CSI / Rusia

Purtătoarea de cuvânt a lui Hodorkovski a găsit o coroană funerară la uşă

Cu o zi mai devreme, ziarul de opoziţie Novaia Gazeta a raportat că liderul rus Vladimir Putin a fost informat săptămâna trecută în privinţa unei liste de ţinte care conţine numele politicianului recent asasinat Boris Nemţov, precum şi numele lui Hodorkovski şi a activistei Ksenia Sobchak, o moderatoare TV cu viziuni liberale.

Novaia Gazeta a declarat că o echipă de ucigaşi este responsabilă pentru fiecare nume de pe acea listă şi a sugerat că cel puţin o parte din asasini sunt din Cecenia. De fapt, unul dintre suspecţii prinşi în cazul Nemţov, Zaur Dadaev, fost comandant-adjunct al unui batalion de poliţie afiliat Ministerului de Interne al Ceceniei, şi-a recunoscut iniţial rolul avut în asasinarea lui Nemţov, ca ulterior să susţină că ar fi fost torturat pentru a i se smulge acea mărturisire.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri la postul de radio Ekho Moskvy, că ideea unei astfel de liste de ţinte este absurdă. Dar el a adăugat că nu ar putea să nege faptul că şeful de la Kremlin ar fi fost informat în privinţa unei astfel de liste deoarece nu cunoaşte “fiecare detaliu al fiecărui raport prezentat de serviciile de securitate şi agenţiile de aplicare a legii.”

Secretara de presă a lui Hodorkovski, Kulle Pispanen, a găsit coroana funerară în faţa uşii apartamentului ei din Moscova în cursul zilei de miercuri şi a postat o fotografie cu aceasta pe Facebook. Coroana aparent conţinea 60 de flori. În tradiţia rusă, un număr par de flori este oferit doar la înmormântări, susţine Moscow Times.

“Nu era niciun bilet”, a declarat Pispanen pentru Moscow Times. “Nu ştiu cine a trimis coroana, dar este o coroană funerară.”

Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, a ispăşit o sentinţă de 10 ani de închisoare pentru acuzaţii de fraudă, deşi susţinătorii săi au declarat că acuzaţiile au fost fabricate ca un răspuns la implicarea fostului magnat al petrolului în politica rusă. După ce a fost eliberat spre sfârşitul anului 2013, Hodorkovski a înfiinţat platforma civică “Rusia Deschisă” în Elveţia, unde s-a autoexilat şi unde trăieşte şi în prezent.

Boris Nemţov, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei. El a fost asasinat în 27 februarie pe un pod din centrul Moscovei, în imediata apropiere a Kremlinului.

Nemţov lucra la un raport care includea dovezi despre care consideră că pot dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a tulburat Ucraina începând cu aprilie 2014, cu toate că Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.

La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit că Nemţov îi spusese cu câteva săptămâni în urmă că are dovezi privind rolul Rusiei în criza din Ucraina, pe care urma sa le facă publice.

sursa: epochtimes-romania.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *