Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 4 Mai 2015, ora 18:19

Putin, “Ziua Victoriei” şi imperialismul sovietic

Marime Font

Pe 9 mai 2015, cu fastul cazon ce îi seduce pe tiranii mai vechi sau mai noi, Vladimir Putin va comemora ziua victoriei. Încă o dată, sacrificiul cetăţenilor sovietici din al doilea război mondial va fi soclul pe care se va aşeza edificiul autocraţiei şi al imperialismului. Coincidenţele din acest an nu mai pot fi ignorate. Rusia ce evocă apărarea solului natal împotriva nazismului este, în termenii dreptului internaţional, un stat agresor, ce a atentat şi atentează la integritatea teritorială a Ucrainei.

De la anexarea peninsulei Crimeea până la atacul din Est, drumul pe care Rusia s-a angajat este unul definit prin brutalitate, intimidare şi rapt. În acest nou război rece pe care îl provoacă expansiunea sa, “Ziua Victoriei” este reperul în jurul căruia se organizează un imaginar marcat de nostalgia sovietică- gloria de atunci serveşte ca un îndreptar pentru cei de astăzi, întărind sentimentul de continuitate stalinistă al regimului Putin.

Iată de ce, dincolo de sacrificiile pe care le onorăm, în această zi, boicotul ceremoniilor de la Moscova este modalitatea prin care naţiunile libere pot rămâne fidele angajamentului lor de a apără ideea de demnitate a popoarelor. Solidarizarea cu cei care alimentează separatismul şi iniţiază strategii de subminare a statelor vecine este o solidarizare cu logica piraterească pe care Rusia lui Putin o ilustrează, acum. Miza nu este Ucraina, ci salvarea proiectului unei comunităţi de naţiuni egale, ameninţat mortal de imperiul moscovit revigorat de Putin. “Ziua Victoriei” poate fi ocazia de a transmite acest mesaj lipsit de ambiguitate- Rusia de astăzi subminează valorile şi instituţiile care ne definesc. Izolarea ei economică şi diplomatică este unicul drum pe care îl putem urma.

Ceea ce nu vom putea uita este faptul că “Ziua Victoriei “ înseamnă, pentru popoarele din acest spaţiu geografic, debutul unei noi sclavii, justificate materialist-dialectic. Ceea ce nu putem uita este faptul că Eliberarea celebrată poematic timp de decenii înseamnă, pentru noi, central şi est-europenii, intrarea într-o zodie teribilă şi sângeroasă a protectoratului sovietic. Ceea ce nu putem uita, după şaptezeci de ani, este că faptul că mai 1945 desparte istoria Europei în două, separând un teritoriu al libertăţii de un imens lagăr peste care flutură steagul roşu al Imperiului. Înfrângerea răului absolut, genocidar şi teribil, al Germaniei naziste nu a fost, pentru noi, ocazia unei refondări democratice, ci punctul de pornire al unei coborâri în infern. Ceea ce nu putem abandona, după şaptezeci de ani, este datoria de memorie pe care o avem faţă de victimele acestui avans totalitar.

Spre a relua formula memorabilă ce dă titlul cărţii lui Anne Applebaum, finalul războiului este începutul lichidării Europei Centrale şi de Est. Metodic şi inexorabil, obstacolele în calea sovietizării sunt eliminate. Spaţiile de libertate şi de pluralism sunt asediate, prin recursul la teroare, intimidare şi forţă. Alternativa democratică, oricât de fragilă, este condamnată la extincţie. Monocromia ideologică cu semn schimbat ia locul delirului rasist şi exterminaţionist al Ocupaţiei germane.

Loading...


În fapt, în chiar momentul în care Uniunea Sovietică este celebrată ca far al păcii şi venerată ca inamic implacabil al tiraniei şi al crimelor naziste, politica ei duce mai departe promisiunile pe care le cuprinde pactul sovieto-german din 1939. Amintirea, neconvenabilă, a alianţelor dintre cele două totalitarisme este evacută din cărţile de istorie. Armata de umbre de la Katyn bântuie pe malurile morţii, ca un semn al carnagiului ivit din frăţia de arme cu nazismul. Peste ani, destinul Poloniei ilustrează continuitatea unei politici ce aspiră la lichidarea unei naţiuni. Zdrobirea de către germani a insurecţiei de la Varşovia, în vecinătatea unei impasibile armate sovietice, este ultimul act prin care cele două tiranii cooperează, spre a distruge demnitatea acestei naţiuni. Pentru polonezii din exil, pentru cei care au luptat brav la Monte Cassino şi în întreaga Europă, pentru cei care au străbătut, adesea, jumătate de lume spre a se alătura Aliaţilor, ziua de 9 mai 1945 nu este una a victoriei, ci una ce consfinţeşte menţinerea în sclavie a patriei lor.

România nu face excepţia de la acest traseu al comunizării. Istoria de după 23 august 1944 şi de după 9 mai 1945 este una a luptei disperate de ariergardă. Pentru Iuliu Maniu, Dinu Brătianu sau C. Titel Petrescu, apărarea libertăţii este o misiune de la care nu pot abdica. Lectura sovietică a democraţiei este consacrată, brutal, în noiembrie 1946, atunci când un regim întemeiat prin ocupaţie militară îşi confecţionează un parlament docil şi castrat.În ritm accelerat, până la 30 decembrie 1947, noua ordine constituţională se desenează, în ritm de cântece muncitoreşti. “Eliberarea” e cărămida pe care se ridică arhitectura unui regim ilegitim şi criminal. Retragerea trupelor sovietice în 1958 nu înseamnă decât o schimbare înşelătoare de decor. Comunismul dejist pregăteşte, minuţios, tranziţia spre delirul stalinismului naţional.

După şaptezeci de ani, omagiind pe toţi cei cei care au oprit barbaria nazistă, avem obligaţia de a reafirma, în contra potemkiniadei putiniste de la Moscova,că demnitatea indivizilor şi naţiunilor nu se poate tranzacţiona,indiferent de intimidări şi de agresiuni. Pentru central şi est- europeni,unicul viitor este acela al libertăţii, ca parte din comunitatea euroatlantică. Imperiul sovietic nu mai poate fi închisoarea noastră, niciodată.

Autor: Ioan Stanomir
Sursa: contributors.ro Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 1 Iunie 2020, ora: 19:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)