Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:43
Abonamente

CSI / Rusia 22 Mai 2017, ora 10:06

Pseudo-uniunea vamală sau cum Rusia impune propriile reguli pe piața CEEA

Marime Font

 Vremuri grele pentru Uniunea Economică Euroasiatică (CEEA). Nu apuca sa se stinga bine un scanda, ca imediat apare un alt conflict comercial, scrie DW intr-o analiza despre problemele CEEA.

Serviciul Federal Vamal al Rusiei (SFV) a refuzat, începând cu luna februarie și până pe data de 18 mai, documentele vamale eliberate de Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan privind evaluarea conformității produsului cu reglementările tehnice comune ale CEEA. Furnizorii din aceste țări au fost trimisi de rusi sa caute firme din Rusia care sa le elibereze diversele „certificate”.

Mai nou, SFV propune introducere unei etichetari unice a produselor agricole, pentru a proteja piața rusă de produse interzise. Suspiciunea fata de aliați ca practica reexportul de mărfuri aflate sub embargou declanseaza razboaie nesfarsite intre Rosselkhoznadzor Rusia si importatorii din Belarus – de lactate, carne, fructe – și nu lasă bunurile din Ucraina și UE sa traziteze teritoriul Rusiei cu destinatia Kazahstan.Participanții la ”integrarea euroasiatică” sunt nemulțumiti de înăsprirea condițiilor de export în Federația Rusă, deoarece se încalcă unul dintre cele patru principii ale pieței unice – libera circulație a mărfurilor. Potrivit experților respondenți ai DW, motivul acestor diferende este faptul că Moscova vrea să dicteze propriile regulile aliaților din CEEA și să-i facă prizonieri ai conflictului cu Occidentul.

„Cutia Pandorei”

Analiștii independenți consideră că controlul la sânge al importurilor expediate din statele membre ale CEEA este din cauza razboiului comercial al Federației Ruse cu Occidentul. Așa au aparut bancurile despre ananasul și stridiile din Belarus, deși înainte de embargou Rusia nu a comentat reexportarea de produse exotice din țara vecina.

Mass-media scrie frecvent despre încălcarea intereselor producatorilor din Kazahstan de pe piața rusă a produselor de băuturi alcoolice și de cofetărie, precum și a re-exportatorilor de bunuri din China, în special de automobile. Din același motiv și Kârgâzstanul a fost nevoit să-și reducă exporturile de produse din China. În Armenia, dupa intrarea în CEEA, se reclama limitarile impuse de Rusia în tranzitul gazelor iraniene spre Georgia.

„Cutia Pandorei” in acest sector de activitate a fost deschisa după evenimentele din Ucraina, când Rusia a început sa-si protejeze piata de produsele aflate sub embragou, impunand diverse bariere si pentru producătorii și exportatorii din ”spatiul uniunii vamale eurasiatice „- a declarat analistul kazah Dosîm Satpaev, pentru DW.

Toate aceste bariere nu au fost înscrise în Codul vamal al CEEA sau în Tratatul de instituire a Uniunii. De exemplu, anul trecut, Rusia a impus un control dublu al mărfurilor provenind din Kazahstan. Astfel, toate produsele din Kazahstan trebuiau mutate in camioane din Rusia la granita, fapt care a crescut costul transportului.

Potrivit lui Satpaev, aliatul rus impune condițiile „în funcție de propriile sale interese și propriile sale aventuri de politică externă“. Dar, acest lucru nu este problema Kazahstanului sau a Belarusului. „Noi nu suntem în conflict cu Occidentul, avem relații bune cu Ucraina și Uniunea Europeană, dorim să facem comerț cu Polonia, de unde suntem acum obligati să importam mere ocolind Rusia“, – a spus expertul.

Dorința Seviciului Federal Vamal din Rusia de marchare unica a mărfurilor din CEEA este un alt mod de a consolida controlul asupra circulației exporturilor către Federația Rusă. Expertul este convins că țările CEEA devin astfel ostatice ale politicii externe a Moscovei, care va emite noi pretenții fata de aliați.
„Noi întotdeauna suntem suspectati de încălcări ale sancțiunilor anti-occidentale impuse de Rusia“ – continuă Satpaev. „Niciun marcaj unic CEEA sau alte măsuri de control nu ne vor feri de suspiciunile Moscovei, și vom fi din nou si din nou nevoiti sa le dovedim buna-credinta“ – afrima analistul.

Încercarea a eșuat

Economistul din Belarus, Serghei Cealîi, reamintește DW că documentele statutare ale CEEA prevad elaborarea unei politici comune în domeniul economic și renuntarea la masurile unilaterale sau relațiile bilaterale.

Sensul integrarii este guvernarea prin norme comune. „A fost un fel de acord de neagresiune în sfera economică – o încercare de a crea un sistem care ar putea împiedica războaiele comerciale. Dar ideea nu a funcționat”, – a spus expertul.

În plus față de sancțiunile dintre Rusia și Occident, care au dus la apariția unor noi bariere în cadrul CEEA, expertul a subliniat încă o sursa de războaie comerciale – serviciile de vama si controlul fitosanitar. „Rusia le foloseste la maxim, pentru ca suspecteaza comerțul aliaților săi cu alte țări ca pe o încercare de atentat la propria piața“, – a spus expertul.

 Paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md