Opinii și Editoriale

Putin – o nouă rasă umană

Eu, care am fost pentru prima dată pe un stadion la meciul dintre Moldova și Rusia, m-am întors foarte încântată de acolo, însă în câteva zile încântarea mi s-a întors în scârbă. Federația de fotbal de la noi e cercetată de UEFA pentru mesaje rasiste. Alo, UEFA, nu mai bine ne-ai spune cum s-a decis ca Rusia să fie gazda Campionatului Mondial în 2018? Unde se vor juca meciurile, în Ucraina sau în Siria?

Cine e mic devine și mai mic, așa e de când e lumea. Cu excepția cunoscutului hit anti Putin, care s-a cântat nu doar acum și nu doar de moldoveni, nu am văzut nimic atât de dur încât să se pornească o anchetă. Rușii au venit cu steagurile imperialiste și au scandat Transnistria pământ rusesc, unii moldoveni au venit cu steaguri românești și au scandat Basarabia pământ românesc.

Asta e rasism? Păi, hai să ne lămurim, Dicționarul explicativ al limbii române spune așa: „RASÍSM s. n. Teorie social-politică care susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane". Oare rușii sunt altă rasă? Sau românii? Nu suntem toți caucazieni, rasă albă? Și alo, UEFA, oare cum se face că România cade la sorți cu Ungaria și Moldova cu Rusia? Oare e întâmplător sau v-ați hotărât să adunați niște bani din amenzi? Nu am nimic cu ungurii sau cu rușii, să nu se înțeleagă greșit, am ceva cu politica Rusiei, asta e altă mâncare de pește, dar orice om sănătos la cap știe că meciurile dintre astfel de echipe n-au cum să nu scoată la iveală conflicte istorice. Iar un conflict istoric, oricât de vechi sau de nou, nu e rasism.

Singurul mesaj direcționat împotriva cuiva a fost hitul ucrainean împotriva lui Putin scandat de câțiva tineri. Păi Putin e o nouă rasă umană? Supraomul, subomul, ce e Putin? Și de ce UEFA nu anchetează și comportamentul sau steagurile fanilor ruși? Pentru că nu dă doi bani pe Moldova. Asta e. Mi-aș dori ca, într-un fel sau altul, ce spun eu aici să ajungă la urechile celui desemnat să stabilească sancțiunile împotriva Moldovei. Fiindcă ce se întâmplă acum seamănă foarte mult cu penalty-urile acordate echipelor favorite din nimic la meciuri oficiale.

Ce a fost rasist în „Uniți sub tricolor"? Rezultatul anchetei începute de UEFA e că toată presa internațională vuiește despre rasismul suporterilor moldoveni (doar ucrainenii se bucură). Nici un cuvânt despre „moldovenii peda*aji" scandat de ruși sau despre faptul că au adus drapele naziste. Da, am văzut la aceeași tribună la care apăruse un drapel nazist rus un alt drapel de la Noua Dreaptă. Păi să se discute cu cei care au adus acele drapele, ruși și moldoveni, nu cu tot stadionul și nu doar cu galeria Moldovei. Deocamdată în presa internațională noi suntem (pentru prima dată în istorie) cei răi, iar sărmanii ruși sunt o rasă nouă pe Terra împotriva căreia ne-am manifestat disprețul.

Ah, dar ce spun eu? Există dreptate în lume, există dreptate în UEFA. Marți nu vor exista sancțiuni severe, iar cele care se vor da, vor fi deopotrivă pentru galeria Moldovei și pentru galeria Rusiei. Că până una alta, nici rușii nu au intrat în Chișinău cu un tren în flăcări să merite sancțiuni severe, cum a intrat cu doi ani în urmă galeria Ungariei în București, și nici galeria Moldovei nu a fost prima sau ultima care a cântat și va cânta hitul ucrainean în stadion.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *