Actualitate

R. Moldova are nevoie de reformarea sectorului energetic

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Buschle a spus că reforma sectorului energetic reprezintă un obiectiv necesar de atins pentru un stat membru al Comunităţii Energetice. Acest obiectiv a devenit, de altfel, o precondiţie pentru finanţările necesare, bunăoară, modernizării infrastructurii energetice, bani care urmează să fie oferiţi de instituţiile internaţionale cum sunt BEI, BERD sau Banca Mondială etc.

„Ca o precondiţie, investitorii cer reformarea domeniului şi văd în calitatea de membru al Comunităţii Energetice pe care o deţine Republica Moldova un garant că aceste reforme vor fi duse la bun sfârşit”, a notat Dirk Buschle. Vicedirectorul Secretariatului Comunităţii Energetice Europene a spus că e nevoie şi de modificarea legislaţiei şi în acest sens organizaţia vine cu susţinere. Alături de autorităţile moldovene, Secretariatul Comunităţii Energetice a schiţat un proiect de lege cu privire la energia electrică şi gazele naturale în conformitate cu aşa-numitul Pachet Energetic III. Proiectul este consultat public în aceste zile. În opinia sa, dacă va fi implementat, Republica Moldova va face un pas înainte în procesul de reformare a domeniului.

Dirk Buschle a mai spus că va veni la Chişinău la finele acestei săptămâni, pe 10 iulie, pentru a discuta cu autorităţile din Republica Moldova. „Ar trebui, în primul rând, să stabilim ce se poate face şi cum putem rezolva situaţia împreună cât mai rapid. Cum am mai spus, dacă nu va fi stabilit un tarif de distribuţie valabil pentru toţi cei trei furnizori, nu ne vom mişca cu reformele. Aşteptăm ca ANRE să facă acest lucru şi suntem gata să oferim asistenţa noastră. Sper că vineri vom reuşi să ajungem la un acord în privinţa condiţiilor şi vom putea trece imediat la stabilirea tarifelor şi depăşirea acestei încălcări”, menţionat Buschle.

Comunitatea Energetică reprezintă o asociere între ţările Uniunii Europene, pe de o parte, şi câteva ţări non-membre UE, între care Republica Moldova, Ucraina şi state din Sud-Estul Europei. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *