Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Opinii & Editoriale 19 Februarie 2011, ora 08:39    Din editia print

Marime Font

Publicul, care se teme de libertate

Fac la o televiziune, împreună cu actorul Anatol Durbală şi regizorul Ruslan Moroşanu, o emisiune de satiră politică. În fiecare zi, auzim cu colegii mei diverse opinii şi puncte de vedere despre ceea ce facem, dar cu siguranţă întrebările care ne sunt adresate cel mai frecvent sunt: „Nu v-au făcut nimic? Nu aţi fost ameninţaţi? Încă nu v-au închis? O să vă închidă...”. Unii ne-au spus chiar că ştiu când vom fi închişi.

Este un simptom neliniştitor. Nu am bănuit că frica de guvernanţi este atât de adânc înrădăcinată în compatrioţii mei. Şi nu ai spune că democraţia în Moldova numără douăzeci de ani. Uneori am impresia că în 1989 eram mai liberi... Vinovaţi de această stare de spirit din societate se fac, bineînţeles, cei opt ani de guvernare comunistă. În opt ani, comuniştii au reuşit să coboare nivelul libertăţii undeva la anul 1988. Am simţit pe pielea mea această presiune. În 2006, făceam o emisiune de radio, în care aveam doar o rubrică de satiră politică de genul celei pe care o practic acum. În doar jumătate de an emisiunea a fost închisă. Interzicerea ei a fost precedată, ca şi acum, de aceleaşi întrebări-refren: „Nu v-au făcut nimic? Nu vă închid? O să vă închidă...”.

Mă gândesc totuşi că, în 2006, emisiunea de la radio a fost închisă nu doar din cauza comuniştilor, ci şi a acestor „aşteptări” ale oamenilor. Prin atitudinea lor, cei care ne puneau astfel de întrebări admiteau ca şi cum posibilitatea închiderii emisiunii. Iar comuniştii nu au făcut decât „să corespundă” acestei resemnări mioritice. Astăzi suntem la capătul unui an şi jumătate de guvernare democratică, dar stările de spirit din 2006 văd că persistă. De ce oare? Pentru că pericolul revenirii comuniştilor mai planează în aer ori pentru că noii guvernanţi au şi ei destule reflexe comuniste? Probabil, şi una, şi alta. Dar şi pentru că „aşteptările” oamenilor mai sunt aceleaşi. Dacă, în 2006, presiunile au început mai întâi în presa afiliată guvernării comuniste, continuând cu cele venite de la conducerea postului la care lucram, astăzi nu se întâmplă aşa ceva. Presa care simpatizează actuala guvernare nu ne atacă, iar conducerea postului ne încurajează să urmăm calea pe care am pornit acum un an. Neschimbată, însă, a rămas atitudinea publicului, care ne vede „interzişi”, „închişi”. Şi dacă telespectatorii noştri au asemenea aşteptări, mă tem că ispita de a ne închide poate deveni pentru guvernanţi, indiferent de culoarea lor politică, irepresibilă.

Un articol de: Constantin Cheianu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md