Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

publicat în Actualitate pe 24 Aprilie 2019, 16:21

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

Documentul este publicat pe site-ul Kremlinului, transmite tvrain.ru. Conform decretului, cererea de obținere a cetățeniei ruse depuse de rezidenții republicilor nerecunoscute trebuie luată în considerare în termen de trei luni de la data depunerii.

Pentru cetățenii din alte țări, perioada este de trei pînă la șase luni și poate fi extinsă. În document se mai spune că Putin a semnat decretul „pentru a proteja drepturile și libertățile unei persoane și cetățeni, condus de principiile și normele general acceptate ale dreptului internațional”.

Documentul intră în vigoare la data publicării. La mijlocul lunii aprilie, publicația Kommersant a scris pe surse că autoritățile ruse intenționează să simplifice procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru rezidenții celor două regiuni din Ucraina. Potrivit acestui plan, locuitorii republicilor autoproclamate vor putea aplica pentru cetățenia rusă fără să treacă examenul și să trăiască în Rusia timp de cinci ani.