CSI / Rusia

Putin îşi elimină adversarii incomozi prin otrăvire?

Presa internațională, dar și mai mulți opozanți ai regimului lui Putin speculează că Vladimir Kara-Murza jr. a fost otrăvit, scrie Robert van Voren, expert în spațiul ex-sovietic și profesor în Lituania, într-un material publicat pe portalul EuroMaidan, citat de independent.md.

Încercările de a recolta probe de sânge pentru analize au fost mai întâi blocate de spital, iar mai târziu s-a anunțat că nu se pot face analizele „din motive tehnice”. Acesta a fost internat în stare gravă pe 27 mai, după ce tensiunea arterială a urcat la niveluri periculoase.

În spital, starea lui a continuat să se înrăutățească și după insuficiența renală a fost pus la dializă și la respirație artificială. De atunci, se află în comă indusă.

Cazul nu este singular, scrie Robert van Voren, precizând că în ultimul deceniu mai mulți adversari ai regimului putinist s-au îmbolnăvit în mod neașteptat: unii au scăpat ca prin minune, în timp ce alții au murit otrăviți.

Expertul amintește de cazul lui Viktor Iuscenko, care a fost otrăvit în 2004 cu dioxină, în timpul campaniei electorale din Ucraina, când a candidat la prezidențiale împotriva lui Viktor Ianukovici, amicul lui Putin. El a supraviețuit în mod miraculos, însă fața i-a rămas desfigurată în urma incidentului.

Listei I se adaugă și cazul fostului spion rus Alexander Litvinenko, care a murit în 2006, otrăvit cu poloniu.

În Rusia opoziţia anti-putinistă plăteşte uneori cu viaţa!

Acesta era un opozant vocal al lui Putin, acuzându-l nu doar de corupție la scară mare, dar și că a orchestrat amplasarea unor bombe în apartamente și alte acte de terorism, pentru a avea pretextul pentru a declanșa cel de-al doilea război din Cecenia.

Anchetă privind moartea lui Litvinenko a început în urmă cu un an și este în desfășurare.

În anul 2003, unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta, Yuri Shchekochikhin, a murit la 12 zile după ce a fost internat într-o clinică din Moscova. El a lucrat pentru Novaya Gazeta din 1996, ca redactor, acoperind misiuni periculoase, cum ar fi conflictul cecen, corupția în rândul puterii, comerțul cu arme și crimă organizată.

Pe parcursul anilor, el a publicat o serie de rapoarte detaliate cu privire la un caz de corupție care a implicat un magazin de mobilă din Moscova, cunoscut sub numele „Trei Balene”.

În aprilie 2002, Shchekochikhin i-a scris președintelui Vladimir Putin, solicitându-i să supravegheze cazul personal.
Putin a răspuns pozitiv, dar un an mai târziu, ancheta stagna. În iunie 2003, Shchekochikhin a publicat un alt articol detaliat privind acest caz răsunător de corupție.

Două săptămâni mai târziu, în timp ce se afla într-o călătorie de afaceri, Shchekochikhin s-a simțit brusc rău, având simptome asemănătoare gripei.

El s-a întors la Moscova în acea zi cu febră, dureri în gât, dureri de corp, și o senzație de arsură în toată pielea. Starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid în următoarele câteva zile și a fost internat. Peste 12 zile, jurnalistul a murit, doctorii punând diagnosticul de „alergie necunoscută”. Familia ziaristului a presupus că a fost vorba despre o otrăvire.

Anna Politkovskaia a fost una dintre cele mai respectate jurnaliste din Rusia, fiind și o vocală opozantă a lui Putin.

Ea a avut o contribuție imensă în prezentarea atrocităților conflictului din Cecenia. A fost deseori amenințată, chiar reținută, însă a continuat să publice materiale critice față de Putin și politicile acestuia.

După ce a băut ceai în avion, când se intoarcea de la Rostov, Politkovskaya s-a îmbolnăvit grav și a fost spitalizată. Toxina nu a fost, însă, identificată și personalul medical a distrus toate mostrele de sânge. Cu toate acestea, faptul că ea a fost dusă la un centru medical american probabil că i-a salvat viața, chiar dacă nu pentru mult timp: pe 7 noiembrie (chiar de ziua lui Putin) 2006, ea a fost asasinată în Moscova, în fața blocului în care locuia.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *