Actualitate

Puteti vota si cu buletinele de identitate cu termen expirat

In baza caror acte vom putea vota la 29 iulie?

Vasile Miron, or. Donduseni

La alegerile parlamentare de astazi, cetatenii RM vor putea vota si in baza buletinelor de identitate cu termen expirat. Despre acest fapt a anuntat ieri Comisia Electorala Centrala, care a reamintit lista documentelor cu care cetatenii se vor prezenta la vot. Cetatenilor aflati peste hotare, ale caror pasapoarte de intrare-iesire au expirat, de asemenea, le vor fi eliberate buletine de vot in sectiile de votare din strainatate.

 

Alegatorii isi vor putea exercita dreptul de vot si in baza altor acte: pasaportul de tip ex-sovietic modelul anului 1974 cu mentiunea privind cetatenia Republicii Moldova, numarul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) si inregistrarea in cartea de imobil; pasaportul de tip ex-sovietic modelul anului 1974, fara numar de identificare de stat si insotit de mentiunea „valabil pe un termen nelimitat".

De asemenea, ostasii in termen vor vota cu livretul militar, cu livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativa), precum si cu livretul de marinar pentru cetatenii care se vor prezenta la alegeri in sectiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova.

Comisia Electorala Centrala a amintit alegatorilor care si-au pierdut actele de identitate ca pot solicita gratuit, inclusiv in ziua alegerilor, de la sectiile de evidenta si documentare a populatiei, actul de identitate provizoriu de tip F-9, cu care vor putea solicita buletinul de vot.

Ce se interzice in sectia de votare?

Anul acesta voi participa pentru prima data la alegeri. Ce nu am dreptul sa fac in timp ce ma aflu in sediul sectiei de votare?
Ionel Dumbrava, or. Cahul, 18 ani

Se interzice categoric ca in momentul votarii sa va anuntati optiunea in public cu glas tare sau sa aratati demonstrativ cuiva buletinul de vot dupa ce ati aplicat
stampila „Votat”. Nu aveti dreptul sa parasiti sectia de votare cu buletinul de vot
primit. Nu puteti intra in cabina de vot cu familia, rudele, prietenii sau alte persoane. Vi se interzice sa votati de mai multe ori, sa consumati bauturi alcoolice in incinta sectiei de votare etc.

Daca observati nereguli, semnalati!

Cui trebuie sa ma adresez, daca imi vor fi incalcate drepturile sau daca voi observa anumite incalcari?

Ion Lungu, or. Drochia

Avand experienta alegerilor din 5 aprilie, acum multi dintre alegatori vor fi mult mai vigilenti. Daca ati observat anumite incalcari, informati Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei care va prelua apelul dvs. la numerele de telefon: 080055000 (pentru fix), 238431 sau 238384 (pentru apeluri de pe mobil si de peste hotare). Aceste numere de telefon vor fi active intre orele 7:00 – 21:00.
Iar daca v-au fost incalcate drepturile electorale trebuie sa anuntati imediat presedintele Biroului electoral al sectiei de votare si observatorii aflati in incinta sectiei de votare!
In cazul in care problema poate fi rezolvata pe loc, observatorii si presedintele biroului electoral al sectiei de votare va vor indica ce anume trebuie sa intreprindeti pentru inlaturarea neajunsurilor, dupa care veti putea vota. In cazul in care nu veti reusi sa votati, iar dvs. veti considera ca ati fost nedreptatit, trebuie sa
depuneti neaparat o plangere (contestatie) pe numele presedintelui biroului electoral al sectiei de votare si va recomandam sa inmanati copia acestei plangeri observatorilor. Asistenta juridica gratuita pentru a initia actiuni impotriva incalcarii drepturilor dvs. electorale poate fi acordata de LADOM (Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova), mun. Chisinau, str. Vasile Alecsandri nr. 13, bir. 28, tel.: 72-93-52, 28-05-12, 28-05-61.

Sectii de votare pentru regiunea transnistreana

Unde vor vota alegatorii din regiunea transnistreana?

Vasile Strasisin, or. Rezina

Cetatenii R. Moldova, domiciliati in stanga Nistrului, vor vota astazi in cadrul a 11 sectii de votare. Acestea vor fi deschise in satele Sanatauca, Ustia, Cocieri, Copanca, Farladeni, Hagimus, Rascaieti, doua sectii in satul Varnita si in orasul Rezina.
Alegatorii vor introduce buletinele de vot in urne separate cu inscriptia: „Urna speciala”. La aceste sectii vor vota alegatorii din mai multe comune si orase din regiunea transnistreana. Acestia vor fi inclusi in liste suplimentare, in care se va indica biroul electoral al sectiei de votare.
„Listele nu vor fi intocmite din timp, pentru ca nu se stie cati alegatori se vor prezenta la urne. Totodata, experienta anterioara ne permite sa spunem ca nu vom avea probleme legate de insuficienta buletinelor de vot”, a declarat Iurie Ciocan, secretarul CEC.
Buletinele de vot din „Urna speciala” vor fi numarate si prezentate CEC separat.
In scopul garantarii securitatii procesului de votare la sectiile de votare din localitatile aflate in Zona de Securitate, CEC a facut apel catre observatorii nationali, internationali si Comisia Unificata de Control, pentru monitorizarea desfasurarii pasnice a procesului electoral in cadrul sectiilor de votare mentionate.

Solicitati urna mobila…

Cine si unde poate solicita urna mobila?

Tatiana Ungureanu, or. Cahul

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, daca din motive de sanatate nu va puteti deplasa la sectia de votare, puteti solicita urna mobila pana la orele 15.00. In lista electorala, in dreptul numelui persoanei respective se va scrie mentiunea „votat la locul aflarii”.
Urna mobila o pot solicita cei care sunt grav bolnavi sau nu se pot prezenta din alte motive la locul sectiei de votare. Rudele acestora se vor adresa biroului sectiei de votare in raza caruia sunt inclusi in listele de baza cu o cerere scrisa sau orala. Continutul cererii trebuie sa includa datele subsemnatului: anul nasterii, domiciliul si datele din buletinul de identitate, precum si motivul pentru care solicita urna mobila, adica imposibilitatea deplasarii. In ziua votarii, presedintele biroului electoral va desemna cel putin doi membri ai biroului, care, impreuna cu observatorii scrutinului, se vor deplasa cu o urna de vot mobila si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla alegatorul pentru ca acesta sa voteze. Si in acest caz, functionarii electorali trebuie sa asigure secretul votului. Daca acest drept nu se respecta, puteti apela la observatorii prezenti. Pana la ora inchiderii sectiei de votare, 21.00, urna mobila trebuie sa se intoarca inapoi in sectia de votare. De regula, toti cetatenii care solicita urna mobila sunt trecuti in lista suplimentara, dar ei nu sunt contabilizati separat.
 

Stampila „29.07.09 ALEGERI”, aplicata tuturor

La alegerile trecute am refuzat ca in fisa de insotire din buletinul de identitate sa-mi fie aplicata stampila „Votat”. De aceasta data, procedura respectiva va fi obligatorie?

Viorel Ganea, or. Cimislia

Anul acesta in actele de identitate ale tuturor alegatorilor va fi aplicata obligatoriu stampila speciala „29.07.09 ALEGERI”. Comisia Electorala Centrala a luat aceasta decizie ca o masura suplimentara de control pentru a nu admite ca o persoana sa voteze de doua sau mai multe ori. Stampila „29.07.09 ALEGERI” se aplica in actul de identitate odata cu eliberarea buletinului de vot la pagina sase din pasaportul pentru iesire si intrare in Republica Moldova; la pagina opt a fisei de insotire a buletinului de identitate; la pagina patru ori sase a pasaportului de tip ex-sovietic, unde este aplicata stampila „Cetatean al Republicii Moldova”; in actul de identitate provizoriu (formularul nr.9); la compartimentul „Insemnari speciale” a livretului militar, a livretului eliberat de Centrul Serviciului Civil si a livretului de marinar.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *