Președintele Igor Dodon s-a lăudat ieri pe pagina sa de FB că a vorbit la telefon cu Preşedintele Federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Potrivit lui Dodon acesta ar fi sugerat că problema transnistreană nu va putea fi reglementat fără Rusia.
Potrivit lui Igor Dodon: „În ceea ce privește perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, Frank-Walter Steinmeier a menționat că, fără restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins.
Mai mulți experți în soluționarea conflictelor înghețate susțineau că de fapt intenția domnului Steinmeier la acea vreme nu era de a soluționa conflictul dintre Moldova și Rusia de pe teritoriul Republicii Moldova, ci de a legaliza separarea de facto a Transnistriei cu păstrarea prezenței în continuare a trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova.
Analistul politic Vladimir Socor declara la acea vreme: „...Domnul Steinmeier presează pentru ca Republica Moldova să treacă la elaborarea unui statut special pentru Transnistria. Despre acest statut special se discută de mulți ani. Republicii Moldova i-a fost, practic, impus un fel de angajament ca, la un moment dat, să adopte un statut special. Noțiunea de „statut special” este una specifică spațiului post-sovietic, spațiului hegemonic rusesc, ea nu este o noțiune europeană. Nicăieri în Europa nu veți găsi chestiunea „statutului special”. Este o invenție a Rusiei care datează încă din anii ʾ90, de aproape 20 de ani.” ...
„Problema care ne preocupă acum este aceea a statutului special pentru care Rusia, cu sprijinul domnului Steinmeier, și al guvernului francez, nu al cancelarei Merkel, fac presiuni asupra Ucrainei să adopte un statut special pentru regiunile ocupate de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Dacă Republica Moldova cedează și trece la elaborarea unui statut special, se vor intensifica și presiunile asupra Ucrainei, se va crea un precedent, pentru ca Ucraina să facă aceleași cedări, cărora președintele ucrainean și majoritatea parlamentului ucrainean li se opun.”
Aminitm că Frank-Walter Steinmeier a efectual in 2016 o vizită la Tiraspol pentru câteva ore. Vladimir Socor explica prezența lui Steinmeier la Tiraspol în felul următot: „ Politica Rusiei este în Transnistria, ca şi în Donbas, să vâre îndărăt regiunea controlată de ruşi, să o vâre îndărăt în cadrul sistemului politic şi instituţional al Republicii Moldova, respectiv, al Ucrainei. Pentru ca în acest mod Rusia să exercite o influenţă suplimentară în sistemele politice şi instituţionale de la Chişinău, respectiv, de la Kiev. Deci, Rusia nu are o politică secesionistă sau separatistă, Rusia doreşte reintegrarea Donbasului, respectiv, a Transnistriei în termenii şi pe baza unor acorduri impuse de către Rusia, care să asigure influenţa Rusiei în cadrul sistemelor respective.”
În 2015 publicația The New York Times, scria că Vladimir Putin i-a propus cancelarului Germaniei, Angela Merkel, și președintelui Franței, Francois Hollande, o foaie de parcurs privind crearea în Ucraina a „noii Transnistrii”. „Nu e un plan de pace, a declarat un diplomat, citat de publicația americană. Este o foaie de parcurs privind crearea noii Transnistrii sau Abhazii în Ucraina”. Sursele citate de publicația americană susțineau că planul menționat „a fost prea cinic și, în esență, propunea pur și simplu înghețarea conflictului”.
Planul de federalizare a regiunii, eșuat în mai multe rânduri de jure, de-a lungul timpului promovat mai ales la insistența Rusiei, revine în 2016 pe agenda internațională. Dacă anterior federalizarea Republicii Moldova era sprijinită unilateral doar de Moscova, în 2016 au apărut primele semnale că anumite cancelarii occidentale ar fi gată să discute un asemenea scenariu. In 2016 ex-ambasadorul SUA la Chișinău J. Pettit. SUA - a sugerat ideea unui ”statut special” votat de Parlamentul R. Moldova pentru stânga Nistrului, ai apoi acest lucru fiind cerut de către Frank-Walter Steinmeier.
În luna iulie a.c., Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru afaceri externe că guvernul său nu va accepta federalizarea ca soluţie la conflictul transnistrean şi va continua să insiste asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.
Mesajul președintelui german de fapt vine să confirme faptul că actuala putere de la Chișinău nu este rezultatul unui proces politic intern ci a unui consens geopolitic ruso-german, ce are ca scop „eliminarea” României ca actor geopolitic din această zonă și menținerea influenței Rusiei în Republicii Moldova. În ceea ce privește „consensul internațional similar în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean”, este destul de probabil că Republicii Moldova îi va fi impusă din exterior o nouă agendă, la care puterea de la Chișinăul, dominată de PSRM și Igor Dodon, va activa „butonul geopolitic” atunci și în așa mod cum o va cere Rusia.
Timpul.md
|
Două femei au fost înjunghiate luni pe stradă, în București, de un bărbat necunoscut. Din informațiile de la această oră, femeile nu au fost grav rănite. Bărbatul este bănuit că a înjunghiat două femei, însă deocamdată nu se știe motivul pentru care a...
( ) Citeşte tot articolulPentru prima dată în ultimii 15 ani, hotelierii de la Bâlea Lac au fost nevoiţi să amâne construcţia singurului hotel de gheaţă din cauza căldurii neobişnuit de mari, potrivit unui anunţ publicat de aceştia pe pagina de Facebook. "Dragi prieteni, având...
( ) Citeşte tot articolulTribunalul Bucuresti a decis condamnarea fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 8 ani si 6 luni de inchisoare in cazul Colectiv.
( ) Citeşte tot articolulVanessa Youness a fost arestată preventiv duminică pentru 30 de zile alături de Gelu Oltean, fostul șef al Serviciului secret al Ministerului de Interne, sub acuzația de trafic de droguri. Potrivit DIICOT, Youness, Oltean și un cetățean britanic sunt acuzați că organizau...
( ) Citeşte tot articolulTurda a introdus, luni, în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene și a devenit astfel primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric. A fost înființată și o nouă societate de transport local, Transport Urban Public...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat a murit, după ce a fost victima unui accident rutier cu implicarea a două automobile și un motocultor. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în apropierea localității Cioburciu din raionul Ștefan Vodă.
( ) Citeşte tot articolulBiroul Naţional de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2019 s-au cifrat la 268,3 milioane dolari SUA, cu 12,4% mai mult, față de luna precedentă și cu 3,6% - comparativ cu luna octombrie 2018.
( ) Citeşte tot articolulEventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.
( ) Citeşte tot articolulDupă scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi.
( ) Citeşte tot articolulÎn locul dragonului instalat acum două zile în Piața Marii Adunări Naționale, a apărut o nouă construcție.
( ) Citeşte tot articolulSe spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă cercetătorii arată că aceştia ne pot transmite mai mult decât atât. Culoarea ochilor ne poate spune ce afecţiuni suntem predispuşi să dezvoltăm de-a lungul vieţii. Oamenii de ştiinţă spun că în urma...
( ) Citeşte tot articolulPartidul diasporei a fost lansat în Marea Britanie. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton.
( ) Citeşte tot articolulGelu Oltean, fost şef al DIPI, concubina sa şi un cetăţean britanic au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar. Ar trebui să aducă...
( ) Citeşte tot articolulUn fost primar din satul Horodiște, raionul Dondușeni, a fost ucis de către un constean, în vârstă de 29 de ani. Potrivit poliției locale, crima s-a produs ieri, într-o gospodărie. Victima, în vârstă de 62 de ani, a decedat după mai multe lovituri în...
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate...
( ) Citeşte tot articolulUn minor în vârstă de 14 ani a decedat după ce s-a împușcat cu arma tatălui său la un TIR din Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulHoroscopul zilei de 16 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...
( ) Citeşte tot articolulFiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România
( ) Citeşte tot articolulConştientizând că urmează să facă un an în plus, alolingvii vor avea „un stimulent concret”…
( ) Citeşte tot articolulConform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...
( ) Citeşte tot articolulCitind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor,...
( ) Citeşte tot articolulInculparea foştilor şi actualilor „tovarăşi” de suferinţă revoluţionară Iliescu-Voiculescu-Rus în procesul Revoluţiei române răscoleşte imagini şi amintiri. Ne ajută câteva televiziuni încă libere, care nu i-au transformat pe Dan Voiculescu şi...
( ) Citeşte tot articolulPentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...
( ) Citeşte tot articolul