Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

CSI / Rusia 22 Mai 2017, ora 10:06

Pseudo-uniunea vamală sau cum Rusia impune propriile reguli pe piața CEEA

Marime Font

 Vremuri grele pentru Uniunea Economică Euroasiatică (CEEA). Nu apuca sa se stinga bine un scanda, ca imediat apare un alt conflict comercial, scrie DW intr-o analiza despre problemele CEEA.

Serviciul Federal Vamal al Rusiei (SFV) a refuzat, începând cu luna februarie și până pe data de 18 mai, documentele vamale eliberate de Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan privind evaluarea conformității produsului cu reglementările tehnice comune ale CEEA. Furnizorii din aceste țări au fost trimisi de rusi sa caute firme din Rusia care sa le elibereze diversele „certificate”.

Mai nou, SFV propune introducere unei etichetari unice a produselor agricole, pentru a proteja piața rusă de produse interzise. Suspiciunea fata de aliați ca practica reexportul de mărfuri aflate sub embargou declanseaza razboaie nesfarsite intre Rosselkhoznadzor Rusia si importatorii din Belarus – de lactate, carne, fructe – și nu lasă bunurile din Ucraina și UE sa traziteze teritoriul Rusiei cu destinatia Kazahstan.


Participanții la ”integrarea euroasiatică” sunt nemulțumiti de înăsprirea condițiilor de export în Federația Rusă, deoarece se încalcă unul dintre cele patru principii ale pieței unice – libera circulație a mărfurilor. Potrivit experților respondenți ai DW, motivul acestor diferende este faptul că Moscova vrea să dicteze propriile regulile aliaților din CEEA și să-i facă prizonieri ai conflictului cu Occidentul.

„Cutia Pandorei”

Analiștii independenți consideră că controlul la sânge al importurilor expediate din statele membre ale CEEA este din cauza razboiului comercial al Federației Ruse cu Occidentul. Așa au aparut bancurile despre ananasul și stridiile din Belarus, deși înainte de embargou Rusia nu a comentat reexportarea de produse exotice din țara vecina.

Mass-media scrie frecvent despre încălcarea intereselor producatorilor din Kazahstan de pe piața rusă a produselor de băuturi alcoolice și de cofetărie, precum și a re-exportatorilor de bunuri din China, în special de automobile. Din același motiv și Kârgâzstanul a fost nevoit să-și reducă exporturile de produse din China. În Armenia, dupa intrarea în CEEA, se reclama limitarile impuse de Rusia în tranzitul gazelor iraniene spre Georgia.

„Cutia Pandorei” in acest sector de activitate a fost deschisa după evenimentele din Ucraina, când Rusia a început sa-si protejeze piata de produsele aflate sub embragou, impunand diverse bariere si pentru producătorii și exportatorii din ”spatiul uniunii vamale eurasiatice „- a declarat analistul kazah Dosîm Satpaev, pentru DW.

Toate aceste bariere nu au fost înscrise în Codul vamal al CEEA sau în Tratatul de instituire a Uniunii. De exemplu, anul trecut, Rusia a impus un control dublu al mărfurilor provenind din Kazahstan. Astfel, toate produsele din Kazahstan trebuiau mutate in camioane din Rusia la granita, fapt care a crescut costul transportului.

Potrivit lui Satpaev, aliatul rus impune condițiile „în funcție de propriile sale interese și propriile sale aventuri de politică externă“. Dar, acest lucru nu este problema Kazahstanului sau a Belarusului. „Noi nu suntem în conflict cu Occidentul, avem relații bune cu Ucraina și Uniunea Europeană, dorim să facem comerț cu Polonia, de unde suntem acum obligati să importam mere ocolind Rusia“, – a spus expertul.

Dorința Seviciului Federal Vamal din Rusia de marchare unica a mărfurilor din CEEA este un alt mod de a consolida controlul asupra circulației exporturilor către Federația Rusă. Expertul este convins că țările CEEA devin astfel ostatice ale politicii externe a Moscovei, care va emite noi pretenții fata de aliați.
„Noi întotdeauna suntem suspectati de încălcări ale sancțiunilor anti-occidentale impuse de Rusia“ – continuă Satpaev. „Niciun marcaj unic CEEA sau alte măsuri de control nu ne vor feri de suspiciunile Moscovei, și vom fi din nou si din nou nevoiti sa le dovedim buna-credinta“ – afrima analistul.

Încercarea a eșuat

Economistul din Belarus, Serghei Cealîi, reamintește DW că documentele statutare ale CEEA prevad elaborarea unei politici comune în domeniul economic și renuntarea la masurile unilaterale sau relațiile bilaterale.

Sensul integrarii este guvernarea prin norme comune. „A fost un fel de acord de neagresiune în sfera economică – o încercare de a crea un sistem care ar putea împiedica războaiele comerciale. Dar ideea nu a funcționat”, – a spus expertul.

În plus față de sancțiunile dintre Rusia și Occident, care au dus la apariția unor noi bariere în cadrul CEEA, expertul a subliniat încă o sursa de războaie comerciale – serviciile de vama si controlul fitosanitar. „Rusia le foloseste la maxim, pentru ca suspecteaza comerțul aliaților săi cu alte țări ca pe o încercare de atentat la propria piața“, – a spus expertul.

 Paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)