Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 22 Ianuarie 2018, ora 08:44

R. Moldova, împânzită de obuze şi muniţii

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

La distanţă de zeci de ani, obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial seamănă şi în continuare moarte. Astfel, până în prezent, 23 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza exploziilor unor astfel de muniţii. În fiecare an, geniştii Armatei Naţionale dezamorsează peste 2000 de obiecte explozibile, care la o simplă atingere pot provoca tragedii.

Republica Moldova este încă împânzită de obuze şi muniţii, chiar dacă de la cel de-al Doilea Război Mondial au trecut peste şapte decenii. În fiecare an geniştii Armatei Naţionale dezamorsează peste 2000 de obiecte explozibile, care la o simplă atingere pot provoca tragedii. Potrivit statisticilor, 98 la sută dintre acestea provin după anii 1940.

Dacă în anul 2001 au fost depistate 255 de obiecte explozibile, numărul de anul trecut a fost de zece ori mai mare. Potrivit Ministerului Apărării, care a întocmit şi o hartă privind gradul de risc al muniţiilor neexplodate, cele mai multe proiectile sunt depistate în raioanele Ungheni, Orhei, Criuleni, Căuşeni şi Ştefan Vodă, adică pe teritoriile unde s-a desfăşurat Operaţiunea Iaşi-Chişinău, în august 1944.Incidentele cu muniţii vechi au provocat până acum 23 de decese, iar alte 26 de persoane au fost rănite. Şi-au pierdut viaţa inclusiv şapte copii, iar alţi trei minori s-au ales cu traumatisme. În 2011, un băiat de 11 ani şi sora lui de 14 ani din satul Vîprova, raionul Orhei, au decedat după ce o mină aruncător a explodat. Copiii au găsit muniţia în propria grădină, au aruncat-o într-un stâlp şi aceasta a explodat.

O altă tragedie s-a produs şi la începutul acestui an în raionul Anenii Noi. Un bărbat de 41 de ani şi un tânăr de 19 ani au decedat după ce au detonat un proiectil descoperit în timpul unor săpături. Cei doi bărbaţi au venit la Roşcani pentru a monta nişte piloni folosiţi la un sistem de supraveghere video. Doar că ceea ce părea la început nişte lucrări de rutină s-au transformat într-o tragedie în momentul când victimele au dat peste obuz.

Pentru a evita asemenea tragedii, poliţiştii, dar şi militarii îndeamnă oamenii să anunţe poliţia atunci când descoperă obiecte suspecte. În asemenea cazuri, la faţa locului intervin geniştii, care preiau obiectul şi apoi îl nimicesc într-un loc sigur.

Chiar dacă uneori doar o atingere poate provoca explozia, unii oameni se aventurează să păstreze sau să reutileze muniţiile găsite. Numai anul trecut oamenii legii au iniţiat 141 de dosare penale pentru păstrarea sau confecţionarea ilegală a armelor, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să stea după gratii până la trei ani. Poliţia îndeamnă în continuare oamenii să predea benevol armele, după ce anul trecut a desfăşurat o amplă campanie de informare la această temă.

Nimeni nu poate estima de câţi ani ar mai fi nevoie pentru depistarea tuturor muniţiilor de sub pământ, astfel încât să nu se mai producă accidente cu urmări fatale.

Potrivit statisticilor, în fiecare zi, în lume, cel puţin 20 de persoane îşi pierd viaţa din cauza muniţiilor neexplodate. Începând cu anul 2005, printr-o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, data de 4 aprilie a fost declarată drept Zi internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de mine.

Autor: trm.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul