Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Comentariu 22 Iulie 2010, ora 04:28    Din editia print

Marime Font

Provocarea Moldovei

În 1989, în cadrul lucrărilor Congresului deputaţilor poporului din URSS de la Moscova, activa o comisie autorizată să aprecieze acordul semnat în 1939 de către Uniunea Sovietică şi Germania. În componenţa ei fuseseră cooptaţi şi câţiva reprezentanţi ai RSS Moldova. Aceştia sprijineau, fireşte, poziţia deputaţilor baltici, care condamnau înţelegerile secrete dintre cele două state, dar încercările lor timide de a include în textul rezoluţiei, alături de Ţările Baltice, şi Basarabia sau Moldova n-au avut sorţi de izbândă. Atât în perioada la care mă refer, cât şi mai târziu, moldovenii au suferit prejudicii din lipsa unei coeziuni interioare, oscilând între opţiunea recunoaşterii raptului Basarabiei din trupul României şi a aspiraţiilor unei eventuale reuniri şi între dorinţa pentru crearea R. Moldova cu un statut de stat independent.

Deşi divergenţele în cauză mai continuă şi astăzi, după o perioadă îndelungată de dominaţie a Partidului Comuniştilor, ultimele alegeri parlamentare au oferit forţelor de centru şi dreapta şansa de a prelua puterea: o coaliţie compusă din patru partide a format o majoritate precară, forţând comuniştii să treacă în opoziţie.

Sfâşiată în bucăţi şi cea mai săracă ţară a Europei, Moldova de azi şi-a revenit întrucâtva, făcându-şi publice adevăratele aspiraţii. Noua coaliţie guvernamentală are un nume foarte sugestiv - Alianţa pentru Integrare Europeană. În pofida boicotului comuniştilor, care lipsesc din sala şedinţelor parlamentare pe parcursul a 17 săptămâni, Alianţa a reuşit să desemneze preşedintele legislativului, să formeze guvernul şi să lanseze o serie de reforme. Graţie aceluiaşi boicot, parlamentul nu poate întruni o majoritate de voturi şi, ca urmare, n-a izbutit să aleagă preşedintele ţării, din care motiv urmează să fie dizolvat.


Dar preşedintele parlamentului Mihai Ghimpu, care, conform prevederilor Constituţiei, exercită şi funcţia de preşedinte interimar al statului, a dat dovadă de tărie, a lansat ideea organizării unui referendum în al cărui temei Constituţia ar putea fi modificată (iniţiativă aprobată şi sprijinită de parlament) şi a declarat că va dizolva legislativul numai după referendum, iar data noilor alegeri parlamentare va coincide cu data alegerilor prezidenţiale directe.

Altfel zis, Moldova a ajuns la o răspântie, urmând să aleagă calea de dezvoltare europeană sau să rămână în continuare un satelit al Rusiei cu o Transnistrie ocupată şi împănată de pacificatori.

O trecere în revistă a istoriei Lituaniei din ultimul timp sugerează ideea mai multor afinităţi. Cu o întârziere de 20 de ani, Moldova a intrat într-un proces de primeniri şi doreşte să-şi ia destinul în propriile mâini. Ar putea-o abate din acest făgaş o nouă discordanţă în interior (spre exemplu, scindarea Alianţei pentru Integrare Europeană), o eventuală revenire la putere a comuniştilor sau o intervenţie excepţională a Rusiei - un război. Dorindu-i succes acestui popor prieten, cu un destin similar destinului nostru, să ne amintim aici de o seamă de evenimente care au avut loc acum 20 de ani… şi câteva zile în urmă.

La 31 mai 1990, Parlamentul RSS Moldova a adoptat o rezoluţie prin care recunoştea independenţa proaspăt redobândită a Lituaniei, parlamentul şi guvernul acestei ţări şi condamna blocada Lituaniei impusă de Kremlin. La 10 iunie 1990, la Chişinău a fost dat publicităţii răspunsul Lituaniei - scrisoarea lui V. Landsbergis adresată preşedintelui Consiliului Suprem al Moldovei Mircea Snegur:
Am perceput cu bucurie şi cu gratitudine vestea despre decizia Consiliului Suprem al R. Moldova de a recunoaşte Parlamentul şi Guvernul Republicii Lituania independente şi de a condamna blocada impusă Lituaniei. Evenimentele din Moldova şi Lituania au un caracter ireversibil şi constituie o parte componentă a procesului de democratizare a Europei de Est.
Ne exprimăm speranţa că în viitorul apropiat ţările noastre vor colabora în calitate de parteneri şi de membri independenţi şi egali ai Comunităţii Europene.
Două zile mai târziu, la Moscova, în cadrul şedinţei Consiliului federaţiei, convocate în prezenţa lui M. Gorbaciov, M. Snegur a avut curajul de a sprijini protestul lui V. Landsbergis privind blocada impusă de autorităţile sovietice. Gestul în cauză mai constituie şi astăzi o replică elocventă la adresa celor care preferă să stea la adăpost şi să nu „tachineze ursul” supărat.

Şi totuşi în Moldova au intervenit o serie de circumstanţe nefavorabile în virtutea cărora dezideratul citat al Lituaniei întârzie cu 20 de ani. Dar iată acum devine actual.

În a doua jumătate a lunii iunie, preşedintele Parlamentului Moldovei - care a participat la festivităţile noastre organizate pe 11 martie la Vilnius -, în calitate de preşedinte interimar al statului, a emis un decret de o importanţă politică excepţională prin care revendică retragerea „necondiţionată, urgentă şi transparentă” a armatei ruse de pe teritoriul Moldovei. (Să ne amintim de importanţa documentului final adoptat în cadrul conferinţei conducătorilor de state de la Helsinki în 1992, care impunea retragerea „imediată, regulamentară şi definitivă” a trupelor militare străine din Ţările Baltice.) Prin acelaşi decret, preşedintele Mihai Ghimpu a declarat 28 iunie drept zi a comemorării ocupaţiei sovietice. În fiecare an, în această zi la mormintele victimelor represaliilor sovietice vor fi depuse flori, în instituţiile de stat vor fi ţinute minute de reculegere, iar în şcoli - „ore de comemorare a victimelor”. În centrul oraşului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, va fi înălţat un monument dedicat memoriei victimelor regimului comunist. La 28 iunie, în cadrul unei şedinţe parlamentare, urma să fie citit raportul oficial al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova (discordanţa din interiorul coaliţiei a impus amânarea citirii raportului în cauză până la 2 iulie).

Circulă zvonuri intimidante pentru unele persoane potrivit cărora vor fi interzise simbolurile comuniste şi chiar partidul în sine. Autorităţile ruse şi mass-media de stat au reacţionat cu o explozie de furie şi injurii, ameninţări şi revendicări de a abroga decretul „profanator” (M. Ghimpu a refuzat). Adversarii săi evită subiectul ocupaţiei, preferând să discute despre un „destin istoric comun” şi să abordeze o gândire pragmatică spre „a nu prejudeca interesele de stat”. Comuniştii blamează „extremismul” şi se declară gata să apere democraţia. O poveste veche şi mult prea bine cunoscută!

(Acest articol al fostului preşedinte al Lituaniei, acum europarlamentar, Vytautas Landsbergis, a fost publicat recent în presa lituaniană)

Un articol de: Vytautas Landsbergis
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)