Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:46
Abonamente

CSI / Rusia 1 Septembrie 2014, ora 07:11    Din editia print

Putin pentru TIMPUL: „Eu cred că Rusia a ocupat Moldova”

Marime Font

Barack Obama ar trebui să se bată corp la corp cu liderul de la Kremlin, iar câștigătorul – să conducă lumea, sugerează Putin 

Când avea 17 an și a fost trimis în capitală pentru a cânta la o olimpiadă despre „țara rusească”, a văzut pe marginea drumului familii care plângeau. „Ce-au pățit de plâng toți?”, s-a gândit Grigore. În oraș, a fost cazat la un cămin, unde au venit doi ofițeri și un soldat, care i-au ordonat să-și strângă catrafusele și să-i urmeze. L-au asigurat că părinţii îl aşteaptă la gară, însă acolo l-au băgat într-un vagon gol și „hodoronc-tronc, au închis ușa”... Grigore a crezut că va fi împușcat. A ieșit din tren peste 21 de zile, în regiunea Irkutsk a Federației Ruse. Și rușii l-au botezat Putin.

„Mulţi au murit pe drum”

Loading...


Născut în s. Parcova, r-nul Brătușeni (astăzi Edineț), în familia Putină, Grigore auzise de la părinții săi că toţi cei care nu vor intra în colhoz vor fi trimiși „la urșii cei albi”. Şi tatăl său a ales urșii în locul colhozului... A fost ridicat la 6 iulie 1949, împreună cu nevastă-sa, când Grigore se afla la olimpiadă la Chișinău. Iar băiatul, firește, a fost mințit de militarii ruși că părinții îl așteaptă la gară. „Soldații mi-au spus că ne mută cu traiul în alt raion, dar m-am trezit într-un vagon deșert. Ferestrele închise, uşile încuiate și eu singur. Nici zare de părinți”, își amintește el.
Așteptarea a durat timp berechet, până când numărul necăjiților din vagonul său a ajuns la 60 de persoane. „Erau și doi soldați cu noi, cu care nu aveam voie să grăim. Şi iaca o dat Dumnezeu și paravozul cu 60 de vagoane pline cu oameni s-a pornit. Erau butoaie mari cu apă cu saramură și ne umflam de la ea. Ne hrăneau cu rămășiță de supă și cu capete de pește. Mulți au murit pe drum… Când sta paravozul, îl luau soldații și-i înmormântau acolo”, adaugă Grigore.

Claudia s-a bucurat că va fi deportată…

În aceeași zi, la gara din Dondușeni, rușii nu voiau să deporteze o fetiță de nouă ani, care se ţinea ca scaiul de ei. Era Claudia Botezatu din s. Terebna, r-nul Edineț, care purta numele tatălui său, decedat pe front. Problema era că maică-sa şi-a schimbat numele în Marchitan după a doua căsătorie şi în lista culacilor figura familia Marchitan, și nu Botezatu. Astfel, ruşii refuzau să deporteze fetiţa şi basta. Însă mama copilei a insistat: „Unde să las copilul ista? Vom muri noi, va muri și ea”.

De fapt, şi mica Claudia vroia cu tot dinadinsul să-și urmeze părinții, bucurându-se că se va plimba cu mașina... „Deodată îmi era frică, dar pe urmă îmi părea bine că mă duc cu mașina”, ne spune astăzi Claudia. Apoi, ștergându-și lacrimile, adaugă: „În vagon, mâncam grăunțe crude. Acolo era și WC-ul, acolo și mâncam. Când stătea trenul pe deal, ieșeam și ne duceau afară ca vitele, sub vagon. Grăiau că o să ne închidă în lagăr. Când am ajuns acolo, în Rusia, era peste tot sârmă ghimpată. Bărbații au început să plângă și femeile ziceau: „Gata, aici e capătul ”.

Se aflau în satul Saranoe, raionul Balei, regiunea Cita, unde fuseseră deportați și părinții lui Grigore Putină.

„Putin, tu ai să lucrezi în pădure!”

Când a ajuns la Irkutsk, Grigore a devenit oficial, în acte, Putin. Deşi i-au promis că în scurt timp își va vedea părinții, a tăiat taigaua timp de un an și jumătate fără să știe de ai săi. Până dimineața, când un milițian l-a trezit din somn: „Scoală, Putin, că te ducem la părinţi!”. Călătoria a durat trei zile și trei nopți... „Mă gândeam cum va rezista inima lor, când m-or vedea. Mamei chiar nu-i venea să creadă când m-a văzut: „Unde ai fost, măi Grișuca?”. Ei nu știau că am să vin și au început să plângă. Pe urmă un militar mi-a spus: „Putin, tu ai să lucrezi în pădure!”.

Acolo, în pădure, Putin a îndrăgit prizonierii japonezi. Ei tăiau copacul doar puţin, după care întorceau ferestrăul cu tăișul în sus. Și când li se striga: „Davai pili!” („Hai, taie!”), japonezii nici nu mișcau ferestrăul din loc și răspundeau: „Ni tebe, ni mne!”. („Nici mie, nici ție!”)

„Se cunoştea că nu-s ciolane de vită, ci de om”

Despre dezastrul în care au fost cazate inițial familiile moldovenilor deportați în regiunea Cita ne povestește Claudia: „Pe pereții barăcilor erau grămezi de ploșnițe, de mărimea palmei. Și o sumedenie de gândaci de bucătărie. Sub podea era un fel de boștură, unde am găsit ciolane... Se cunoștea că nu erau de vită, ci de om”.

Deşi li se plătea câte două-trei sute de ruble pe lună, bani cu care nu se puteau descurca, moldovenii munceau fără odihnă. „Când am auzit că ne plătesc, noi mâncam din fugă și iar la lucru: „Hai să muncim, uăi, hai că plătesc şi trebuie bani, uăi”, ne ziceam”, ne spune Putin. „Iarna era frig până la 50 de grade, ne înghețau urechile, nasul și picioarele. Pâinea era deasupra neagră și era umplută cu aluat amestecat cu pleavă. Ne-au salvat cartofii de la granița Kitaiului (Chinei), care erau tare ieftini”, adaugă Claudia.

Nepotul lui Putin este jurist la asistenţa socială din Chişinău

În același sat din Siberia, Grigore s-a îndrăgostit de Claudia. Cei doi au devenit soţ şi soție şi ea și-a schimbat numele în Putina. „Grişa mă întreba dacă vom trăi în Terebna sau în Parcani, dar eu îi spuneam că trăim în același sat, în Saranoe... Nuntă nu am avut, nici ghirlande, așa cum e moda acum”, ne spune surâzând femeia.

În 1953, când a murit Stalin, îşi aminteşte Grigore Putin, tare mai plângeau ruşii… „Îl boceau: „Of, naș oteț…”. Dar nici noi, moldovenii, nu ne prea bucuram, pentru că nu știam ce ne așteaptă. Dar o dat Dumnezeu şi peste trei ani, în 1956, ne-o chemat și ne-o spus: „Iată, de-acum sunteți oameni liberi. De-acum așa cum suntem noi, rușii, o să fiți și voi. Unde vreți, acolo vă duceți”, afirmă bărbatul.
În același an, în Siberia, s-a născut primul copil al lui Grigore și al Claudiei, Alexandru Putin. Acesta trăieşte astăzi în s. Fântâna Albă, r-nul Edineţ, şi are un fiu, Marcel Putin, care în prezent este jurist la Direcţia generală asistenţă socială a Primăriei mun. Chişinău.

„Cineva din străbuneii lui Putin a fost moldovean”

Revenind în Moldova, tânăra familie Putin a aflat că, după ce ei au fost ridicați, a pătruns frica în oameni și toți au intrat în colhoz. În casa părintească a lui Grigore era un internat pentru copii. Cârmuirea colhozului le-a propus să trăiască în alte case rămase fără stăpâni, însă părinții lui Grigore au refuzat. „Nu mă duc să mă blesteme cineva că m-am vârât pe locul lui”, zicea tata. N-am mers la alte tocmeli şi am cumpărat de la comitetul raional, cu 2500 de ruble, propria noastră casă”, ne mai spune Grigore Putin.

Când Vladimir Putin a devenit președintele Rusiei, sătenii din Parcova se interesau dacă Grigore nu au legături de rubedenie cu liderul de la Kremlin. „Nu ne leagă nimic. El e împărat, eu îs nică”, afirmă cu modestie bătrânul. Cu toate acestea, el este convins că numele președintelui rus are origini moldovenești: „Cineva din străbuneii lui Putin a fost moldovean”.

Cei doi și-au redobândit numele Putină în 2013, când și-au schimbat pașapoartele sovietice cu buletine de identitate. „Femeia de la pașapoarte mi-a spus: „Mata nu ești rus și nu poți să fii Putin. Poți să fii Putina sau Putină”. Și eu am zis: „Da, e drept. Şi iaca aşa am fost Putin, dar acum îs Putină”, menţionează fostul deportat.

Sfatul lui Grigore Putin pentru Vladimir Putin: „Ia-ți armata și cară-te acasă!”.

Am încercat să aflăm şi părerea lui Grigore Putin despre politica actuală a Federației Ruse, însă el ne-a spus că nu pricepe în politică. Totuși, am reuşit să spicuim câteva idei interesante. Iată ce crede el:

DESPRE DEPORTĂRI. Stalin a deportat oamenii ca să facă colhozul. De atâta i-a socotit pe părinții mei și ai lui Clava ca și culaci.

DESPRE OCUPAȚIA SOVIETICĂ. Eu cred că Rusia ne-au ocupat, că noi eram cu românii. Nu știu cum înțeleg Dodon și alții, care zic că ne-au eliberat, dar așa numai comuniștii gândesc. Eu nu-s nici comunist, nici liberal. Eu sunt țăran plouat.

DESPRE UNII LIDERI AI URSS. Eu pe Lenin nu știu cum să-i caracterizez, pentru că e mort. Lui Stalin i-am văzut fotografia - un gruzin păros, mustecios, dar cam fioros la mutră. El ne-o trimis la urșii cei albi. Pe timpul lui, te temeai să deschizi gura. Pe vremea lui Hrușciov, ne dădeau pâine cu pleavă. Dar viață ca pe timpul lui Brejnev n-a fost niciodată mai bună. Erau de toate prin magazine – bun și ieftin.

DESPRE UNIUNEA VAMALĂ ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ. Dacă am 84 de ani, îmi mai trebuie Europa? Mie îmi trebuie zeamă de clopot. Dar pentru tineri cred că acum e mai bine cu Europa. Poate vor de lucru în țara lor. Să mergem acolo unde vrea norodul.

DESPRE SITUAȚIA DIN UCRAINA. Eu cred că Putin ar vrea să fie pace între Rusia și Ucraina și de atâta a pus armată la graniță. Măcar că… nu poţi să faci pace cu armata.

DESPRE GREȘELILE LUI PUTIN. Cea mai mare greșeală a lui este că Transnistria este ocupată de ruși. Dar nu pot eu să-i îndrept greșelile lui. Nu poți să vrei pace și să trimiți armată.

DESPRE SFATUL PE CARE I L-AR DA LUI PUTIN. N-o să se uite un împărat la mine, dar dacă aș fi aici numai eu cu dânsul, i-aș spune: „Ia-ți armata și cară-te acasă, la cuibul tău!”.

DESPRE PERICOLUL UNUI RĂZBOI MONDIAL. Rusia, America, Franța, Germania ar trebui să se sfătuiască să nu mai fie război pe lume. Să încheie un contract de pace pe totdeauna și să deschidă granițele. Omul trebuie să fie liber şi în spaţiul european, şi în cel ex-sovietic. Dar ei aleg războiul ca să vadă care e mai voinic. Dacă ar fi ca pe vremea lui Ștefan cel Mare, împărații ar trebui să meargă în fruntea armatei. De aceea ar trebui să se întâlnească Putin cu Obama și să lupte între ei. Care va dovedi, acela să fie. Dar să nu omoare atâta norod...

Potrivit site-ului www.moldovenii.md, 75 de cetăţeni moldoveni poartă numele de familie Putin, 296 – Putina şi 314 - Putină.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 10:46

Începând cu 25 martie, în India a fost introdusă o carantină de 21 de zile din cauza creșterii numărului de coronavirus infectate în țară. Acum sunt  peste o mie de pacienți, dintre care 29 sunt morți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:34

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

18 persoane din Republica Moldova infectate cu Coronavirus au fost tratate. Totodată, la această oră rămân a fi în stare gravă 43 de pacienți. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:24

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

Un doctor din R. Moldova vrea ca cei veniți acasă din diaspora să fie „marcați” așa cum făceau pe vremuri fasciștii nemți cu populația evreiască pe care o considerau „ciumată”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:35

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Planificate inițial pentru finanțarea reabilitării drumurilor, o parte din cele 200 de milioane de euro ce vor veni ca împrumut din Federația Rusă vor merge în finanțarea sistemului de sănătate. Despre aceasta a anunțat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, la emisiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:23

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

O luminiță la capătul tunelului. Izolarea începe să renteze, cel puțin conform cifrelor din ultimele zile. Ele arată clar o tendință de încetinire a apariției de noi cazuri de coronavirus în Italia, Spania și Franța, cele trei țări europene cele mai afectate și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:13

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

Municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală, potrivit unei ordonanțe militare (nr. 6) adoptate luni seară și anunțate de ministrul de interne, Marcel Vela.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:09

Suntem în război. Avem încredere în generalii noștri? Ce calități ar trebui să aibă un manager de război

Suntem în război. Avem încredere în generalii noștri? Ce calități ar trebui să aibă un manager de război

 Moartea unui om este o tragedie. Moartea unui milion este doar o statistică. Atât de înfiorător sunau cuvintele unui general de tristă amintire, pe nume Iosif Stalin. Totuși, zilele următoare umanitatea va asista neputincioasă la depășirea pragului de un milion de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:04

opinie MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

Întrebările pe care şi le pun jurnaliştii, experţii, responsabilii politici şi publicul larg în contextul actualei epidemii se multiplică exponenţial, la fel ca şi COVID-19. Asistăm la prăbuşirea unei lumi? Sau ni se dă o ultimă şansă pentru ca, odată cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:57

Preţul barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani, dar benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească benzina și motorina

Preţul barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani, dar benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească benzina și motorina

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creştere că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:51

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

De la începutul săptămânii, șapte mari societății de pompe funebre din China au predat zilnic familiilor cenușa a aproximativ 500 de decedați, fapt care sugerează că la Wuhan au murit mai multe persoane decât indică cifrele oficiale", se arată într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:50

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Pe unele străzi nici măcar apă în fântâni nu este, așa că oamenii o cară cu căldările de la izvoare. În localitate sunt acum 13 persoane infectate de coronavirus și internate în spital, iar 14 suspecți sunt în carantină acasă, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:44

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

2.109 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate până luni seară în România, din care 593 la Suceava, astfel că în municipiul Suceava și în 8 localități limitrofe se instituie carantina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 19 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:20

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

 Marte are o energie razboinica ce poate produce anxietate. Planeta discernamantului Saturn vine cu o energie rece, calculata, detasata, total opusa infierbantatului si impulsivului Marte si deci va tempera din focul martian, dandu-ne si noua abilitatea de a ne mai racori si tempera si de a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 04:18

INFORMAȚII OFICIALE / În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

INFORMAȚII OFICIALE / În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 856 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 1 957 traversări persoane, dintre care 1 321 treceri la frontiera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 04:05

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a oferit un interviu despre noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 01:14

Virusul fascismului e la un clic distanță

Virusul fascismului e la un clic distanță

Pandemia va trece, dar germenii ei vor influența lumea de mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 00:57

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19 vor fi înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul “Sântul Lazăr” din Capitală, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 00:35

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

Fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 00:17

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Lumea este pe punctul de a se ”îneca” de prea mult țiței, scenariu posibil în doar trei luni, potrivit experților din industrie, citați de Bloomberg. Printre jucătorii importanți, Rusia va fi prima care își va umple până la refuz rezervoarele de țiței.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 21:36

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

 Spitalele din Wuhan îi resping și refuză să le facă teste pacienților locali cu simptome de coronavirus, transmite publicația RTHK din Hong Kong, citată de La Stampa. E vorba despre o decizie politică a autorităților, care vor să arate că epidemia a fost ținută sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:52

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

Meteorologii prognozează îngheţuri în următoarele trei nopţi. Aceştia au emis un cod galben în acest sens, valabil pe întreg teritoriul ţării. Avertizarea intră în vigoare de marţi şi va fi valabilă până în data de 2 aprilie. Temperaturile vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:03

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 0 sunt suspecte, 16 se află în carantină și 105 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)