Atitudini

Puterea de a ierta

Mariana este tânără, frumoasă, are studii superioare şi doi copii. Dar… a fost grav rănită în amorul propriu de soţul ei. De câţiva ani, acesta muncea la Moscova şi prin sat ajunseseră vorbe că trăia acolo cu o altă femeie, tot de la ei din sat. Apropo, avea şi respectiva doi copii pe care îi lăsase acasă în grija soţului…

Ca să se convingă dacă e adevărat ceea ce vorbeşte lumea despre bărbatul ei, Mariana a urcat în avion şi în câteva ore a fost la Moscova. A ajuns la adresa indicată, a sunat la uşă… Parcă nici nu s-a mai mirat când i-a deschis, în halat de cameră, consăteana ei. Cu greu a reuşit să-şi ţină în frâu emoţiile, dar şi-a risipit toate bănuielile. S-a întors în Moldova şi a dat la divorţ.

S-au scurs doi ani de atunci, dar Mariana nu şi-a iertat fostul soţ. Îmi spune chiar ea: „N-o să-l iert cât voi trăi!”. Probabil că a ierta este lucrul cel mai greu de pe lume. Dar şi cel mai necesar dintre toate. Vă amintiţi rugăciunea: „Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum iertăm şi noi greşiţilor noştri…”? Câţi (câte) dintre noi suntem în stare să iertăm greşiţilor noştri?

Joseph Murphy, o somitate în materia sufletului uman, ne recomandă un test de verificare. Pentru a ne convinge că l-am iertat pe cel care ne-a înşelat sau ne-a făcut mult rău, ar trebui să ne închipuim că vine cineva şi ne spune că acelei persoane i s-a întâmplat ceva minunat. Dacă ne simţim cuprinşi de furie, înseamnă că nu l-am iertat şi că ura încă mai mocneşte în noi. Acesta este secretul iertării: să ne amintim de necazuri, dar să nu mai suferim din cauza lor.

Totuşi, ar trebui să găsim în noi puterea de a ierta. Pentru că e creştineşte. Şi pentru că, mai zicea poetul Alexandru Macedonschi, „Înălţarea e-n iertare”…  

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *