Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

CSI / Rusia 22 Mai 2017, ora 10:06

Pseudo-uniunea vamală sau cum Rusia impune propriile reguli pe piața CEEA

Marime Font

 Vremuri grele pentru Uniunea Economică Euroasiatică (CEEA). Nu apuca sa se stinga bine un scanda, ca imediat apare un alt conflict comercial, scrie DW intr-o analiza despre problemele CEEA.

Serviciul Federal Vamal al Rusiei (SFV) a refuzat, începând cu luna februarie și până pe data de 18 mai, documentele vamale eliberate de Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan privind evaluarea conformității produsului cu reglementările tehnice comune ale CEEA. Furnizorii din aceste țări au fost trimisi de rusi sa caute firme din Rusia care sa le elibereze diversele „certificate”.

Mai nou, SFV propune introducere unei etichetari unice a produselor agricole, pentru a proteja piața rusă de produse interzise. Suspiciunea fata de aliați ca practica reexportul de mărfuri aflate sub embargou declanseaza razboaie nesfarsite intre Rosselkhoznadzor Rusia si importatorii din Belarus – de lactate, carne, fructe – și nu lasă bunurile din Ucraina și UE sa traziteze teritoriul Rusiei cu destinatia Kazahstan.


Participanții la ”integrarea euroasiatică” sunt nemulțumiti de înăsprirea condițiilor de export în Federația Rusă, deoarece se încalcă unul dintre cele patru principii ale pieței unice – libera circulație a mărfurilor. Potrivit experților respondenți ai DW, motivul acestor diferende este faptul că Moscova vrea să dicteze propriile regulile aliaților din CEEA și să-i facă prizonieri ai conflictului cu Occidentul.

„Cutia Pandorei”

Analiștii independenți consideră că controlul la sânge al importurilor expediate din statele membre ale CEEA este din cauza razboiului comercial al Federației Ruse cu Occidentul. Așa au aparut bancurile despre ananasul și stridiile din Belarus, deși înainte de embargou Rusia nu a comentat reexportarea de produse exotice din țara vecina.

Mass-media scrie frecvent despre încălcarea intereselor producatorilor din Kazahstan de pe piața rusă a produselor de băuturi alcoolice și de cofetărie, precum și a re-exportatorilor de bunuri din China, în special de automobile. Din același motiv și Kârgâzstanul a fost nevoit să-și reducă exporturile de produse din China. În Armenia, dupa intrarea în CEEA, se reclama limitarile impuse de Rusia în tranzitul gazelor iraniene spre Georgia.

„Cutia Pandorei” in acest sector de activitate a fost deschisa după evenimentele din Ucraina, când Rusia a început sa-si protejeze piata de produsele aflate sub embragou, impunand diverse bariere si pentru producătorii și exportatorii din ”spatiul uniunii vamale eurasiatice „- a declarat analistul kazah Dosîm Satpaev, pentru DW.

Toate aceste bariere nu au fost înscrise în Codul vamal al CEEA sau în Tratatul de instituire a Uniunii. De exemplu, anul trecut, Rusia a impus un control dublu al mărfurilor provenind din Kazahstan. Astfel, toate produsele din Kazahstan trebuiau mutate in camioane din Rusia la granita, fapt care a crescut costul transportului.

Potrivit lui Satpaev, aliatul rus impune condițiile „în funcție de propriile sale interese și propriile sale aventuri de politică externă“. Dar, acest lucru nu este problema Kazahstanului sau a Belarusului. „Noi nu suntem în conflict cu Occidentul, avem relații bune cu Ucraina și Uniunea Europeană, dorim să facem comerț cu Polonia, de unde suntem acum obligati să importam mere ocolind Rusia“, – a spus expertul.

Dorința Seviciului Federal Vamal din Rusia de marchare unica a mărfurilor din CEEA este un alt mod de a consolida controlul asupra circulației exporturilor către Federația Rusă. Expertul este convins că țările CEEA devin astfel ostatice ale politicii externe a Moscovei, care va emite noi pretenții fata de aliați.
„Noi întotdeauna suntem suspectati de încălcări ale sancțiunilor anti-occidentale impuse de Rusia“ – continuă Satpaev. „Niciun marcaj unic CEEA sau alte măsuri de control nu ne vor feri de suspiciunile Moscovei, și vom fi din nou si din nou nevoiti sa le dovedim buna-credinta“ – afrima analistul.

Încercarea a eșuat

Economistul din Belarus, Serghei Cealîi, reamintește DW că documentele statutare ale CEEA prevad elaborarea unei politici comune în domeniul economic și renuntarea la masurile unilaterale sau relațiile bilaterale.

Sensul integrarii este guvernarea prin norme comune. „A fost un fel de acord de neagresiune în sfera economică – o încercare de a crea un sistem care ar putea împiedica războaiele comerciale. Dar ideea nu a funcționat”, – a spus expertul.

În plus față de sancțiunile dintre Rusia și Occident, care au dus la apariția unor noi bariere în cadrul CEEA, expertul a subliniat încă o sursa de războaie comerciale – serviciile de vama si controlul fitosanitar. „Rusia le foloseste la maxim, pentru ca suspecteaza comerțul aliaților săi cu alte țări ca pe o încercare de atentat la propria piața“, – a spus expertul.

 Paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)