Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

UE / Nato 27 Ianuarie 2014, ora 07:50    Din editia print

Republica Moldova ignoră potențialul euroregiunilor

Marime Font

În timp ce Euroregiunile din Europa de Vest au contribuit la dezvoltarea economică și au dinamizat relaţiile comerciale între părţile membre încă din anii `60, această experiență în Europa Centrală și de Est și, în special, în triunghiul regional România - Ucraina - R. Moldova, a prins contur abia la sfârșitul anilor `90. Potrivit experților, euroregiunile au venit ca o consecință a unor relații postcomuniste mai relaxate și pragmatice. 

Pornind de la acel punct, ideea de euroregiuni, care cuprinde unități administrative din fiecare dintre aceste trei țări, a fost stabilit prin Protocolul de cooperare trilaterală între guvernele din Ucraina, R. Moldova și România, semnat la 3-4 iulie 1997 în Ismail, privind crearea Euroregiunii Dunărea de Jos și Prutul de Sus. „Așteptările de la cele două euroregiuni au fost mari, întrucât după 1991 au avut de luptat pentru a depăși moștenirea istorică și disputele”, argumentează Valentina Vasilova, directorul Centrului pentru Studii Europene, din Cernăuți, Ucraina. Drept urmare, euroregiunile au fost considerate un cadru promițător pentru rezolvarea problemelor practice ale cooperării regionale între țările vecine.

Euroregiunea Dunărea de Jos a fost stabilită pe 14 august 1998 în Galați, România, cu participarea unităților administrative ale celor trei state vecine: regiunea Odesa, Ucraina, Galați, Tulcea și Brăila, România, Cantemir și Cahul, R. Moldova. „Printre proiectele care au fost implementate de către euroregiune sunt construcția a două feriboturi peste Dunăre, reconstrucția drumurilor de acces și puncte de intrare la frontieră, baze de modernizare de transbordare pentru prelucrarea export - import și tranzit cargo”, precizează Valentina Vasilova.


Prutul de Sus, cealaltă euroregiune din care RM face parte, a fost stabilită pe 22 septembrie 2000 în Botoșani, România. Acesta a inclus regiunea Cernăuți, Ucraina, Botoșani și Suceava, România, și Bălți și Edineț din RM. Începând cu 15 octombrie 2003 euroregiunii i s-au alăturat, de asemenea, regiunea Ivano-Frankovsk din Ucraina și Fălești, Glodeni, Ocnița, Râșcani și Briceni din R. Moldova. Terenul federal Carinthia (Austria) a devenit partenerul asociat european al Euroregiunii Prutul de Sus.

Euroregiuni, axate pe educație, știință, cultură

Mai mult, având în vedere experiența Euroregiunii Prutul de Sus și Dunărea de Jos în comparație cu experiența Euroregiunilor din Europa de Vest, experții au ajuns la concluzia că, spre deosebire de Euroregiunile de Vest, care sunt destinate pentru a promova dezvoltarea economică în regiunile periferice, „regiunile transfrontaliere româno-moldo-ucrainene sunt mai mult axate pe educație, știință și cultură. Ele pun, de asemenea, un accent deosebit pe protecția minorităților naționale dincolo de frontiere și lupta pentru rezolvarea problemelor etnice din regiune”, spune Valentina Vasilova.

În plus, specificitatea acestor euroregiuni constă în faptul că acestea se bazează pe unități administrativ-teritoriale, care nu sunt o regulă generală în practica europeană.

Totodată, euroregiunile de la frontiera de Est a UE a întâmpinat o serie de dificultăți. În primul rând, formularea vagă a acordului din 1997, care, în mare măsură, a complicat dezvoltarea Proiectelor Euroregiunii. Ca o consecință, problemele de organizare internă au împiedicat eficacitatea euroregiunilor din zonă. „De exemplu, în stadiul incipient partea ucraineană a propus să creeze o euroregiune orientată ecologic, „Carpați-Dunăre”, în timp ce omologii lor români au optat pentru componenta politică și administrativă a euroregiunii”, spune experta din cadrul Centrului European de Studii din Cernăuți.

În al doilea rând, situația economică în țările participante au limitat în mod semnificativ posibilitățile de proiecte economice reciproce, întrucât Ucraina, R. Moldova și România nu au fost țări atractive reciproc din punct de vedere economic. Mai mult, proiectele comune în Euroregiunile Prutul de Sus și Dunărea de Jos depind în mare măsură de țările donatoare și organizații, în special de fonduri europene, ceea ce a limitat în mod semnificativ posibilitățile de proiecte transfrontaliere.

În al treilea rând, anumite probleme sunt, de asemenea, legate de imperfecțiunile și discrepanțele în moneda națională și legislațiile celor trei state, lipsa de concepte clare și strategii de reformă și dezvoltare economică, taxe vamale mari, prețuri ridicate pentru transport, reglementările fiscale inadecvate, lipsa de concurență reală pe piață, birocrația și corupția.

Cu toate acestea, marea majoritate a experților dau o evaluare pozitivă a fenomenului euroregiunii în R. Moldova, Ucraina, România. În special, un proiect de succes inițiat a fost construirea unui pod între orașul românesc Sighet și cel ucrainean Solotvino, pentru prima dată de la distrugerea sa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, care a fost o demonstrație simbolică a cooperării transfrontaliere.

Euroregiunea Nistru este alta din care R. Moldova face parte și unde biroul de la Bruxelles a elaborat trei proiecte majore de infrastructură pentru RM. Primul se referă la construcția podului Cosăuți-Iampoli la Soroca în valoare de circa opt milioane de euro. „Proiectul necesită suportul UE, pentru că nici Moldova, nici Ucraina nu are resurse financiare suficiente pentru a construi un asemenea obiectiv. Și România pare interesată de construcția podului care va reduce distanța dintre Balcani și Kiev cu 400 km”, declara în octombrie trecut Volodimir Merezhko, directorul Centrului de Coordonare al euroregiunii.

Totodată, celelalte proiecte majore se referă la construcția sau reabilitarea sistemelor de tratare a apei în localitățile de pe malul Nistrului (5 mln. euro) și a unui drum de acces de șase km la punctul vamal Unguri-Bronnița (3 mln. euro).

Euroregiunea Nistru există de aproape doi ani, iar în această perioadă au fost realizate circa 30 de proiecte economice, sociale, sportive și culturale. Primăriile și consiliile raionale au semnat mai multe acorduri de colaborare cu partenerii ucraineni. „Ambasada Japoniei din Kiev susține un proiect de achiziționare a utilajelor pentru spitale de care vor beneficia și raioanele Dondușeni și Ocnița. În mai 2014, vom planifica un forum internațional la Vinnița pentru a organiza investiții noi pentru dezvoltarea localităților din raioanele Moldova și Ucraina”, a adăugat Volodimir Merezhko.


Euroregiunea Nistru

Euroregiunea Nistru a fost creată între regiunea Vinnița (Ucraina) și Republica Moldova. Regiunea este formată din șapte raioane din RM: Ocnița, Dondușeni, Soroca, Șoldănești, Florești, Rezina, Dubăsari și regiunea Vinnița. Teritoriul euroregiunii are peste 34 mii kilometri pătrați și o populație de circa trei mln. locuitori. Alte două raioane din Moldova, Edineț și Râșcani, au depus cereri pentru a intra în cadrul Euroregiunii Nistru.

Poarta de acces spre UE

Cea de-a patra euroregiune cu care RM are un acord semnat este Siret-Prut-Nistru din care fac parte: judeţele Iaşi şi Vaslui, România, iar din RM - Ialoveni, Anenii Noi, Basarabeasca, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Dubăsari, Floreşti, Hânceşti, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Soroca, Ştefan-Vodă, Străşeni, Teleneşti, Ungheni, Făleşti, Glodeni, Sângerei și, din decembrie trecut, mun. Bălţi şi raioanele Drochia şi Râşcani, dar şi judeţul Prahova din România.

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru este percepută de către raioanele din Republica Moldova ca o „poartă de acces” spre UE. Printre proiecte pe termen mediu se numără modernizarea punctelor vamale la frontierele dintre cele trei state, crearea traseului turistic „Prutul de Sus”, refacerea podului Rădăuţi Prut-Lipcani, înfiinţarea unei bănci comerciale pentru membrii Euroregiunii ș.a.

Totuși, Mihai Roșcovan, doctor în economie, argumentează că participarea părţii moldoveneşti în cadrul euroregiunilor poartă un caracter inerţial. „Nu există strategii de integrare regională sau planuri de acţiuni concrete care să valorifice beneficiile cooperării pentru teritoriile moldoveneşti de la frontieră. O altă cauză este şi insuficienţa resurselor financiare de la bugetele locale pentru finanţarea activităţilor de cooperare, accesul şi posibilităţile reduse la sursele financiare externe”, a precizat el în cadrul unei analize.

Condiţiile pentru dezvoltarea optimă a unei euroregiuni sunt considerate a fi echilibrul economic minimal, unitatea de limbă şi cultură şi aceeaşi moştenire istorică.

În prezent, aproximativ 70% din teritoriu şi 80% din populaţia RM participă la activităţi transfrontaliere în cadrul euroregiunilor.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)