Astăzi 21 Iunie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 12:52
Abonamente

Actualitate 22 Ianuarie 2018, ora 08:44

R. Moldova, împânzită de obuze şi muniţii

Marime Font

a

 
 
 

La distanţă de zeci de ani, obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial seamănă şi în continuare moarte. Astfel, până în prezent, 23 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza exploziilor unor astfel de muniţii. În fiecare an, geniştii Armatei Naţionale dezamorsează peste 2000 de obiecte explozibile, care la o simplă atingere pot provoca tragedii.

Republica Moldova este încă împânzită de obuze şi muniţii, chiar dacă de la cel de-al Doilea Război Mondial au trecut peste şapte decenii. În fiecare an geniştii Armatei Naţionale dezamorsează peste 2000 de obiecte explozibile, care la o simplă atingere pot provoca tragedii. Potrivit statisticilor, 98 la sută dintre acestea provin după anii 1940.

Dacă în anul 2001 au fost depistate 255 de obiecte explozibile, numărul de anul trecut a fost de zece ori mai mare. Potrivit Ministerului Apărării, care a întocmit şi o hartă privind gradul de risc al muniţiilor neexplodate, cele mai multe proiectile sunt depistate în raioanele Ungheni, Orhei, Criuleni, Căuşeni şi Ştefan Vodă, adică pe teritoriile unde s-a desfăşurat Operaţiunea Iaşi-Chişinău, în august 1944.Incidentele cu muniţii vechi au provocat până acum 23 de decese, iar alte 26 de persoane au fost rănite. Şi-au pierdut viaţa inclusiv şapte copii, iar alţi trei minori s-au ales cu traumatisme. În 2011, un băiat de 11 ani şi sora lui de 14 ani din satul Vîprova, raionul Orhei, au decedat după ce o mină aruncător a explodat. Copiii au găsit muniţia în propria grădină, au aruncat-o într-un stâlp şi aceasta a explodat.

O altă tragedie s-a produs şi la începutul acestui an în raionul Anenii Noi. Un bărbat de 41 de ani şi un tânăr de 19 ani au decedat după ce au detonat un proiectil descoperit în timpul unor săpături. Cei doi bărbaţi au venit la Roşcani pentru a monta nişte piloni folosiţi la un sistem de supraveghere video. Doar că ceea ce părea la început nişte lucrări de rutină s-au transformat într-o tragedie în momentul când victimele au dat peste obuz.

Pentru a evita asemenea tragedii, poliţiştii, dar şi militarii îndeamnă oamenii să anunţe poliţia atunci când descoperă obiecte suspecte. În asemenea cazuri, la faţa locului intervin geniştii, care preiau obiectul şi apoi îl nimicesc într-un loc sigur.

Chiar dacă uneori doar o atingere poate provoca explozia, unii oameni se aventurează să păstreze sau să reutileze muniţiile găsite. Numai anul trecut oamenii legii au iniţiat 141 de dosare penale pentru păstrarea sau confecţionarea ilegală a armelor, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să stea după gratii până la trei ani. Poliţia îndeamnă în continuare oamenii să predea benevol armele, după ce anul trecut a desfăşurat o amplă campanie de informare la această temă.

Nimeni nu poate estima de câţi ani ar mai fi nevoie pentru depistarea tuturor muniţiilor de sub pământ, astfel încât să nu se mai producă accidente cu urmări fatale.

Potrivit statisticilor, în fiecare zi, în lume, cel puţin 20 de persoane îşi pierd viaţa din cauza muniţiilor neexplodate. Începând cu anul 2005, printr-o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, data de 4 aprilie a fost declarată drept Zi internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de mine.

Autor: trm.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md