Astăzi 17 Septembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 16 Septembrie 2019
Abonamente

Actualitate 21 August 2019, ora 10:48

Puciul lui Dodon: Curtea Constituțională revine în… captivitate / Ca orice poveste frumoasă, cea despre dezoligarhizarea statului nu a durat mai mult de o vară

Marime Font

 

Data de 19 august, întipărită în memorie ca ziua începutului puciului anti-democratic de la Moscova din 1991, a devenit, iată, ziua când Dodon anunță puciul său în Republica Moldova post-Plahotniuc. Îl anunță printr-o nouă și importantă victorie repurtată în lupta pentru preluarea controlului asupra Republicii Moldova. Astăzi omul lui și, implicit, al Moscovei, ex-comunistul și actual-socialistul Vladimir Țurcan, a preluat președinția Curții Constituționale. Vladimir Țurcan este unul din reprezentanții cei mai importanți ai coloanei a cincea a Kremlinului în Republica Moldova. Țurcan are un bogat portofoliu, în mare parte necunoscut publicului larg, de activitate subversivă anti-democratică, antieuropeană și antiromânească. În ziua de 7 aprilie 2009 a fost unul dintre coordonatorii pe teren a piciului anti-democratic organizat de Voronin. Este unul dintre acei care au opus rezistență înaintării Republicii Moldova pe vectorul european. General de miliție sovietică, Țurcan l-a asistat o perioadă lungă pe Voronin, cât acesta a fost șef de stat, apoi a trecut cu slujba la Dodon, când respectivul a fost preluat în grijile și la întreținerea financiară și logistică a Moscovei.

Alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale este rezultatul unui troc politic. Este clar că Dodon a găsit pârghii să determine pe cel puțin patru din restul de cinci membri ai Curții – reprezentanți ai Guvernului, ai Consiliului Suprem al Magistraturii și unul din partea Parlamentului – să voteze în favoarea omului său, Vladimir Țurcan. Nu este exclus ca la târg să fi participat și să-și fi dat consimțământul careva dintre liderii unei formațiuni din componența Blocului ACUM. Reacția revoltătoare a liderului PAS, Maia Sandu, la votul din cadrul CC, pe care ea îl califică într-o postare rapidă pe rețele drept „un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție constituțională”, arată că liderul PAS nu a luat parte la troc și că prim-ministrul a mizat pe alt deznodământ. Tăcerea, cel puțin până la momentul publicării acestui material, a liderului PPDA, Andrei Năstase, este plină de semnificații, dar mai cu seamă de semne de întrebare. Dacă se va confirma că traseul la președinția CC a lui Țurcan a fost prestabilit încă în faza apariției lui fulgerătoare în „planurile” Parlamentului și drept recompensă pentru acceptarea candidaturii doamnei Domnica Manole, lucrurile se agravează mult. Asta ar însemna că Dodon și partidul lui au acaparat deja nu doar CNA, Procuratura Generală și Curtea Constituțională, dar și parte din majoritatea de guvernare a Parlamentului, reprezentată de grupul parlamentar PPDA. Deducția aceasta se cerea indiferent de ce s-a întâmplat azi la CC, căci prea în stilul lui Candu-Plahotniuc s-a „rezolvat” cazul desemnării-alegerii la pachet a celor doi judecători constituționali în Parlament. Spre rușinea Blocului ACUM care să lăsat târât în jos, în zona de mocirlă proprie habitatului politic al Partidului Socialiștilor. Vom vedea dacă nu cumva PPDA va dori să „câștige” și alte funcții cu sprijinul și în buna înțelegere cu socialiștii. Nu sunt primii care își vor pierde capul, iar indiciul cel mai sigur că asta li se întâmplă va fi naturalizarea lor politică definitivă în zona de mocirlă. Numai că pierderea va fi nu doar a acestui partid fără doctrină politică, fără ideologie și fără scopuri și obiective clare de activitate. Pierderea va fi a partidei pro-normalitate în întregime.


Așa sau altfel, puciul lui Dodon este în plină desfășurare în Republica Moldova. Curtea Constituțională, – instituția menită să devină etalon în lupta pentru dezoligarhizarea statului – a revenit în captivitatea lui Dodon, fiind condusă de locotenentul acestuia, Vladimir Țurcan. Dezoligarhizarea se amână. Procesul real pe care îl sesizăm este dodonizarea instituțiilor, intrarea lor prin intermediul lui Dodon sub controlul nemijlocit al Moscovei. Nu este o coincidență că tot azi în spațiul informațional a apărut „opinia” insistentă a ministrului rus de externe Lavrov precum că Rusia revine la „principiile” „planului Kozak” în relațiile cu Republica Moldova. Ce se întâmplă: Dodon semnalizează că de data asta federalizarea se poate?

Preluarea de către Dodon a conducerii Curții Constituționale este o victorie răsunătoare a forțelor anti-europene revanșarde. Atât de răsunătoare că va cutremura zidurile Bucureștiului, Bruxellesului și Washingtonului, va declanșa focuri de artificii la Moscova și va fisura grav unitatea Blocului ACUM. Efectele vor avea repercusiuni grave pentru prezentul și viitorul Republicii Moldova. Fiți siguri, o decizie a Curții Constituționale în cazul prezentării unei sesizări pe faptul constituționalității participării în alegeri ori în actul de guvernare a unui partid politic care de ani de zile este finanțat ilegal de un alt stat, de un stat agresor, va fi blocată vehement de locotenenții lui Dodon. Fiindcă partidul lor este acela care a fost finanțat ilegal de Rusia, a pătruns ilegal la putere și capturează ilegal instituțiile legiuitoare și decizionale ale statului. Președinția socialistă a Curții Constituționale înseamnă că alți șase ani va trebui să ne coordonăm acțiunile, consultând un instrument constituțional necredibil, viciat politic, predispus ad-hoc aberațiilor.

Valeriu Saharneanu
19 august 2019
http://valeriusaharneanu.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 22:07

 Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA în Ucraina, Kurt Volker, consideră că Rusia va returna Ucrainei peninsula anexată Crimeea, la fel cum Uniunea Sovietică a întors independența țărilor baltice, scrie unian.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 21:39

 Usatîi a venit la MAI cu un CADOU pentru Andrei Năstase: „Până acum aveam un președinte dat de Dumnezeu, iar acum avem și un MINISTRU dat de Dumnezeu”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 18:21

Reghina Apostolova a fost reținută cu puțin timp în urmă. S-a întâmplat în parcul „Ivanos” din Orhei, anunță DESCHIDE.MD. Menționăm că și vicepreședinta Partidului Șor, deputatul Marina Tauber a fost reținută la Orhei de către Centrul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:56

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Discursul de azi a lui Igor Dodon în fața deputaților a fost o acțiune cu profund iz electoral. Astfel a comentat ambasadorul Iurie Reniță, președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană din Parlament, decizia sa și a colegilor din cadrul blocului ACUM, Lilian Carp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:44

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Armata Naţională organizează, în perioada 16 — 20 septembrie 2019, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale, exerciţiul internaţional „Scutul de Foc- 2019”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a prezentant în plen solicitările, pe care le-a primit de la Procurorul Dumitru Robu cu privire la cercetarea penală şi reţinerea deputaţilor din partidul ŞOR Marina Tauber şi Reghina Apostolova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)