Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Editorial 7 Octombrie 2015, ora 07:55    Din editia print

Marime Font

R. Moldova, între Renato Usatîi şi Vlad Plahotniuc

Moldovenii au pierdut încrederea în partidele proeuropene şi simpatizează politicienii proruşi, arată ultimul sondaj al CBS-AXA

Indiferent de comanditarii ultimului sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA, rezultatele căruia au fost făcute public la începutul acestei săptămâni, acest studiu ne demonstrează un adevăr cert şi dureros. Şi anume că răbdarea moldovenilor a crăpat, că ei refuză să mai suporte sărăcia şi corupţia care ne cuprind toată ţara, iar în consecinţă popularitatea partidelor proeuropene scade dezastruos în beneficiul formaţiunilor proruseşti. Cei care afirmă că sondajul ar fi o făcătură cusută cu aţă albă sunt cel mai degrabă plătiţi de cineva dintre liderii partidelor de la guvernare, pentru a le drege busuiocul pe pat de moarte…

Nemulţumiţi de viaţa lor, moldovenii au încredere în Usatîi şi Dodon

Cu mici excepții, care trezesc într-adevăr suspiciuni în privinţa obiectivităţii, sondajul arată cu certitudine că cetăţenii RM se află în ananghie, după ce au pierdut orice încredere în politicienii care, în 2009, le promiteau să-i salveze de comuniști. Astfel, 87% din respondenți consideră că lucrurile în Moldova merg într-o direcție greșită, 63,1% nu sunt deloc mulțumiți de situația economică a RM, 36,2% nu sunt deloc mulțumiți de felul în care trăiesc, 53,2% sunt îngrijorați de prețurile mari, 51,5% - de sărăcie, 43,5% - de corupție, 42,3% – de viitorul copiilor. Şi doar 1% din respondenţi au foarte multă încredere în CNA și partidele politice, 0,7% - în justiție, 0,5% - în parlament și guvern și 0,2% - în șeful statului. Ca de obicei, moldovenii poartă cea mai mare încredere Bisericii (78%), după care urmează primăria (48%), mass-media (45%), armata (40%), poliția (28%). Pentru orice moldovean simplu este limpede ca în palmă că cei care i-ar spune că aceste date sunt false pot fi considerați nebuni.

Credibilitatea sondajului rezultă şi din faptul că 46,5% din persoanele chestionate nu au încredere în nici un politician, iar 10,6% au refuzat să răspundă la această întrebare. De unde rezultă că moldovenii nu şi-au schimbat radical opiniile vizavi de politica externă a RM, ei încă şovăiesc, dar ar putea vota partidele proruse din simplu motiv că nu găsesc altă alternativă… Pentru că, dintre respondenţii decişi, cei mai mulţi – 8,8% - au încredere în primarul de Bălți și liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi. Acesta este urmat de socialistul Igor Dodon, cu 7,8%. Nu există nicio îndoială că adepţii celui din urmă sunt persoane foarte dezinformate, dacă nu cunosc că Dodon, cel care protestează contra oligarhilor, l-a îmbogăţit prin mijloace dubioase pe Vladimir Plahotniuc pe când era ministru al Economiei în Guvernul Greceanâi.

… şi vor să-şi aleagă preşedintele

Aidoma protestatarilor lui Usatîi, Dodon şi celor ai Platformei DA, 91,7% dintre respondenți își doresc ca președintele RM să fie ales prin vot direct, de către popor, și numai 3,3% sunt de acord cu alegerea șefului statului de către Parlament, cum prevede actualmente Constituţia RM. Or, în cazul modificării Legii Fundamentale în această privinţă, Renato Usatîi, care a declarat în repetate rânduri că este adeptul unor metode de conducere dictatoriale, are la ora actuală cele mai mari șanse de a fi preşedintele RM.


La fel, potrivit sondajului, dacă duminica următoare ar avea loc alegeri parlamentare, 22% din alegătorii deciși ar vota pentru „Partidul Nostru”, iar 20,8% - pentru PSRM. Aceste două formațiuni, împreună cu PCRM, pentru care şi-ar da votul 9,9% din respondenți, ar putea obține majoritatea parlamentară, în cazul în care Vladimir Voronin ar fi de acord să facă parte dintr-o coaliţie cu celelalte două partide de stânga. Aceasta, însă, ar însemna și schimbarea necondiționată a vectorului politic extern al RM dinspre cel Vest spre Est. Cel mai degrabă o asemenea situaţie nu va fi acceptată de către Voronin, deoarece, de bine, de rău, acesta a susţinut cursul european al RM. Mai mult, astăzi nu mai reprezintă un secret relaţiile destul de bune dintre preşedintele comunist şi unii dintre liderii PD. Prin urmare, Voronin ar putea luneca spre ruşi doar dacă acest pas îl vor face mai întâi de toate democraţii, ceea ce deocamdată pare a fi puțin probabil…

Opt partide în parlament şi surpriza „Lupu-Năstase”


Despre profunda dezamăgire a moldovenilor faţă de partidele de centru-dreapta se vorbeşte nu numai în sondajele sociologice, dar şi la orice colţ de stradă. Mai bine zis, acest sentiment comun a devenit deja un fapt împlinit. Drept dovadă, după Dodon, în topul încrederii populației, Iurie Leancă se plasează pe poziția a treia, cu doar 4%. Ex-premierul şi liderul PPEM este urmat de Vladimir Voronin - 3,9%, Dorin Chirtoacă, - 3,1%, Marian Lupu - 2,4%, Andrei Năstase - 1,8%, Maia Sandu – 1,7%, Vlad Filat – 1,1%, Oazu Nantoi – 1,1%, Mihai Ghimpu – 1%, Valeriu Streleț – 0,9%, Adrian Candu – 0,7%, Zinaida Greceanâi – 0,7%.

Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în afară de „Partidul Nostru” și PSRM, în Parlament ar mai accede şase partide: PPEM și PCRM, ambele cu câte 9,9%, PL – 9,3%, PLDM – 7,3%, Platforma DA – 7%, PD – 6,8%.

Anume cifrele de mai sus trezesc cele mai mari îndoieli în privinţa unor posibili comanditari ai respectivului sondaj. În primul rând, nu se înțelege în ce temei CBS-AXA a introdus în această listă Platforma DA, care protestează în fața guvernului, dar încă nu este înregistrată ca partid politic. În al doilea rând, pare de-a dreptul miraculos faptul că liderul Platformei, Andrei Năstase, despre care prea puțin se cunoaşte în RM, ar putea să se bucure de mai multă încredere decât Maia Sandu, de exemplu. De asemenea, pare a fi o bizară poveste concluzia autorilor sondajului, precum că Maia Sandu, Mihai Ghimpu, Valeriu Streleț sau Adrian Candu ar fi devansați la capitolul încrederii decătre Marian Lupu, care deja de bună vreme se numără printre marii dispăruţi din peisajul politic autohton.

Moldovenii nu au încredere în Plahotniuc şi PLDM


Şi în lista neîncrederii, primele poziţii sunt ocupate de către liderii AIE-3 şi preşedintele Timofti. Liderul topului este Vlad Plahotniuc, în care nu au încredere 91% din respondenţi. Pe poziţia secundă se află Vlad Filat – cu 89%, Nicolae Timofti – 88%, Mihai Ghimpu – 85%, Marian Lupu – 83%. Lucrurile stau un pic altfel la capitolul partide politice, unde topul neîncrederii este condus de PLDM – cu 91%, urmat de PD – 87%, PL – 86%, PCRM, cu 84% şi PSRM – 76%.

Cu toate acestea, întrebaţi despre eventualele rezultate ale unor alegeri parlamentare anticipate, 29,1% din respondenţi sunt de părerea că acestea nu vor aduce nicio schimbare, pentru că la putere ar rămâne aceleași partide. În schimb, 28,3% consideră că guvernarea va fi preluată de o nouă forță politică, iar 12,6% cred că vom avea instabilitate politică.

… şi susţin protestele din Chişinău


Nu este de mirare nici faptul că, deoarece politicienii proruşi câştigă tot mai mult simpatia moldovenilor, numărul respondenților care optează pentru aderarea RM la Uniunea Vamală prevalează celor care susțin aderarea țării noastre la UE. Astfel, cei mai mulți consideră că aspectele pozitive în cazul organizării unor alegeri parlamentare anticipate ar fi: înlăturarea oligarhilor de la putere (49,4%), crearea unui guvern cinstit (46%), stabilitatea politică (35,2%), inițierea tratativelor cu privire la aderarea la Uniunea Vamală (15,5%), inițierea tratativelor privind aderarea la UE (14,4%).

De cealaltă parte, în opinia respondenţilor, cele mai negative aspecte în cazul anticipatelor ar fi: cheltuielile enorme din bugetul de stat (49,7%), instabilitatea politică (37,6%), aducerea la putere a altor oligarhi (19,5%), înrăutățirea relațiilor cu UE (15,7%), înrăutățirea relațiilor cu Rusia (14,6%). Oricum, marea parte a respondenților sunt de acord cu revendicările protestatarilor din centrul Chişinăului și se declară pregătiți să participe și ei la acțiuni de protest contra guvernării. 81,2% din cei chestionaţi optează pentru proteste pașnice.

Deşi părerile analiştilor politici cu privire la sondajul realizat de CBS-AXA diferă, în mare parte aceştia sunt de acord că rezultatele acestei investigaţii sociologice demonstrează că alegerile parlamentare anticipate, în cazul în care ar avea loc în scurt timp, ar conduce la consecinţe dezastruoase pentru RM.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-18 septembrie, pe un eşantion de 1108 persoane. Potrivit autorilor studiului, marja de eroare nu depăşeşte 2,9%.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)