Editorial

Puti-n Moscova. Baghirov: Putin – mujic adevărat

Seamănă cu ceea ce-i iese din gură sau e total diferită? Vocile politicienilor noştri, din păcate, nu ne interesează. Ori au o personalitate multiplă, ori sunt false, pentru că de-a lungul timpului am auzit câte-o orchestră pe cap de lider politic în Moldova. Fiecare în parte – un cor pe opt voci. Doar Dodon vorbeşte despre sine la plural, mai nou Dodon este, de fapt, grupul Dodon (grupa mică).

Dar să ne întoarcem la Putin. Pentru apropiatele alegeri prezidenţiale din Rusia, Putin are 499 de persoane de încredere, persoane care îl pot reprezenta la emisiuni, la dezbaterile despre alegeri ş.a. Nu înseamnă că Vladimir Putin ar avea 499 de voci interioare, nimeni încă nu a ajuns la o astfel de complexitate. Normal ar fi ca aceste 499 de persoane să aibă vocea lui Putin sau, cel puţin, să se apropie de ea.
Recunosc, am fost surprins să văd că printre cele 499 de persoane de încredere ale lui Putin e şi Eduard Baghirov, care a tulburat apele şi prin Moldova. E adevărat, i-au schimonosit un pic numele, chiar dacă pare cumva premonitoriu pentru Putin (29. БАГИРОВ ЭДУАРД ИСМАГИЛОВИЧ, дата рождения – 25 октября 1975 года, основное место работы – писатель, кинодраматург, кинопродюсер.)

Nu contează dacă mi-e simpatic Baghirov sau nu. Dacă îmi place ce scrie sau nu. Dar numirea lui printre persoanele de încredere ale lui Putin este încă o jignire adusă Moldovei. Şi un semn că puti-n Moscova, aşa cum se numea un capitol dintr-un roman de-al meu. Putin n-a ţinut cont de că faptul Baghirov este dat în căutare internaţională, un fleac, şi l-a numit persoană de încredere. Sau din contra, darea lui în căutare internaţională i-a folosit pentru PR, l-a făcut mai cunoscut, ceea ce e bine pentru o persoană care trebuie să reprezinte fostul şi viitorul preşedinte al Rusiei.

Baghirov, care avea în camera lui de închisoare din Chişinău o poză cu Putin, îl elogiază acum zilnic pe acesta, dar într-un limbaj aparte, mai literar, dacă-i pot spune aşa – pentru că foloseşte la greu înjurăturile şi ameninţările. Pentru că nu se opreşte din înjurat şi ameninţat, mă face să cred că vocea interioară a lui Putin este asemănătoare cu cea a lui Baghirov. Aceeaşi voce spune că nu dă doi bani pe legile din Moldova.
Dacă ar gândi, politicienii din Moldova ar trebui să se gândească la ce a mai spus Baghirov. Pentru că exact aşa s-ar putea să-i vorbească vocea interioară a lui Putin. Ne interesează?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *