Editorial

Publika TV: spune ce gândeşti, dar gândeşte-te ce spui!

Marţi, la emisiunea „Fabrika” de la Publika TV, s-a dezbătut chestiunea dosarului câştigat la CEDO de IPTEH, întreprindere ce-l are ca acţionar şi pe premierul Vlad Filat. Suma totală pentru despăgubirea acţionarilor IPTEH, inclusiv a lui Filat, este de 320 mii euro. A doua zi, miercuri, Vlad Filat a anunţat că renunţă la despăgubirile pe care ar urma să le primească în cazul IPTEH. „Bugetul RM nu va fi prejudiciat”, a promis premierul. Miercuri, pe post de invitată într-un buletin de ştiri, Natalia Morari, moderatoarea de la „Fabrika”, şi-a exprimat convingerea că decizia premierului Filat a fost determinată de emisiunea ei din ajun şi că, chipurile, e primul caz în istoria presei din RM când un înalt demnitar ia o decizie forţat de presă… Adică, uite, dom’le, cât e de tare Publika noastră – e spaima premierilor!

Nu văd nimic reprobabil în dorinţa acestui post TV de a se poziţiona ca fiind cel mai tare din parcare. Concurenţa-i concurenţă. Mi se pare însă lipsită de bun-simţ încercarea acestei televiziuni de a induce opiniei publice ideea că numărătoarea anilor de când moldovenii au coborât din copaci începe odată cu apariţia Publika TV la Chişinău, că până la ea moldovenii nu ştiau ce-i aia televiziune, stăteau prin copaci şi priveau la stele. La fel de lipsită de bun-simţ mi se pare şi încercarea Publika TV de ă-i induce opiniei publice un neadevăr, şi anume: până la ea, chipurile, Puterea nu a ţinut cont de presă.

…Stimaţi colegi de la Publika, vreau să vă asigur că în RM autorităţile întotdeauna au fost atente la ce a scris presa – deci, şi până la voi. Şi până la voi a existat o presă care dădea mari dureri de cap Puterii, o presă care a rezistat şi a luptat cu regimul Voronin în timp ce, fără maliţiozitate fiind spus, multe dintre cinstitele feţe ale voastre licăreau pe alte ecrane – ecrane care-l cântau pe Voronin şi luptau cu presa liberă. Îndrăznesc, aşadar, să vă întreb: de ce aţi devenit acum atât de bătăioşi, de ce atunci, în timpul lui Voronin, nu i-aţi influenţat pe înalţii demnitari să respecte legile?

Apropo, una dintre duduiţele care, astăzi, zâmbeşte larg de la ecranul Publika TV şi ne îndeamnă să spunem ce gândim, acum un an şi ceva, în perioada campaniei electorale, aflându-se cu ziua la stăpân, mă întreba – de la un alt ecran, al altei televiziuni – pe un ton marţial de procuror stalinist: „Măcar după alegeri veţi avea curajul, domnule Tănase, să recunoaşteţi că averile dumneavoastră sunt făcute şi pe banii lui Filat?!”. Iată că alegerile au trecut, televiziunea ceea s-a cam închis, iar duduiţa a trecut la Publika TV şi… s-a spălat pe mâini, ca să fie şi ea cu mâinile curate, ca fostul ei patron…

Dar să revenim… Publika TV ar trebui să ştie că şi până la apariţia ei demnitarii moldoveni reacţionau la ceea ce scria presa, doar că reacţionau mai „pragmatic” şi mai „operativ” – le dădeau jurnaliştilor cu ranga în cap şi organizau pogromuri la redacţii. Nu e un secret că unii angajaţi ai Publika TV, în acele vremi dramatice, erau de partea celor care dădeau cu ranga în cap… Până la apariţia Publika TV (cu capa), în Chişinău au mai existat nişte instituţii de presă (fără capa) care spuneau ce gândesc şi gândeau ce spun. Mă refer, evident, la Cotidianul „TIMPUL de dimineaţă”, dar şi la „Vocea Basarabiei”, „Jurnal de Chişinău”, „Ziarul de Gardă”, „Literatura şi Arta”, „Antena C” şi „Euro TV” (de până la Voronin şi Roşca) şi altele care, în condiţii de cruntă cenzură şi opresiune deschisă, au pregătit demontarea regimului comunist şi, implicit, au pregătit terenul şi pentru apariţia la Chişinău a canalului Publika TV. Care face foarte bine că spune ce gândeşte, dar n-ar fi rău ca, uneori, să se mai gândească şi ce spune…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *