CSI / Rusia

Putin nu pleacă din Mediterană

Rusia este pe cale să ridice nivelul său de disuasiune non-nucleară, iar occidentalii sunt în impas în Siria în fața strategiei Moscovei şi caută soluţii pentru a reveni în joc. Numeroşi analişti arată că de la debutul loviturilor aeriene ruse, care se succed în ritm susţinut, şi după demonstraţia navală cu tiruri de rachete de croazieră de la Marea Caspică SUA şi coaliţia internaţională pe care o conduce au pierdut controlul în conflictul sirian. „Ruşii sunt pe cale să creeze o bulă deasupra Siriei şi să conteste supremaţia aeriană care până acum era a occidentalilor”, estimează Thomas Gomart, directorul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri) din Paris. Pentagonul recunoaşte că avioanele coaliţiei îşi continuă raidurile deasupra Siriei, dar sunt jenate de cele ruseşti în aşa fel încât renunţă la unele misiuni.

La campania aeriană, ruşii au adăugat lansarea de 26 rachete de croazieră de pe nave staţionate în Marea Caspică, la 1.500 km de teatrul sirian. „Este un mesaj politic şi strategic extrem de greu, anume că Rusia este pe cale să ridice nivelul său de disuasiune ne-nucleară”, cu o capacitate de lovire asupra noilor teatre. Prins din scurt, Washingtonul a acuzat Moscova că face jocul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar observatorii politici consideră că americanii asistă neputincioşi la bombardamentele ruse contra opoziţiei siriene moderate, pe care au încercat în van să o organizeze.

Indulgenţă riscantă

Ca în Georgia în 2008 şi în Ucraina în 2014, occidentalii evită o replică militară, singurul răspuns „capabil să stopeze imediat operaţiunile ruse”, arată Igor Sutiaghin, expert militar la Royal United Services Institute din Londra. Dimpotrivă, oficiali europeni ca Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, susţin că trebuie să ne comportăm cu indulgenţă cu Rusia lui Putin, care la peste un an de la anexarea Crimeii provoacă din nou Occidentul ştiind că, în afară de discursuri şi, poate, ameninţări, nu i se opune cu adevărat nimeni. Rusia a torpilat planurile americane şi dorinţa Turciei de stabilire a unei zone de excludere aeriană în Siria lansând o operaţiune militară contra poziţiilor rebelilor sirieni şi ale SI, după înţelegeri secrete cu Teheranul.

Duminică, Putin a trecut la o altă fază care vizează izolarea americanilor în operaţiunile din Orientul Mijlociu – întâlniri cu prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed ben Zayed al-Nahayane, şi cu ministrul Apărării al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salmane al Saoud, reprezentanţii a două ţări sunnite deosebit de influente în regiune, cu scopul de a obţine susţinerea lor faţă de regimul alawit (şiit) al lui Assad, protejatul Kremlinului.

În spatele susţinerii armate a regimului de la Damasc, planul secret al lui Putin ascunde voinţa de implantare politică şi militară în Mediterana.
sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *