Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 18 Martie 2017, ora 12:26

Putin l-a luat la mișto pe Dodon. Președentele Moldovei s-a făcut că nu înțelege

Marime Font

Președintele Moldovei, Igor Dodon, care a zburat la Moscova în pofida recomandării Guvernului, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin. Chiar din start, Dodon l-a anunțat pe Putin că i-a adus cadou câteva zeci de sticle de vin moldovenesc „Cricova”.

Agenția de stat rusa TASS susține că, la începutul întâlnirii, președintele Republicii Moldova i-a înmânat lui Putin una dintre sticle spunând: „Producatorii de vinuri celebre „Cricova” se întorc pe piața rusă, iar astăzi v-am adus un cadou”, – a declarat Dodon.

El i-a amintit lui Putin că acesta are propria sa colectie de vinuri in orașul moldovenesc Cricova, unde există un muzeu, magazin de vinuri, fabrica și crama, iar vinul pe care le-a adus este din această colecție.„Aveți propria dvs. colecție la „Cricova”, încă din anii 2002-2003, câteva zeci de sticle dn colecția dvs. personală am adus astăzi,” – a spus presedintele Moldovei. În replică, Putin a spus: „Mi-ați adus (cadou) ce-i al meu?”

Acest dialog a fost publicat pe Twitter de jurnalistul „Komsomolskaia Pravda” (KP), Dmitri Smirnov. Agentiile de stat nu au preluat răspunsul lui Putin, iar pe site-ul Kremlinului replica lui Putin a fost formulata diferit: „Mi-ați adus un cadou?”.

„Vesti.ru” a citat răspunsul lui Putin de pe blogul jurnalistului KP de la Kremlin și a spus ca a fost o „glumă”. Judecând dupa reportajele jurnalistilor acreditati la Kremlin, Dodon nu a reactionat la „gluma”.

În Republica Moldova exista o tradiție ca oaspeții de rang înalt să fie duși la cramele „Cricova”, unde sa li se faca cadou vinuri de colectie. Vizitatorii de seama nu pleaca însă cu cadourile acasa, ci le lasa in crama, în patria istorică, ca să se matureze, să prindă gust și valoare.

Fabrica „Cricova” încă pe vremea URSS a fost unul dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice. Despre faptul că Putin păstrează vinurile din colecția sa personala în cramele de la Cricova a scris recent publicatia Novoe Vremea. Într-un reportaj realizat in 2016, Novoe Vremea a prezentat colectia de vinuri aparținând lui Putin, iar ghidul cramelor si-a amintit ca presedintele rus si-a sărbătorit aniversarea de 50 de ani la Cricova.

Într-adevăr, Putin a sarbatori împlinirea a 50 de ani pe 7 octombrie 2002 în pivnițele de la Cricova – cea mai mare crama din lume. De ziua sa a primit cadou mai multe sute de sticle de vin rar.

Tot atunci, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a făcut cadou lui Putin un crocodil de cristal, explicând că „crocodilul este singurul animal care nu dă înapoi”.

De-a lungul timpului Cricova a fost vizitata de mai multe ori de liderii sovietici Nikita Hrușciov și Leonid Brejnev, dar si de Mao Zedong, Kim Il Sung și Jacques Chirac.

Sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul