Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Interviu 23 Septembrie 2018, ora 15:40    Din editia print

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

Marime Font

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

 - Preasfințite Veniamin, în contextul conflictului iscat între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, multă lume se întreabă dacă Patriarhia Română va recunoaște Autocefalia Bisericii din Ucraina.
- E complicat să vă dau un răspuns, deoarece până în prezent Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu s-a pronunțat în legătură cu situația din Ucraina. Probabil, la o viitoare ședință a Sinodului va fi pe ordinea de zi și un astfel de subiect. Însă, istoric vorbind, bisericile și-au obținut autocefalia făcând demersuri canonice, după ce au îndeplinit toate condițiile canonice necesare pentru organizarea lor, ca biserici autocefale.

„Lumea ortodoxă nu a căzut de acord în privința condițiilor de acordare a autocefaliei”

- Biserica din Ucraina îndeplinește aceste condiții?
- Opiniile specialiștilor sunt împărțite. Unii spun că le îndeplinește, alții sunt de altă părere. Însă, dacă analizăm evenimentele istorice, vedem că există Biserica din Polonia. De asemenea, avem Biserica din Cehia și Slovacia, care are un număr mult mai mic de credincioși decât cea din Ucraina. Numai că, în privința condițiilor de acordare a autocefaliei, lumea ortodoxă nu a căzut de acord. Există în această privință un document încă nedefinitivat, care inițial a fost inclus pe ordinea de zi a Sfântului și Marelui Sinod de la Creta, însă care n-a mai fost discutat, deoarece s-a dat prioritate altor subiecte. Actul în cauză a fost amânat pentru o viitoare ședință, când la nivel pan-ortodox se va decide exact cum și de către cine, și în ce condiții, se acordă autocefalia, precum și cine semnează tomosul respectiv și alte aspecte care sunt legate de organizarea și viața unei biserici locale.

- De ce oare s-a pus problema autocefaliei Bisericii din Ucraina anume acum, când relațiile dintre Moscova și Kiev sunt ostile? Este, totuși, vorba de o problemă cu substrat politic?

- Nu cred că e politică. Aceasta este o problemă mai veche, care acum a ajuns la apogeu. Încă de prin anii ’90, după ce Ucraina s-a declarat independentă, au existat voci care au dorit o biserică autocefală. În acest sens, s-au făcut demersuri către Constantinopol și Moscova. Din câte am citit în presă, reprezentanții Patriarhiei Moscovei au spus că mitropolia, care le aparține canonic, nu a cerut autocefalia, însă există o altă structură pe teritoriul Ucrainei care a cerut-o.

„Ar trebui să se găsească o soluție pentru întreaga Biserică din Ucraina”

- Presa a scris de mai multe ori că la autoproclamata Patriarhie de Kiev au aderat mulți preoți și ierarhi necanonici, care au fost caterisiți de alte biserici, inclusiv de cea rusă și română. Să înțelegem că, în cazul în care autocefalia acestei patriarhii va fi recunoscută, greșelile acestor clerici vor fi acceptate de bisericile surori?
- Logic ar fi ca, în momentul respectiv, să se ajungă la recunoașterea acestora. Însă aceasta este o problemă destul de spinoasă pentru că implică foarte multe aspecte, inclusiv unele care țin de domeniul relațiilor dintre biserici, dintre ierarhi sau dintre clerici. Probabil, problema în cauză va fi discutată în viitorul apropiat la nivelul celorlalte Biserici Autocefale și se vor stabili condițiile în care e permisă acordarea autocefaliei Bisericii din Ucraina. Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să existe unitate în Ucraina și să se găsească o soluție bună pentru întreaga biserică de acolo și pentru toți credincioșii.

- Sfinția voastră ar accepta să slujească alături de preoți sau ierarhi sancționați pentru încălcarea sfintelor canoane?
- Nu mă pot expune la acest subiect. Repet, această problemă va fi analizată la nivelul Sfântului Sinod, unde vor fi abordate toate aspectele, inclusiv cele despre care amintiți.

„Așa s-a întâmplat în cazul Bisericii din Bulgaria”

- Totuși, în acest caz, de ce Patriarhia Moscovei a decis să rupă comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului?
- Întreruperea comuniunii între Biserici poate apărea în diferite contexte istorice, când apar conflicte de interese și altele. Patriarhia Moscovei nu este de acord cu acordarea unui tomos de autocefalie pentru Biserica din Ucraina. Aceasta și este cauza pentru care rușii au întrerupt pomenirea Patriarhului Bartolomeu la Sfintele Liturghii, după ce au aflat că doi exarhi de la Constantinopol vor fi trimiși în Ucraina, pentru a organiza și a face demersuri în vederea acordării autocefaliei. Este o situație neplăcută pentru lumea ortodoxă, deoarece noi trebuie să fim uniți, să dăm bună mărturie în fața celorlalte confesiuni și religii. Însă apar și situații de felul acesta, când între două biserici locale apar conflicte de interese. Nu e prima dată, au mai fost situații în care unele biserici au întrerupt temporar comuniunea cu altă biserică, până când au ajuns pe calea dialogului la cea mai bună soluție. Probabil, și în cazul Ucrainei se va ajunge la o reglementare la nivelul celor două patriarhii, implicit și cu sprijinul celorlalte biserici autocefale.


- Preafericitul Bartolomeu, patriarhul Constantinopolului, are dreptul de a acorda autocefalie unei biserici, dacă celelalte Biserici Autocefale nu sunt de acord?
- În principiu, la nivelul Bisericii Ortodoxe, există o formă de conducere sinoidală, colegială. Adică se sfătuiesc întâistătătorii Bisericilor Autocefale atunci când trebuie să facă un pas în această direcție. Istoria ne arată că unele biserici au acordat autocefalie altor biserici. Mai bine zis, o anumită perioadă, autocefalia unei biserici nu a fost recunoscută, iar după aceea lucrurile s-au schimbat și s-a ajuns la restabilirea comuniunii dintre Biserici. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în cazul Bisericii din Bulgaria. Cred că fiecare biserică autocefală va avea posibilitatea să-și spună punctul de vedere atunci, când se va discuta acest subiect. În general, când apar situații de genul ăsta, bisericile, care sunt implicate, solicită punctul de vedere și al bisericilor-surori.

„Cele două jurisdicții din Ucraina dispută între ele supremația”

- Care ar putea fi consecințele recunoașterii autocefaliei Bisericii din Ucraina?
- Atunci când se recunoaște autocefalia unei biserici, ea se bucură de toate prerogativele unei biserici autocefale. Are sfânt sinod propriu și se conduce după canoanele Bisericii Ortodoxe, după statutul și regulamentele proprii, rămânând în comuniune cu celelalte biserici autocefale. În ierarhia scaunelor bisericilor autocefale, e vorba de o ordine onorifică, fiindcă toate bisericile autocefale sunt egale și au aceleași drepturi față de credincioși. De asemenea, în relația cu celelalte biserici autocefale, s-a creat o cutumă pentru a exista mai multe forme de manifestare la nivelul Bisericii Ortodoxe. Pentru că Biserica Ortodoxă este formată din mai multe biserici autocefale, în special, organizate pe principiul etnic. Astfel, avem Patriarhia Ortodoxă Română, Patriarhia Ortodoxă Sârbă și multe altele. În contextul acesta, nu este nicio problemă. Nu trebuie să ne sperie că, dacă se acordă autocefalia unei biserici, va fi un război mondial sau altceva. Principial vorbind, nu cred că ar trebui să existe astfel de temeri, chiar dacă acolo unde nu există un consens, pot apărea anumite conflicte, acestea pot fi depășite pe calea dialogului.

- Nu credeți, totuși, că recunoașterea Patriarhiei de la Kiev va fi o nouă dezbinare în Biserica Ortodoxă?
- Va fi dezbinare, dacă cele două Biserici implicate nu vor găsi o soluție de compromis pentru binele credincioșilor din biserica ortodoxă locală. Dar dacă se ajunge la un consens, nu reprezintă niciun pericol. Este adevărat că, în contextul dat, cele două jurisdicții din Ucraina dispută între ele supremația. De aceea s-a și discutat foarte mult cui să i se acorde autocefalia: patriarhiei autocefale autoproclamate sau Mitropoliei care ține de Patriarhia Moscovei. Aici este o problemă care ar trebui analizată și, după aceea, ar trebui consultați credincioșii și clericii de acolo, pentru a vedea dacă ei își doresc sau nu independența. Trebuie să existe multă sfătuire. În Biserică, se pune accentul pe multa sfătuire, pentru ca lucrurile să se facă cu responsabilitate, deoarece e vorba de mântuirea credincioșilor.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)