Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

UE / Nato 27 Ianuarie 2014, ora 07:50    Din editia print

Republica Moldova ignoră potențialul euroregiunilor

Marime Font

În timp ce Euroregiunile din Europa de Vest au contribuit la dezvoltarea economică și au dinamizat relaţiile comerciale între părţile membre încă din anii `60, această experiență în Europa Centrală și de Est și, în special, în triunghiul regional România - Ucraina - R. Moldova, a prins contur abia la sfârșitul anilor `90. Potrivit experților, euroregiunile au venit ca o consecință a unor relații postcomuniste mai relaxate și pragmatice. 

Pornind de la acel punct, ideea de euroregiuni, care cuprinde unități administrative din fiecare dintre aceste trei țări, a fost stabilit prin Protocolul de cooperare trilaterală între guvernele din Ucraina, R. Moldova și România, semnat la 3-4 iulie 1997 în Ismail, privind crearea Euroregiunii Dunărea de Jos și Prutul de Sus. „Așteptările de la cele două euroregiuni au fost mari, întrucât după 1991 au avut de luptat pentru a depăși moștenirea istorică și disputele”, argumentează Valentina Vasilova, directorul Centrului pentru Studii Europene, din Cernăuți, Ucraina. Drept urmare, euroregiunile au fost considerate un cadru promițător pentru rezolvarea problemelor practice ale cooperării regionale între țările vecine.

Euroregiunea Dunărea de Jos a fost stabilită pe 14 august 1998 în Galați, România, cu participarea unităților administrative ale celor trei state vecine: regiunea Odesa, Ucraina, Galați, Tulcea și Brăila, România, Cantemir și Cahul, R. Moldova. „Printre proiectele care au fost implementate de către euroregiune sunt construcția a două feriboturi peste Dunăre, reconstrucția drumurilor de acces și puncte de intrare la frontieră, baze de modernizare de transbordare pentru prelucrarea export - import și tranzit cargo”, precizează Valentina Vasilova.


Prutul de Sus, cealaltă euroregiune din care RM face parte, a fost stabilită pe 22 septembrie 2000 în Botoșani, România. Acesta a inclus regiunea Cernăuți, Ucraina, Botoșani și Suceava, România, și Bălți și Edineț din RM. Începând cu 15 octombrie 2003 euroregiunii i s-au alăturat, de asemenea, regiunea Ivano-Frankovsk din Ucraina și Fălești, Glodeni, Ocnița, Râșcani și Briceni din R. Moldova. Terenul federal Carinthia (Austria) a devenit partenerul asociat european al Euroregiunii Prutul de Sus.

Euroregiuni, axate pe educație, știință, cultură

Mai mult, având în vedere experiența Euroregiunii Prutul de Sus și Dunărea de Jos în comparație cu experiența Euroregiunilor din Europa de Vest, experții au ajuns la concluzia că, spre deosebire de Euroregiunile de Vest, care sunt destinate pentru a promova dezvoltarea economică în regiunile periferice, „regiunile transfrontaliere româno-moldo-ucrainene sunt mai mult axate pe educație, știință și cultură. Ele pun, de asemenea, un accent deosebit pe protecția minorităților naționale dincolo de frontiere și lupta pentru rezolvarea problemelor etnice din regiune”, spune Valentina Vasilova.

În plus, specificitatea acestor euroregiuni constă în faptul că acestea se bazează pe unități administrativ-teritoriale, care nu sunt o regulă generală în practica europeană.

Totodată, euroregiunile de la frontiera de Est a UE a întâmpinat o serie de dificultăți. În primul rând, formularea vagă a acordului din 1997, care, în mare măsură, a complicat dezvoltarea Proiectelor Euroregiunii. Ca o consecință, problemele de organizare internă au împiedicat eficacitatea euroregiunilor din zonă. „De exemplu, în stadiul incipient partea ucraineană a propus să creeze o euroregiune orientată ecologic, „Carpați-Dunăre”, în timp ce omologii lor români au optat pentru componenta politică și administrativă a euroregiunii”, spune experta din cadrul Centrului European de Studii din Cernăuți.

În al doilea rând, situația economică în țările participante au limitat în mod semnificativ posibilitățile de proiecte economice reciproce, întrucât Ucraina, R. Moldova și România nu au fost țări atractive reciproc din punct de vedere economic. Mai mult, proiectele comune în Euroregiunile Prutul de Sus și Dunărea de Jos depind în mare măsură de țările donatoare și organizații, în special de fonduri europene, ceea ce a limitat în mod semnificativ posibilitățile de proiecte transfrontaliere.

În al treilea rând, anumite probleme sunt, de asemenea, legate de imperfecțiunile și discrepanțele în moneda națională și legislațiile celor trei state, lipsa de concepte clare și strategii de reformă și dezvoltare economică, taxe vamale mari, prețuri ridicate pentru transport, reglementările fiscale inadecvate, lipsa de concurență reală pe piață, birocrația și corupția.

Cu toate acestea, marea majoritate a experților dau o evaluare pozitivă a fenomenului euroregiunii în R. Moldova, Ucraina, România. În special, un proiect de succes inițiat a fost construirea unui pod între orașul românesc Sighet și cel ucrainean Solotvino, pentru prima dată de la distrugerea sa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, care a fost o demonstrație simbolică a cooperării transfrontaliere.

Euroregiunea Nistru este alta din care R. Moldova face parte și unde biroul de la Bruxelles a elaborat trei proiecte majore de infrastructură pentru RM. Primul se referă la construcția podului Cosăuți-Iampoli la Soroca în valoare de circa opt milioane de euro. „Proiectul necesită suportul UE, pentru că nici Moldova, nici Ucraina nu are resurse financiare suficiente pentru a construi un asemenea obiectiv. Și România pare interesată de construcția podului care va reduce distanța dintre Balcani și Kiev cu 400 km”, declara în octombrie trecut Volodimir Merezhko, directorul Centrului de Coordonare al euroregiunii.

Totodată, celelalte proiecte majore se referă la construcția sau reabilitarea sistemelor de tratare a apei în localitățile de pe malul Nistrului (5 mln. euro) și a unui drum de acces de șase km la punctul vamal Unguri-Bronnița (3 mln. euro).

Euroregiunea Nistru există de aproape doi ani, iar în această perioadă au fost realizate circa 30 de proiecte economice, sociale, sportive și culturale. Primăriile și consiliile raionale au semnat mai multe acorduri de colaborare cu partenerii ucraineni. „Ambasada Japoniei din Kiev susține un proiect de achiziționare a utilajelor pentru spitale de care vor beneficia și raioanele Dondușeni și Ocnița. În mai 2014, vom planifica un forum internațional la Vinnița pentru a organiza investiții noi pentru dezvoltarea localităților din raioanele Moldova și Ucraina”, a adăugat Volodimir Merezhko.


Euroregiunea Nistru

Euroregiunea Nistru a fost creată între regiunea Vinnița (Ucraina) și Republica Moldova. Regiunea este formată din șapte raioane din RM: Ocnița, Dondușeni, Soroca, Șoldănești, Florești, Rezina, Dubăsari și regiunea Vinnița. Teritoriul euroregiunii are peste 34 mii kilometri pătrați și o populație de circa trei mln. locuitori. Alte două raioane din Moldova, Edineț și Râșcani, au depus cereri pentru a intra în cadrul Euroregiunii Nistru.

Poarta de acces spre UE

Cea de-a patra euroregiune cu care RM are un acord semnat este Siret-Prut-Nistru din care fac parte: judeţele Iaşi şi Vaslui, România, iar din RM - Ialoveni, Anenii Noi, Basarabeasca, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Dubăsari, Floreşti, Hânceşti, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Soroca, Ştefan-Vodă, Străşeni, Teleneşti, Ungheni, Făleşti, Glodeni, Sângerei și, din decembrie trecut, mun. Bălţi şi raioanele Drochia şi Râşcani, dar şi judeţul Prahova din România.

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru este percepută de către raioanele din Republica Moldova ca o „poartă de acces” spre UE. Printre proiecte pe termen mediu se numără modernizarea punctelor vamale la frontierele dintre cele trei state, crearea traseului turistic „Prutul de Sus”, refacerea podului Rădăuţi Prut-Lipcani, înfiinţarea unei bănci comerciale pentru membrii Euroregiunii ș.a.

Totuși, Mihai Roșcovan, doctor în economie, argumentează că participarea părţii moldoveneşti în cadrul euroregiunilor poartă un caracter inerţial. „Nu există strategii de integrare regională sau planuri de acţiuni concrete care să valorifice beneficiile cooperării pentru teritoriile moldoveneşti de la frontieră. O altă cauză este şi insuficienţa resurselor financiare de la bugetele locale pentru finanţarea activităţilor de cooperare, accesul şi posibilităţile reduse la sursele financiare externe”, a precizat el în cadrul unei analize.

Condiţiile pentru dezvoltarea optimă a unei euroregiuni sunt considerate a fi echilibrul economic minimal, unitatea de limbă şi cultură şi aceeaşi moştenire istorică.

În prezent, aproximativ 70% din teritoriu şi 80% din populaţia RM participă la activităţi transfrontaliere în cadrul euroregiunilor.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)