Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Bună Dimineața 21 Ianuarie 2016, ora 07:47

Marime Font

Puțină minte, vă rog

„Ești scutit de nervi, stres și timp petrecut prin biblioteci”. Așa sunt convinși studenții să-și comande o teză de licență în loc să… o scrie singuri.

 
 
 

Mesajul „teze de licență la comandă” l-am întâlnit pe unul dintre bannerele publicitare ce apar atunci când navighezi pe internet. În spatele cuvintelor, o domnișoară cu un zâmbet amețitor ținea în mâini o diplomă aurie. Cu părul aranjat într-un coc, îmbrăcată la costum, fata semăna cu o business lady.

I-am dat click. Imediat am fost transportată pe un site sofisticat, unde eram invitată să aflu detalii despre serviciile de scriere a tezelor. Mi-a fost promisă o lucrare academică ce satisface toate criteriile necesare pentru a obține o notă bună. Conform informațiilor de pe site, tezele (de an, de master sau de licență) sunt realizate într-o perioadă de 20 sau 30 de zile sau în regim de urgență, în 2-4 zile. Autorii promit „discreție maximă” și se prezintă drept „prietenii/ partenerii de încredere în anii de studenție” care acordă „un mic ajutor” celor epuizați „din cauza unui serviciu obositor”. Am avut nevoie de câteva clipe pentru a găsi alte zeci de pagini similare, care se întrec în repeziciune și profesionalism. Unele sunt destul de ipocrite și scriu că oferă „consultanţă şi suport logistic”, iar „tezele procurate servesc exclusiv ca sursă de documentare în vederea realizării propriei lucrări.”Se pare că aceste „afaceri” o duc bine în pofida crizei din țară. Din păcate, asta indică faptul că au suficienți clienți. Oare câți dintre cei 20.000 de absolvenți produși anual apelează la astfel de servicii? Răspunsul e: destul de mulți. Astfel este susținută activitatea a zeci de instituții-fantomă care contribuie la scoaterea pe bandă rulantă a specialiștilor incompetenți.

Comercializarea lucrărilor și promovarea deschisă a fraudelor intelectuale influențează dramatic percepția studenților. Aceștia nu mai înțeleg importanța tezelor pe care trebuie le să susțină dacă vor să primească titlul de licențiat sau masterand. Potrivit lor, inteligența e de vânzare.

Ceea ce nu reușesc să înțeleg este pasivitatea autorităților, care trec cu vederea asemenea ilegalități. Asta în condițiile în care infractorii se află la… un click distanță.Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md