Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Bună Dimineața 10 Decembrie 2013, ora 07:03

Marime Font

Pușkin trebuie înlocuit cu Vieru

Bună dimineața, popor cuminte și truditor. Câți dintre cei care citesc acest „of” al meu și-au pus întrebarea: „De ce Pușkin mai rămâne și astăzi în centrul Parcului Ștefan cel Mare din Chișinău și nu a fost înlocuit cu Grigore Vieru sau Mihai Eminescu?” 

 
 
 

Încă de pe vremea când învățam la școală, am citit o poezie a vestitului și mărețului scriitor Alexandr Sergheevici Pușkin, în care noi, moldovenii, eram numiți țigani. Acela a fost și momentul în care am început să-l evit pe marele poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică și tot de atunci mă apucă durerile de cap când este pronunțat numele lui. 

Nu sunt rasist, dar odată ce întreaga națiune a fost umilită, atunci Pușkin nu ne mai este un model, ci un om care trebuie evitat. Nu vreau ca statuia lui să fie distrusă, Doamne ferește, dar consider că în față trebuie să fie scos un om care ne-a dus faima țării cu adevărat, dar nu unul care a fost cot la cot cu cotropitorii. Astfel, propun autorităților municipale și celor centrale să se sesizeze și să-l ducă în fundul parcului pe Pușkin și să-l scoată de acolo pe Grigore Vieru sau legendarul Mihai Eminescu, ale căror opere au fost traduse în peste 100 de limbi și niciodată nu au îndrăznit să umilească o națiune prin operele lor.
 

Un articol de: Vasile Dosca
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md