cel puțin jumătate din ceea ce cerem noi. Prima zi vom picheta împreună cu profesorii din Chișinău, iar în următoarele zile cu cei din teritoriu. Avem făcut un grafic, totul este pus la cale. Vom picheta câte două ore pe zi, de la 10-12, la care sunt invitați lucrători din școli, universități și 20 de mii de tineret studios”, a comentat Ivanov pentru ziarul TIMPUL.
Elena Nicolaev, profesoara unui colegiu din Capitală a spus că va participa la protestele organizate de sindicate, doar că speră să nu aibă piedici ca în alte cazuri. „În luna decembrie am vrut să ieșim la proteste împreună cu elevii, când s-a anunțat rezultatul alegerilor prezidențiale. Însă, lângă instituția noastră am observat mașini ale forțelor de ordine care ne-au intimidat și ne-au întors din drum. Participarea la proteste este dreptul fiecărui cetățean liber și sper de această dată să nu avem astfel de cazuri. Protestele cadrelor didactice sunt necesare pentru revendicarea drepturilor noastre, pentru a avea și noi un trai decent cum o au chiar și funcționarii din Parlament”, a motivat profesoara.
Potrivit Nataliei Screlea, responsabilă pe comunicare de la Ministerul Educației, joi a avut loc o ședință cu participarea guvernului și a reprezentanților sindicatelor. „Guvernul a cerut să fie o amânare a acțiunilor de protest pentru a fi identificate soluții. Cea mai stringentă solicitare a sindicatelor ține de salarizare. Sindicatele au anunțat că urmează să ia o decizie în acest sens și acum are loc o ședință și vor decide dacă ies la protest pentru data de 17 ianuarie sau amânarea acestora pentru mai târziu. Sau dacă se ajunge la un numitor comun nu vom mai avea proteste”, a conchis responsabila.
Dumitru Ivanov a declarat că în urma acestei ședințe sindicaliștii stau ferm pe poziția de a organiza proteste săptămâna viitoare.
Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova are circa 120 mii de membri de sindicat și este membru al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Reamintim că în septembrie 2016, profesorii au avut parte de o mărire salarială cu 8,6 la sută, chiar dacă în bugetul pentru anul trecut se prevedea o creștere de zece la sută. Potrivit legii din 2016, un profesor universitar va ridica lunar un salariu între 3.625 şi 4.030 de lei. În acelaşi timp, un lector superior va primi aproape 3.360 de lei. Salariul mediu al unui profesor cu studii medii şi superioare va fi între 2.700 şi 3.000 de lei.
|
Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.
( ) Citeşte tot articolulRomânia și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...
( ) Citeşte tot articolulCinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.
( ) Citeşte tot articolulHoroscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...
( ) Citeşte tot articolulFructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi.
( ) Citeşte tot articolulUn studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...
( ) Citeşte tot articolulAlcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.
( ) Citeşte tot articolulO universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...
( ) Citeşte tot articolulOlga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor
( ) Citeşte tot articolul"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...
( ) Citeşte tot articolulIgor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.
( ) Citeşte tot articolulCampania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...
( ) Citeşte tot articolulCandidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...
( ) Citeşte tot articolulCreşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.
( ) Citeşte tot articolulLuni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...
( ) Citeşte tot articolulAntreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...
( ) Citeşte tot articolulMass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.
( ) Citeşte tot articolulPlăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.
( ) Citeşte tot articolulLipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.
( ) Citeşte tot articolulAlocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...
( ) Citeşte tot articolulȘase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.
( ) Citeşte tot articolulAgenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.
( ) Citeşte tot articolulNikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...
( ) Citeşte tot articolul