Opinii și Editoriale

Putin în război cu înjurăturile şi internetul

Mai mult, deja agenţiile guvernamentale de la Moscova s-au apucat să studieze posibilitatea elaborării unor programe care să identifice şi să elimine înjurăturile de pe internetul de limbă rusă. Va fi un război de durată aici, deoarece înjurătura este pentru ruşi precum băutura, iar cneazul Vladimir spunea că fără băutură şi carne de porc ruşii nu pot să existe. Îndrăznesc să cred că nici fără înjurătură nu ar putea exista ruşii (alături cu toate celelalte popoare de pe planetă, fiecare având un sistem propriu de descărcare verbală a diverselor nemulţumiri). E bine deocamdată că legea nu se aplică retroactiv, altfel ar fi trebuit scoşi din spaţiul public şi poeţii ruşi din timpurile trecute care au compus versuri considerate de legea de azi ca fiind obscene. Mă aştept să văd o invazie a internetului rusesc cu astfel de producţii literare şi sunt curios dacă vor exista sancţiuni. De asemenea, am încredere în imaginaţia internauţilor din Rusia, care vor găsi sute de mijloace pentru a face această lege inutilizabilă. Mă întreb dacă braţul lung al agenţiilor guvernamentale moscovite va elimina şi înjurăturile ruseşti din spaţiul virtual al Republicii Moldova.

Problema cea mai gravă este reprezentată de tendinţele totalitare ale actualei structuri de putere de la Moscova, care vrea să reglementeze din ce în ce mai strict spaţiul public. O altă dovadă recentă în acest sens este legislaţia privind blogurile din Federaţia Rusă – orice blog cu mai mult de 3.000 de vizitatori pe zi va trebui să respecte o serie de reguli, devenind asimilat cu mass-media clasică. Pe de o parte, este bine că blogurile sunt recunoscute ca noile mijloace de media, însă punerea lor sub urmărire nu este de bun augur. Actuala Federaţie Rusă recreează mecanismele totalitare ale Uniunii Sovietice în lipsa unei doctrine politice, ceea ce este mult mai îngrijorător, deoarece deciziile majore depind din ce în ce mai mult de un număr din ce în ce mai restrâns de persoane.

După China şi Coreea de Nord, Rusia intră şi ea în lupta cu internetul. Putin însuşi a spus-o limpede înainte să apară legile împotriva blogurilor şi înjurăturilor: internetul este o operaţiune a serviciilor secrete americane. Din acest moment, operaţiunea duşmanului a început să primească tratamentul binemeritat: izolare şi constrângere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *