Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:59
Abonamente

CSI / Rusia 19 Martie 2014, ora 03:24

Putin anexează Crimeea. Urmează Transnistria?

Marime Font

În pofida avertismentelor şi ameninţărilor occidentale, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat ieri documentele de anexare a Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă într-un act de încălcare a normelor internaţionale fără precedent în Europa de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când Uniunea Sovietică a ocupat şi comunizat ţările din estul Europei. Într-un discurs ambiguu rostit la Kremlin, autocratul rus a lăsat poarta deschisă şi unor alte intervenţii la fel de brutale. Deja, autorităţile de la Tiraspol au început demersurile de alipire la Rusia.

Că Putin avea de gând să accepte cererea Crimeii de a deveni parte a Federaţiei Ruse a fost evident din momentul în care au devenit cunoscute detaliile privind ceremonia. Discursul şi semnarea tratatului de anexare nu au avut loc la sediul Dumei de Stat, ci la Kremlin, Putin preferând să aducă întregul Parlament la el decât să meargă el în faţa Parlamentului, încă o dovadă asupra caracterului din ce în ce mai personal al autocraţiei ruseşti. Ceremonia s-a desfăşurat în sala Sfântului Gheorghe, destinată manifestărilor interne, iar unii dintre participanţi au purtat panglica Sfântului Gheorghe, care în Rusia este simbolul comemorării luptelor din cel de-al doilea război mondial. Era clar, aşadar, chiar din această scenografie gândită cu grijă că Putin şi elita politică de la Moscova au vrut să transmită lumii şi Occidentului mesajul că Rusia a obţinut o victorie. Nimic nu s-ar fi putut ridica la nivelul „victoriei” decât o declaraţie solemnă de anexare a Crimeii.

Ruptura de Occident
Într-un discurs preluat parcă din arsenalul ideologic al fostului lider sârb Slobodan Miloşevici, Putin a făcut apel la istorie pentru a justifica ruperea teritoriului unui stat independent recunoscut de ONU, precum Ucraina, şi anexarea Crimeii. La fel cum Miloşevici spunea „Kosovo este Serbia şi Serbia este Kosovo”, Putin a vorbit, practic, în aceiaşi termeni ca fostul dictator sârb: „Pentru a înţelege de ce a fost făcută tocmai această alegere (la referendumul din Crimeea) este suficient să cunoşti istoria Crimeii, să ştii ce înseamnă Rusia pentru Crimeea şi Crimeea pentru Rusia”, a proclamat Putin.

Loading...


„În Crimeea totul este pătruns de istoria comună. Aici se află vechiul Kherson, unde a fost creştinat sfântul cneaz Vladimir (al Kievului, n.n.). Eroismul său spiritual — trecerea la ortodoxie — a stabilit fundamentul comun cultural, al valorilor şi al civilizaţiei, care uneşte popoarele Rusiei, Ucrainei şi Belarusului”, a subliniat Putin. „De asemenea, în Crimeea se află mormintele soldaţilor ruşi, prin al căror curaj Crimeea a fost cucerită, în 1783, de Rusia. Crimeea înseamnă Sevastopol, oraşul-legendă, oraşul cu soartă măreaţă, oraşul-cetate şi patria Flotei Militare ruse de la Marea Neagră”, a amintit Putin.

„În sufletul şi conştiinţa acestor oameni, Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a Rusiei”. Putin s-a referit explicit la recunoaşterea inde­pendenţei Kosovo drept o dovadă a dublei măsuri aplicate de Statele Unite şi de Occident şi s-a adresat direct poporului american: „Cei care consideră libertatea un drept suprem, oare locuitorii din Crimeea nu au acest drept?”. Putin a ţinut însă să traseze în termeni extrem de brutali liniile de demarcaţie dintre Rusia şi Occident: „Partenerii occidentali au întrecut măsura privind situaţia din Ucraina. S-au comportat urât, iresponsabil, neprofesional şi dur. Acum e necesar să încetăm isteriile, Rusia are interese naţionale de care trebuie să se ţină cont şi să fie respectate”. Ruptura Rusiei de Occident s-a produs în Ucraina, dar s-ar putea să continue la fel de brutal în Rusia. El a amintit de o aşa-numită „coloană a cincea” a intereselor occidentale în Rusia şi a promis măsuri ferme împotriva agenţilor străini, un semn că suprimarea libertăţilor fundamentale ale ruşilor va continua după victoria din Crimeea. Putin poate acum, cu o cotă de popularitate de 75%, să elimine şi ultimele rămăşiţe democratice din viaţa publică a Rusiei.

Frica de NATO şi federalizarea Ucrainei
Cum era de aşteptat, Putin a justificat raptul Crimeii printr-o eventuală aderare a Ucrainei la NATO şi prin transformarea Sevastopolului în bază NATO şi a ţinut să avertizeze şi de această dată Kievul să nu facă acest pas. „Ucraina a fost invitată să devină membru NATO, ceea ce ar putea însemna pericol pentru întreg sudul Rusiei. Noi nu suntem împotriva NATO, noi suntem împotriva ideii ca NATO să fie lângă frontiera Rusiei şi să facă ordine pe aici. Ei sunt băieţi buni, dar mai bine să vină ei la noi în vizită, decât noi la ei.”

De altfel, luni, Ministerul de Externe de la Moscova a publicat o declaraţie în care sublinia condiţiile Rusiei pentru o înţelegere cu Statele Unite şi cu Vestul în privinţa Ucrainei. Prima condiţie este acordarea unei autonomii largi regiunilor estice ale Ucrainei, care să transforme ţara într-o federaţie şi care să fie aprobată printr-un referendum la nivel naţional. A doua este un statut de ţară neutră pentru Ucraina, care să fie garantată de Rusia, Statele Unite, UE şi parafată de Consiliul de Securitate al ONU cu scopul implicit de a preveni aderarea Ucrainei la NATO. În acest moment, poziţia oficială a NATO faţă de Ucraina este celebra formulă a „uşilor deschise” şi există puţine şanse ca acum, după anexarea Crimeii, aceasta să se schimbe. Potrivit lui François Heisbourg, analist la Foundation for Strategic Research din Paris, citat de Washington Post, ruşii au făcut acum situaţia imposibilă prin două lucruri. ”Primul este modificarea teritorială prin folosirea forţei, ceea ce tocmai s-a întâmplat în Crimeea şi al doilea - nemaiîntâlnit în practica internaţională de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial – este pretenţia unei puteri externe de a transforma Ucraina într-o federaţie. Analistul rus Fiodor Lukianov, directorul Consiliului rus pentru Politică Externă şi de Apărare, a avertizat însă că „Rusia se aşteaptă la izbucnirea unor tulburări în estul Ucrainei care vor forţa în cele din urmă Washingtonul şi UE să accepte un compromis”. Dacă nu...

Asigurări mincinoase

„Acum mă adresez poporului ucrainean. Vreau ca să ne înţelegeţi corect, noi nu vrem să provocăm suferinţă aşa cum încearcă unii să vă impună să credeţi. Nu îi credeţi pe cei care vă spun că noi dorim destrămarea teritorială a Ucrainei. Eu nu vreau aşa ceva, nimeni nu vrea aşa ceva. Niciodată! Noi nu dorim divizarea Ucrainei, dar în privinţa Crimeii, acest teritoriu a fost şi va rămâne al poporului ucrainean, rus şi tătar”, i-a asigurat Putin pe ucraineni într-o încercare de a confirma că pretenţiile ruse se opresc la Crimeea. Dar şi Hitler a promis că pretenţiile sale se opresc la Austria, apoi la regiunea sudetă, apoi la coridorul Danzig, iar promisiunile lui Putin nu valorează mai mult. El a reamintit din nou de dezastrul geopolitic al destrămării URSS, evocând faptul că 25 de milioane de ruşi s-au trezit peste noapte în 1991 minoritari într-o altă ţară şi a reafirmat dreptul Rusiei de a-i „apăra” pe etnicii ruşi în orice ţară ar trăi aceştia, un alt fel de a spune că Moscova îşi rezervă dreptul de a interveni oriunde pe teritoriul fostelor republici sovietice. În plus, el a menţinut linia propagandei oficiale privind caracterul „fascist” al noii puteri de la Kiev, a cărei legitimitate a refuzat să o recunoască: „Cei care au mers pe Maidan au ajuns pe mâna neofasciştilor şi naţionaliştilor care au uzurpat puterea. Nu avem cu cine vorbi în Ucraina, multe autorităţi de stat sunt conduse de autoproclamaţi. Pentru a intra la un ministru trebuie să ai permisiunea forţelor de pe Maidan, vorbesc serios. Situaţia din Ucraina ne-a determinat. Nu puteam să lăsăm Crimeea în pericol, aceasta ar fi fost o trădare din partea noastră. Suntem acuzaţi de partenerii occidentali că am fi încălcat normele internaţionale. Bine că şi-au amintit că acestea există. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ce am încălcat? Forţele ruse nu au intrat în Crimeea, acestea deja erau acolo potrivit tratatului”. Putin lasă deschisă astfel posibilitatea unor intervenţii ulterioare într-o ţară condusă de un regim nerecunoscut dacă etnicii ruşi „vor fi puşi în pericol. Or, deja la Doneţk şi Harkov etnicii ruşi cer secesiunea şi alipirea la Rusia.

Unde se vor opri ruşii?
Anexarea Crimeii prin forţă schimbă în mod dramatic situaţia de securitate la Marea Neagră. Foarte puţini observatori au crezut că Putin va merge până la capăt cu anexarea în virtutea faptului că „o deţinea deja de facto” prin bazele militare ruseşti şi a precedentelor în care Moscova s-a oprit înainte de a trece la rapt teritorial. Nici măcar în 2008, când georgienii au deschis primii focul răspunzând (unii au spus prosteşte) provocării ruseşti, Kremlinul nu a decis anexarea formală a Osetiei de Sud şi Abhaziei, ci s-a mulţumit cu recunoaşterea independenţei şi anexarea de facto. Acum, după precedentul Crimeea întregul joc a fost resetat, iar conflictele îngheţate întreţinute de Rusia în fostele republici sovietice riscă să se aprindă. Din acest punct de vedere, metafora aleasă de preşedintele Traian Băsescu privind „inelul de foc” al conflictelor la Marea Neagră, o trimitere la inelul de foc al Pacificului este adecvată.

Şi, fără să aştepte uscarea cernelii pe tratatul de anexare a Crimeii la Rusia, autorităţile din Transnistria s-au grăbit, prin preşedintele „parlamentului” de la Tiraspol, să ceară anexarea la Rusia. Potrivit cotidianului Vedomosti, Transnistria a cerut Moscovei să prevadă în legislaţia rusă posibilitatea intrării republicii separatiste în componenţa Federaţiei Ruse. Un apel în acest sens a fost trimis de către liderul Sovietului Suprem de la Tiraspol (parlamentul), Mihail Burla, preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Narâşkin. Potrivit BBC, Apelul Tiraspolului intervine la o zi după ce partidul Rusia Justă şi-a retras din Dumă proiectul de lege privind simplificarea aderării de noi teritorii la Federaţia Rusă, text ce permitea includerea unor părţi ale unor „state străine” chiar şi în absenţa unui acord din partea ţărilor respective în cazul „lipsei unei autorităţi legitime eficiente”, pe baza rezultatelor unui referendum sau a unei solicitări sub motivul că nu permitea şi anexarea Transnistriei, ci doar pe aceea a Crimeii.

Transnistria, încă o exclavă rusească?
Observatorii au notat că Transnistria, prinsă între Moldova şi Ucraina, nu are contiguitate cu teritoriul rus, dar acesta este mai degrabă un argument în favoarea anexării decât împotriva ei, după cum demonstrează avantajele pe care le oferă Rusiei faptul de a avea o exclavă precum Kaliningrad în inima UE. În acelaşi sens merg şi declaraţiile vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care a avertizat ieri că „Guvernul rus va organiza, la 20 martie, o întrunire în legătură cu blocada Transnistriei de către Ucraina. „De fapt, Ucraina a declarat, astăzi, blocadă Transnistriei. Este închisă graniţa dintre Ucraina şi Transnistria pentru toţi bărbaţii cetăţeni ruşi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani. Aceasta este o încălcare gravă a statutului Ucrainei, drept participant în procesul de negocieri care joacă rolul unui garant de consolidare a păcii. Potrivit lui Rogozin, „cabinetul de miniştri va avea o discuţie foarte serioasă cu toate autorităţile de profil, astfel încât conducerea transnistreană să aibă parte de consultanţi şi sfătuitori din partea guvernului rus, cu privire la modalităţile de supravieţuire blocadei economice, care astăzi este realitate”. Rogozin a mai declarat că situaţia curentă se va complica în momentul în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE. „De fapt, Chişinău nu se gândeşte deloc la Transnistria, iar prin toate acţiunile sale arată că aceasta nu mai aparţine Moldovei. Aceasta ne permite să ne tragem propriile concluzii”. Între timp, şi başkanul găgăuz, Mihail Formuzal, şi-a exprimat dorinţa de alipire la Rusia, iar la Chişinău au apărut „organizaţii obşteşti” de provocatori care intenţionează să organizeze, la 27 martie, un “protest universal împotriva falsificării istoriei, profanării trecutului eroic al poporului multinaţional din Republica Moldova şi promovării mişcărilor extremiste şi neofasciste din Republica Moldova”. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România.

La Chişinău, preşedintele Nicolae Timofti, care se va întâlni azi la Iaşi cu Traian Băsescu, a declarat că „există riscuri şi provocări, dar noi nu vrem să trăim cu frica-n sân, vrem să fim convinşi în tot ceea ce facem şi să continuăm calea de integrarea europeană. Noi nu facem provocări, păstrăm calmul, liniştea şi pacea şi dorim foarte mult să procedeze la fel şi alte ţări din regiune“.

Anexarea Crimeii demonstrează că Putin va merge atât de departe cât îi va permite Occidentul să meargă. Ieri, la Varşovia, vicepreşedintele american, Joe Biden, a ameninţat cu sancţiuni suplimentare şi cu adâncirea izolării Rusiei, o poziţie ce pare împărtăşită, deşi cu nuanţe, şi de Marea Britanie, Germania şi Franţa. Săptămâna viitoare are loc o reuniune G7 dedicată situaţiei din Ucraina unde se va lua şi o decizie privind răspunsul adecvat pentru Rusia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu pentru Associated Press că intenţia evidentă a lui Putin este să refacă Uniunea Sovietică. Aspiraţiile imperiale ale autocratului de la Moscova sunt evidente, dar ambiţiile sale par să fie mai mari şi mai sinistre chiar şi decât refacerea a ceea ce Ronald Reagan numea Imperiul Răului.

sursa: romanialibera.ro/CRISTIAN CAMPEANU

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)