Actualitate

Provocari antisemite in centrul Chisinaului

Indemnul unui preot de a ne apara tara „de tot soiul de jidovi” este o provocare politica impotriva actualei guvernari. Aceasta provocare urmareste scopul de a crea in exterior imaginea unei guvernari xenofobe si antisemite. Procuratura Generala, care in ultimii ani s-a dovedit foarte sensibila la imaginare si inventate „manifestari de xenofobie si antirusism”, ar trebui sa reactioneze imediat la aceasta provocare cu bataie lunga.

Ieri, circa 200 de crestini inarmati cu steaguri bisericesti, cu pancarte pe care scria „crestini ortodocsi”, cu ciocane si bate au distrus candelabrul evreiesc instalat la intrarea centrala in Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant” din capitala cu ocazia uneia dintre principalele sarbatori religioase ale iudeilor numita „Hanukka”. Protestatarii au aruncat obiectele de cult evreiesc la picioarele monumentului lui Stefan cel Mare, iar in locul candelabrului au instalat o cruce de lemn. Multumiti de fapta lor, s-au imprastiat.

Hanukka e sarbatoarea evreiasca a luminilor, in luna decembrie comemorandu-se astfel refacerea locurilor sfinte din Ierusalim dupa victoria evreilor asupra sirienilor elenisti. Un atribut al acestei sarbatori este candelabrul de hanukka. El are opt brate arcuite decorate cu cerbi stilizati si patru lanturi. Sarbatoarea dureaza opt zile si in fiecare seara familiile evreiesti aprind cate o lumanare. Candelabrul de hanukka din centrul capitalei a fost inaugurat la 11 decembrie, cu autorizatia primariei Chisinau si urma sa fie scos de acolo peste opt zile, cand se incheie sarbatoarea.

„Ceea ce s-a intamplat astazi este o manifestare a salbaticiei si barbariei. Cei care au facut acest lucru sunt oameni pe care nu-i intereseaza nici pacea, nici bunastarea acestei tari. Desi se autodefinesc drept crestin-ortodocsi, ei au doar interese distructive. Ne este cu neputinta sa apreciem altfel actiunile acestor oameni”, a declarat Ilia Sat, director general al Congresului evreiesc din Moldova, asteptand sa se adune si alti membri importanti ai comunitatii, ca sa decida ce urmeaza sa faca in continuare.

Langa monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant s-au adunat cateva zeci de politisti. Reprezentantii organelor de ordine au declarat ca, deocamdata, nu stiu carei mitropolii apartin persoanele care au protestat. Neoficial, s-a spus ca sunt de la Mitropolia Moldovei, dar si ca mitropolitul Vladimir ar fi mirat de cele intamplate.
In prezent, in Moldova locuiesc aproximativ 30.000 de evrei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *