Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Opinii & Editoriale 19 Octombrie 2015, ora 07:17    Din editia print

Marime Font

Putin - o nouă rasă umană

Săptămâna aceasta Moldova a avut multe apariții în presa internațională. Unele la rubrici politice legate de incidentul neplăcut de la sediul PLDM, iar celelalte la rubricile sportive.

 
 

Eu, care am fost pentru prima dată pe un stadion la meciul dintre Moldova și Rusia, m-am întors foarte încântată de acolo, însă în câteva zile încântarea mi s-a întors în scârbă. Federația de fotbal de la noi e cercetată de UEFA pentru mesaje rasiste. Alo, UEFA, nu mai bine ne-ai spune cum s-a decis ca Rusia să fie gazda Campionatului Mondial în 2018? Unde se vor juca meciurile, în Ucraina sau în Siria?

Cine e mic devine și mai mic, așa e de când e lumea. Cu excepția cunoscutului hit anti Putin, care s-a cântat nu doar acum și nu doar de moldoveni, nu am văzut nimic atât de dur încât să se pornească o anchetă. Rușii au venit cu steagurile imperialiste și au scandat Transnistria pământ rusesc, unii moldoveni au venit cu steaguri românești și au scandat Basarabia pământ românesc.Asta e rasism? Păi, hai să ne lămurim, Dicționarul explicativ al limbii române spune așa: „RASÍSM s. n. Teorie social-politică care susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane". Oare rușii sunt altă rasă? Sau românii? Nu suntem toți caucazieni, rasă albă? Și alo, UEFA, oare cum se face că România cade la sorți cu Ungaria și Moldova cu Rusia? Oare e întâmplător sau v-ați hotărât să adunați niște bani din amenzi? Nu am nimic cu ungurii sau cu rușii, să nu se înțeleagă greșit, am ceva cu politica Rusiei, asta e altă mâncare de pește, dar orice om sănătos la cap știe că meciurile dintre astfel de echipe n-au cum să nu scoată la iveală conflicte istorice. Iar un conflict istoric, oricât de vechi sau de nou, nu e rasism.

Singurul mesaj direcționat împotriva cuiva a fost hitul ucrainean împotriva lui Putin scandat de câțiva tineri. Păi Putin e o nouă rasă umană? Supraomul, subomul, ce e Putin? Și de ce UEFA nu anchetează și comportamentul sau steagurile fanilor ruși? Pentru că nu dă doi bani pe Moldova. Asta e. Mi-aș dori ca, într-un fel sau altul, ce spun eu aici să ajungă la urechile celui desemnat să stabilească sancțiunile împotriva Moldovei. Fiindcă ce se întâmplă acum seamănă foarte mult cu penalty-urile acordate echipelor favorite din nimic la meciuri oficiale.

Ce a fost rasist în „Uniți sub tricolor"? Rezultatul anchetei începute de UEFA e că toată presa internațională vuiește despre rasismul suporterilor moldoveni (doar ucrainenii se bucură). Nici un cuvânt despre „moldovenii peda*aji" scandat de ruși sau despre faptul că au adus drapele naziste. Da, am văzut la aceeași tribună la care apăruse un drapel nazist rus un alt drapel de la Noua Dreaptă. Păi să se discute cu cei care au adus acele drapele, ruși și moldoveni, nu cu tot stadionul și nu doar cu galeria Moldovei. Deocamdată în presa internațională noi suntem (pentru prima dată în istorie) cei răi, iar sărmanii ruși sunt o rasă nouă pe Terra împotriva căreia ne-am manifestat disprețul.

Ah, dar ce spun eu? Există dreptate în lume, există dreptate în UEFA. Marți nu vor exista sancțiuni severe, iar cele care se vor da, vor fi deopotrivă pentru galeria Moldovei și pentru galeria Rusiei. Că până una alta, nici rușii nu au intrat în Chișinău cu un tren în flăcări să merite sancțiuni severe, cum a intrat cu doi ani în urmă galeria Ungariei în București, și nici galeria Moldovei nu a fost prima sau ultima care a cântat și va cânta hitul ucrainean în stadion.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md