Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

CSI / Rusia 20 Mai 2015, ora 08:28

ANALIZĂPutin își reneagă „omuleţii verzi“

Marime Font

 

Capturarea a doi soldaţi ruşi în estul separatist al Ucrainei, dovadă a prezenţei oamenilor Moscovei care susţin rebelii pro-ruşi, a provocat o escaladă a declaraţiilor de ambele părţi, Kremlinul continuând să nege că ar avea soldaţi implicaţi în luptele din estul ucrainean.

Cei doi soldaţi pe care Kievul îi acuză că aparţin forţelor speciale ruse şi capturaţi lângă un oraş aflat sub controlul forţelor guvernamentale, în apropierea fiefului separatist Lugansk, vor fi judecaţi pentru acte de terorism, au declarat autorităţile ucrainene. Captivii ar aparţine „celei de a 3-a Brigadă ale forţelor speciale cu baza la Tagliatti, 800 km sud-est de Moscova.Cei doi soldaţi ruşi au mărturisit că operau într-o unitate de sabotaj şi de recunoaştere care cuprinde 14 alţi membri ai forţelor armate speciale ruse alături de separatiştii ucraineni.

Loading...


Detenţia soldaţilor ruşi ridică noi întrebări asupra durabilităţii încetării focului respectat în mare parte a regiunii – spre marea relaxare a civililor şi proprietarilor de întreprinderi. Grupul trilateral de contact, pus în funcţie pentru facilitarea dialogului între părţile în conflict, a semnalat o creştere a violărilor încetării focului – până la 80 faţă de 40 înregistrate în ultima lună.

Semnele escaladei

Colonelul Alexandre Kuşerenko, purtător de cuvânt al Rusiei pentru Grupul de contact a declarat pentru Independent că datele sunt semnele unei escalade. „Când patrulele care verifică încetarea focului, ambele părţi încearcă să nu tragă şi dispunem de sisteme de comunicare pentru oprirea bombardamentelor în timp util după ce s-au declanşat, dar aceste sisteme nu mai funcţionează bine de săptămâna trecută”. Şefii rebeli au oferit mesaje contradictorii în cursul ultimelor săptămâni asupra încetării focului convenit la Minsk. Iar Mozgovoi avertizează că „Escalada şi mai
mulţi morţi sunt inevitabile. Nu are nici un sens pentru noi atâta vreme cât va exista la Kiev un guvern care este contra poporului ucrainean”.

Mozgovoi compară procesul de la Minsk cu negocierile secrete şi infructuoase dintre Kiev şi separatiştii din Lugansk în aprilie. Mozgovoi a fost înlăturat de la acele negocieri.

Cunoscut pentru tenacitatea sa fără compromis, el ţine la prezenţa sa ca fiind conştiinţa mişcării separatiste în regiune. Se defineşte în opoziţie totală cu interesele liderilor separatişti, colegi în Lugansk şi afirmă că este „conştiinţa” care îl determină.

Abordarea lui Mozgovoi privind independenţa nu a fost bine primită de toată lumea şi se pune problema dacă va fi capabil să supravieţuiască multă vreme în pământurile sălbatice ale „Republicii populare Lugansk”. În cursul ultimelor şase luni, mai mulţi şefi rebeli au fost retraşi – şi mulţi consideră că Mozgovoi este următorul pe listă. Este cunoscut că Mozgovoi este în relaţii dificile cu şeful pro-Kremlin din Lugansk, Igor Plotniţki.

Soldaţii ruşi, obligaţi să demisioneze

Kremlinul a reafirmat luni că nici un soldat din armata regulată rusă nu participă la luptele din estul Ucrainei, subliniind că „cetăţenii ruşi Alexandre Alexandrov şi Evgheni Erofeiev nu făceau parte din forţele armate ruse în momentul capturării”. Reuters relata că militarii ruşi sunt obligaţi să demisioneze oficial din armată înainte de a fi trimişi în Ucraina, un efort al Moscovei de a-şi masca implicarea în conflict. Revendicări similare legate de prezenţa armatei ruse în Ucraina sunt făcute într-un recent raport alcătuit pe baza cercetărilor liderului opoziţiei ruse asasinat în faţa Kremlinului, Boris Nemţov. Raportul Nemţov relevă că peste 200 de militari ruși au fost uciși până în prezent în conflictul ucrainean şi că armata rusă a jucat un rol major în luptele-cheie pe tot parcursul războiului din estul Ucrainei.

Zece paraşutişti „rătăciţi“

Este a doua oară când Kievul anunţă public că a capturat soldaţi ruşi în Ucraina. În august, zece paraşutişti ruşi au fost făcuţi prizonieri în est, dar Vladimir Putin care respinge neobosit acuzaţiile Kievului, ale NATO şi ale guvernelor occidentale privind susţinerea militară a armatei ruse a rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei, afirmase că paraşutiştii se „pierduseră” pur şi simplu (tocmai în Ucraina!). Ucrainenii, europenii şi americanii nu încetează să denunţe prezenţa forţelor regulate ruse care ajută rebelii separatişti.

Statele Unite acuză Rusia că întăreşte sistemele de apărare aeriană în estul Ucrainei şi de participare la exerciţiile de formare a rebelilor-pro-ruşi, violând acordurile de la Minsk. O sursă a departamentului de Stat american preciza recent că „este cea mai mare cantitate de echipament rusesc de apărare aeriană din estul Ucrainei după august”, iar „exerciţiile de formare sunt deosebit de complexe şi integrează drone ruseşti, semn incontestabil al prezenţei ruse”. Comandantul separatiştilor rebeli, Alexei Mozgovoi, enigmaticul lider al batalionului „Fantoma” are reputaţia unui om înclinat spre poezie şi spre ferocitate. Mozgovoi a organizat infamele „tribunale populare” care pretindeau că au pronunţat pedepse cu moartea contra violatorilor anul trecut, batalionul lui Mozgovoi pretinzând că doreşte corijarea unei nedreptăţi istorice şi protejează „slavii” de a fi umiliţi sistematic.

Tactica NATO şi spionii ruşi

În paralel cu stimularea contactelor militare cu ruşii, NATO face „curăţenie” la sediul din Bruxelles unde birourile a zeci de diplomaţi şi ofiţeri ruşi urmează a fi golite. Alianţa militară occidentală expulzează zeci de presupuşi spioni ruşi din sediul NATO în timp ce ameliorează contactele militare de urgenţă cu Moscova. În virtutea unei decizii luate acum două luni, dimensiunea delegaţiilor statelor care nu sunt membre NATO la sediul din Bruxelles a fost limitată la 30 şi delegaţia rusă era singura ce depăşea această cifră. În timp ce Moscova afirmă că avea 37 de persoane acreditate la sediul NATO, un diplomat al unui stat membru al Alianţei declara că cifra era de 61, alte surse avansând cifra de 90.

Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a admis că nu cunoaşte nici o ţară „partener” al organizaţiei care să fi avut o delegaţie de peste 30 de persoane şi a negat că măsura a vizat specific Moscova. „Cu ruşii am decis să suspendăm cooperarea practică, dar să menţinem canalele de dialog politic şi militar şi contactul. O delegaţie de 30 persoane este mai mult decât suficient pentru a o face”.

Mişcările birocratice pentru frânarea activităţilor ruse în timp ce se are în vedere ameliorarea contactelor militare de urgenţă cu Moscova reflectă daunele cauzate relaţiilor de campania militară a preşedintelui Putin în Ucraina.

Cu ocazia festivităţilor organizate de Putin la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei din 1945, Stoltenberg a declarat că „desigur că onorăm marile sacrificii ale poporului sovietic în lupta contra nazismului”, dar „asta nu dă dispensă comportamentului Rusiei” de astăzi. Incertitudinea a revenit în Europa. Rusia utilizează forţa pentru schimbarea frontierelor în Europa. Ne vom adapta la un nou mediu de securitate în Europa”.

Potrivit secretarului general al NATO, Stoltenberg, „Incertitudinea a revenit în Europa. Rusia utilizează forţa pentru schimbarea frontierelor în Europa. Ne vom adapta la un nou mediu de securitate în Europa“.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)