Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Moldova 11 Noiembrie 2013, ora 11:36

R. Moldova, în „The Telegraph”: Cea mai SĂRACĂ țară din Europa abia așteaptă să se alăture UE

Marime Font

Foto: Telegraph.co.uk/Ramin Mazur

 
 

În următorii ani, mai mulți moldoveni vor pleca la muncă în UE, lucru care va deveni mai simplu pe parcursul acestei luni, atunci când Republica Moldova va semna un acord de liber schimb cu Bruxelles-ul, scrie „The Telegraph”.

Mizele acestui acord sunt călătoriile fără viză în statele UE, cel mai devreme anul viitor, și în cele din urmă acordul va deschide calea pentru cea mai săracă țară a Europei de a obține statut de membru.

Pentru mulți moldoveni, aceasta este o schimbare binevenită după două decenii nefericite ale derivei post-sovietice, timp în care țara a fost văzută ca o rudă săracă chiar și pentru România și Bulgaria. „Venitul mediu pe cap de locuitor de 4.500 dolari, jumătate cât e în țara vecină, România.Capitala Chișinău este o extindere a blocurilor de locuit cenușii și fabrici, iar între 2001 și 2009 a fost singura țară post-sovietică care a reales un guvern comunist”, susține jurnalistul „The Telegraph”.

De asemenea, R. Moldova este dependentă de gazul ieftin din Moscova și are o mare minoritate etnică rusă. „În aceste condiții, UE ar fi fost mai fericită să renunțe la Republica Moldova în favoarea Rusiei, în special din cauza unui posibil flux de forță de muncă ieftină”, se mai spune în articol.

Totuși, după căderea guvernului comunist în 2009, calea aderării europene a fost singurul obiectiv urmărit de liberali, uniți într-o alianță politică de guvernământ, numită Coaliția pro-europeană. La mitingul de pe 3 noiembrie, impulsionat pe de o parte de Rusia prin interzicerea vinurilor moldovenești, circa 70.000 de oameni au ieșit în stradă - un număr mare, luând în considerație populația de mai puțin de patru milioane”, precizează articolul.

De asemenea, publicația precizează că, deși Republica Moldova este o țară mică, mulți oameni doresc să plece. Aproximativ un milion de oameni au plecat deja în străinătate de la căderea comunismului în 1991, majoritatea cu vize turistice sau cetățenia română.

Mai mult, oficialii europeni susțin că majoritatea moldovenilor care doresc să lucreze în străinătate deja au plecat. „Dar un astfel de raționament s-a dovedit a fi greșit în trecut. În Marea Britanie au migrat jumătate de milion de polonezi, deși estimările inițiale erau de doar 17 mii. Judecând după faptul că sute de moldoveni solicită cetățenia română în fiecare zi - acesta fiind cea mai rapidă cale pentru a accesa piața europeană a locurilor de muncă – o mulțime de oameni încă își doresc să vină (în UE – n.red.)”, se arată în articol.

Totuși, jurnalistul scrie, în încheiere, că nu este clar când Republica Moldova ar putea adera la UE, întrucât nu este printre candidați oficiali la aderare. „La acest moment, Rusia încearcă să forțeze lucrurile, invitând Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală, ceea ce este total exclus pentru guvernarea proeuropeană, care are experiența amară a dominației ruse”, scrie The Telegraph.

Sursa: Timpul.md via 
The Telegraph

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul