Actualitate

PS Marchel riscă să fie sancţionat de Judecata Bisericească

Judecata Bisericească s-a autosesizat la declaraţiile de săptămâna trecută ale episcopului de Bălţi, PS Marchel, care chema lumea să susţină protestele Comitetului pentru Apărarea Democraţiei şi a Constituţiei (CADC), condus de Iurie Roşca, şi se arăta pregătit să organizeze manifestaţii similare la Bălţi. În replică, episcopul afirmă că instanţa bisericească nu are nicio atribuţie de a-i judeca spusele, iar Mitropolia Moldovei promite că, în zilele următoare, îşi va anunţa poziţia în această privinţă.

„Nici episcopul, mici mitropolitul, nici patriarhul nu au dreptul să facă politică”, a declarat pentru TIMPUL şeful Judecăţii Bisericeşti, pr. Agafonic Potoroacă, după ce s-a autosesizat la declaraţiile recente ale PS Marchel. Cu toate acestea, el spune că va putea să ia o decizie în acest sens numai după şedinţa Sinodului Mitropolitan. Întrebat dacă clericilor li se permite să-şi facă publice simpatiile politice în situaţia în care nu suntem în campanie electorală, pr. Agafonic a precizat: „Simpatia este una, iar aberaţiile şi amestecul direct în politică sunt alta. Ştiu că PS Marchel a lăudat până acum comuniştii, dar lauda de sine nu miroase a bine… Şi până la asemenea aberaţii încă nu a ajuns”.

Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, din care fac parte toţi ierarhii Mitropoliei Moldovei, se eschivează să aprecieze comportamentul acestuia. Cel mai deschis este episcopul de Edineţ şi Briceni, PS Nicodim: „Eu în politică nu mă amestec şi nici n-am nevoie. Dar nu-i bine…”. Secretarul Mitropoliei, pr. Vadim Cheibaş, recunoaşte că a avut o discuţie la acest subiect cu mitropolitul Vladimir şi a promis că, în scurt timp, Mitropolia va emite un comunicat de presă în legătură cu declaraţiile episcopului de Bălţi.

La rândul său, PS Marchel, care de asemenea face parte din Sinod, susţine că „Judecata Bisericească din Chişinău n-are nimic cu spusele episcopului de Bălţi, care n-a comis nicio abatere de la norma bisericească şi nici nu s-a implicat în politică”. Ierarhul îşi explică sprijinul faţă de protestele CADC prin faptul că acestea condamnă adoptarea Legii Nediscriminării. „Nu fac mendrele politice ale cuiva şi nu m-a plătit nimeni pentru ceea ce vorbesc. Eu şi dl Roşca suntem pe diferite părţi ale baricadei, dar acum vocea lui sună la unison cu a noastră. Pe mine mă interesează sufletul, ci nu pensiile sau plăţile comunale. Destul am islamizat ţara – măcar să n-o homosexualizăm”. PS Marchel a adăugat că îl simpatizează şi pe Mihai Ghimpu, care la fel s-a pronunţat contra Legii Nediscriminării, dar se abţine să vorbească despre aceasta atâta timp cât liderul PL face parte din actuala guvernare.

Amintim că, în iulie 2011, Judecata Bisericească a iniţiat o anchetă pe faptul întâlnirii dintre un grup de clerici şi candidatul comunist la şefia Primăriei Chişinău, Igor Dodon, care a avut loc la Mănăstirea „Sf. Teodor Tiron” din capitală. Potrivit preotului Agafonic Potoroacă, toţi cei implicaţi în acţiunea de atunci au fost sancţionaţi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *