Astăzi 23 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Interviu 23 Septembrie 2018, ora 15:40    Din editia print

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

Marime Font

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

 - Preasfințite Veniamin, în contextul conflictului iscat între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, multă lume se întreabă dacă Patriarhia Română va recunoaște Autocefalia Bisericii din Ucraina.
- E complicat să vă dau un răspuns, deoarece până în prezent Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu s-a pronunțat în legătură cu situația din Ucraina. Probabil, la o viitoare ședință a Sinodului va fi pe ordinea de zi și un astfel de subiect. Însă, istoric vorbind, bisericile și-au obținut autocefalia făcând demersuri canonice, după ce au îndeplinit toate condițiile canonice necesare pentru organizarea lor, ca biserici autocefale.

„Lumea ortodoxă nu a căzut de acord în privința condițiilor de acordare a autocefaliei”

- Biserica din Ucraina îndeplinește aceste condiții?
- Opiniile specialiștilor sunt împărțite. Unii spun că le îndeplinește, alții sunt de altă părere. Însă, dacă analizăm evenimentele istorice, vedem că există Biserica din Polonia. De asemenea, avem Biserica din Cehia și Slovacia, care are un număr mult mai mic de credincioși decât cea din Ucraina. Numai că, în privința condițiilor de acordare a autocefaliei, lumea ortodoxă nu a căzut de acord. Există în această privință un document încă nedefinitivat, care inițial a fost inclus pe ordinea de zi a Sfântului și Marelui Sinod de la Creta, însă care n-a mai fost discutat, deoarece s-a dat prioritate altor subiecte. Actul în cauză a fost amânat pentru o viitoare ședință, când la nivel pan-ortodox se va decide exact cum și de către cine, și în ce condiții, se acordă autocefalia, precum și cine semnează tomosul respectiv și alte aspecte care sunt legate de organizarea și viața unei biserici locale.

- De ce oare s-a pus problema autocefaliei Bisericii din Ucraina anume acum, când relațiile dintre Moscova și Kiev sunt ostile? Este, totuși, vorba de o problemă cu substrat politic?

- Nu cred că e politică. Aceasta este o problemă mai veche, care acum a ajuns la apogeu. Încă de prin anii ’90, după ce Ucraina s-a declarat independentă, au existat voci care au dorit o biserică autocefală. În acest sens, s-au făcut demersuri către Constantinopol și Moscova. Din câte am citit în presă, reprezentanții Patriarhiei Moscovei au spus că mitropolia, care le aparține canonic, nu a cerut autocefalia, însă există o altă structură pe teritoriul Ucrainei care a cerut-o.

„Ar trebui să se găsească o soluție pentru întreaga Biserică din Ucraina”

- Presa a scris de mai multe ori că la autoproclamata Patriarhie de Kiev au aderat mulți preoți și ierarhi necanonici, care au fost caterisiți de alte biserici, inclusiv de cea rusă și română. Să înțelegem că, în cazul în care autocefalia acestei patriarhii va fi recunoscută, greșelile acestor clerici vor fi acceptate de bisericile surori?
- Logic ar fi ca, în momentul respectiv, să se ajungă la recunoașterea acestora. Însă aceasta este o problemă destul de spinoasă pentru că implică foarte multe aspecte, inclusiv unele care țin de domeniul relațiilor dintre biserici, dintre ierarhi sau dintre clerici. Probabil, problema în cauză va fi discutată în viitorul apropiat la nivelul celorlalte Biserici Autocefale și se vor stabili condițiile în care e permisă acordarea autocefaliei Bisericii din Ucraina. Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să existe unitate în Ucraina și să se găsească o soluție bună pentru întreaga biserică de acolo și pentru toți credincioșii.

- Sfinția voastră ar accepta să slujească alături de preoți sau ierarhi sancționați pentru încălcarea sfintelor canoane?
- Nu mă pot expune la acest subiect. Repet, această problemă va fi analizată la nivelul Sfântului Sinod, unde vor fi abordate toate aspectele, inclusiv cele despre care amintiți.

„Așa s-a întâmplat în cazul Bisericii din Bulgaria”

- Totuși, în acest caz, de ce Patriarhia Moscovei a decis să rupă comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului?
- Întreruperea comuniunii între Biserici poate apărea în diferite contexte istorice, când apar conflicte de interese și altele. Patriarhia Moscovei nu este de acord cu acordarea unui tomos de autocefalie pentru Biserica din Ucraina. Aceasta și este cauza pentru care rușii au întrerupt pomenirea Patriarhului Bartolomeu la Sfintele Liturghii, după ce au aflat că doi exarhi de la Constantinopol vor fi trimiși în Ucraina, pentru a organiza și a face demersuri în vederea acordării autocefaliei. Este o situație neplăcută pentru lumea ortodoxă, deoarece noi trebuie să fim uniți, să dăm bună mărturie în fața celorlalte confesiuni și religii. Însă apar și situații de felul acesta, când între două biserici locale apar conflicte de interese. Nu e prima dată, au mai fost situații în care unele biserici au întrerupt temporar comuniunea cu altă biserică, până când au ajuns pe calea dialogului la cea mai bună soluție. Probabil, și în cazul Ucrainei se va ajunge la o reglementare la nivelul celor două patriarhii, implicit și cu sprijinul celorlalte biserici autocefale.


- Preafericitul Bartolomeu, patriarhul Constantinopolului, are dreptul de a acorda autocefalie unei biserici, dacă celelalte Biserici Autocefale nu sunt de acord?
- În principiu, la nivelul Bisericii Ortodoxe, există o formă de conducere sinoidală, colegială. Adică se sfătuiesc întâistătătorii Bisericilor Autocefale atunci când trebuie să facă un pas în această direcție. Istoria ne arată că unele biserici au acordat autocefalie altor biserici. Mai bine zis, o anumită perioadă, autocefalia unei biserici nu a fost recunoscută, iar după aceea lucrurile s-au schimbat și s-a ajuns la restabilirea comuniunii dintre Biserici. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în cazul Bisericii din Bulgaria. Cred că fiecare biserică autocefală va avea posibilitatea să-și spună punctul de vedere atunci, când se va discuta acest subiect. În general, când apar situații de genul ăsta, bisericile, care sunt implicate, solicită punctul de vedere și al bisericilor-surori.

„Cele două jurisdicții din Ucraina dispută între ele supremația”

- Care ar putea fi consecințele recunoașterii autocefaliei Bisericii din Ucraina?
- Atunci când se recunoaște autocefalia unei biserici, ea se bucură de toate prerogativele unei biserici autocefale. Are sfânt sinod propriu și se conduce după canoanele Bisericii Ortodoxe, după statutul și regulamentele proprii, rămânând în comuniune cu celelalte biserici autocefale. În ierarhia scaunelor bisericilor autocefale, e vorba de o ordine onorifică, fiindcă toate bisericile autocefale sunt egale și au aceleași drepturi față de credincioși. De asemenea, în relația cu celelalte biserici autocefale, s-a creat o cutumă pentru a exista mai multe forme de manifestare la nivelul Bisericii Ortodoxe. Pentru că Biserica Ortodoxă este formată din mai multe biserici autocefale, în special, organizate pe principiul etnic. Astfel, avem Patriarhia Ortodoxă Română, Patriarhia Ortodoxă Sârbă și multe altele. În contextul acesta, nu este nicio problemă. Nu trebuie să ne sperie că, dacă se acordă autocefalia unei biserici, va fi un război mondial sau altceva. Principial vorbind, nu cred că ar trebui să existe astfel de temeri, chiar dacă acolo unde nu există un consens, pot apărea anumite conflicte, acestea pot fi depășite pe calea dialogului.

- Nu credeți, totuși, că recunoașterea Patriarhiei de la Kiev va fi o nouă dezbinare în Biserica Ortodoxă?
- Va fi dezbinare, dacă cele două Biserici implicate nu vor găsi o soluție de compromis pentru binele credincioșilor din biserica ortodoxă locală. Dar dacă se ajunge la un consens, nu reprezintă niciun pericol. Este adevărat că, în contextul dat, cele două jurisdicții din Ucraina dispută între ele supremația. De aceea s-a și discutat foarte mult cui să i se acorde autocefalia: patriarhiei autocefale autoproclamate sau Mitropoliei care ține de Patriarhia Moscovei. Aici este o problemă care ar trebui analizată și, după aceea, ar trebui consultați credincioșii și clericii de acolo, pentru a vedea dacă ei își doresc sau nu independența. Trebuie să existe multă sfătuire. În Biserică, se pune accentul pe multa sfătuire, pentru ca lucrurile să se facă cu responsabilitate, deoarece e vorba de mântuirea credincioșilor.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 21:49

  Astfel, președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Washingtonul i-a recunoscut la scurt timp poziția ca lider interimar, scrie Washington Post.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:39

Maia Sandu consideră că studenții din Republica Moldova sunt alintați, iar părinții tinerilor nu ar trebui să se cheltuiască cu ei. Această declarație liderul PAS a făcut-o în 2013, când era ministru al Educației, transmite Democracy.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:37

Integritatea binomului "Maia Năstase" s-a dovedit a fi încă o mare minciună, vorbe goale. Este opinia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, conținută într-o postare pe Facebook. În aceeași postare, speakerul condamnă atacurile liderilor PAS și PPDA la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 17:43

Premierul rus Dmitri Medvedev a ținut un discurs critic la adresa Roskosmos, acuzand societatea de stat ca lanseaza nave spatiale „pe hârtie” și utilizeaza ineficient investițiile, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:57

Clanul oligarhic Țopa-Platon-Lucinschi va încerca să-și ia revanșa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este opinia analistului Petru Bogatu, exprimată după publicarea unei noi investigații incendiare a portalului Zeppelin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:56

Demersul liderei PAS, Maia Sandu, către FMI, în care aceasta cere suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova a fost gândit de lobbystul lui Veaceslav Platon, Dmitri (David) Zaikin, personaj despre care presa americană scrie că ar fi în legături strânse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:55

Elmar Brok, unul dintre veteranii Parlamentului European, le cerea celor care veneau să-l viziteze la Parlamentul European 150 de euro de persoană pentru a acoperi costurile vizitei, iar în același timp deconta sumele la PE, scrie politico.eu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)