Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:18
Abonamente

Editorial 18 Iulie 2016, ora 09:39    Din editia print

Marime Font

R. Moldova se îndreaptă spre ieșire

Justiția este o problemă intens discutată, dar are înțelesuri diferite, în Moldova, față de alte state europene. Dacă în statele dezvoltate prin justiție se înțelege dreptatea sau echitatea, adică distribuirea cât mai echilibrată a veniturilor sau oferirea de ajutoare sociale celor care n-au venituri pentru a le garanta un minimum de existență, RM rămâne încadrată la discutarea (ne)funcționării sistemului judiciar.

Cazul Filat sau Shor a demonstrat, că cei mai afectați de lipsa domniei legii (rule of law) nu sunt masele, ci elitele, pentru că anume ele sunt cele care au cel mai mult de pierdut atunci, când legea este aplicată discreționar. Fără un sistem, în care legea este deasupra intereselor politice de dobândire a puterii, vom rămâne în etapa primitivă, în care justiția va fi folosită împotriva elitelor care nici n-au încercat să schimbe mersul lucrurilor. Într-o primă fază, un politician este avantajat de lipsa unui stat de drept, pentru că astfel poate acumula venituri repede, dar, amăgindu-se cu puterea pe care o are, uită că anume el are cel mai mult de pierdut, dacă acest stat s-ar îndrepta împotriva sa. Exemplul lui Filat ar trebui să fie o lecție și pentru ceilalți politicieni, care-l vor urma. Crearea unui stat de drept este, în primul rând, în avantajul elitelor, pentru că ele riscă cel mai mult, controlând, de obicei, majoritatea patrimoniului statului. Această lipsă de viziune este specifică formațiunilor politice din statele primitive, unde elitele pun interesele lor, pe termen scurt, deasupra intereselor comunității, pe termen mediu sau lung. Astfel, încearcă să-și rezolve „problemele” de azi, investesc în umflarea unor probleme viitoare, care rămân a fi „hotărâte” de generațiile care-i vor urma.

Problema justiției din R. Moldova este atât socială, care e creată de lipsa unei economii fiabile, ce împing masele la un exod și la drame care sfâșie familiile, dar și una statală, pentru că forțează elitele politice, de la putere, să perpetueze această stare, temându-se că, o eventuală revenire la normalitate i-ar putea afecta direct și violent.


Ieșirea din acest cerc vicios al disfuncționalității, lașității și miopiei politice creează condiții pentru apariția unor politicieni care ar vedea dincolo de viitoarele campanii. Deocamdată nu se văd politicieni, care ar avea aceste calități și care ar mai avea și cunoștințe sau o înțelegere documentată asupra funcționării statului și ieșirea din prăpastie. Este o pistă falsă, că vom putea transforma actualul fragment de stat sovietic într-o entitate funcțională, membră a Uniunii Europene, prin „experți”, „libertatea mass-mediei” și alte fantasmagorii, pe care le promovează intens diverse organisme internaționale, ce angajează birocrați, care au nevoie de state semieșuate, ca RM pentru a avea unde să meargă să „răspândească lumină”.

Calea spre transformarea acestui s(t)at-uleț într-o entitate funcțională ar putea fi o combinație din presiunea, pe care trebuie s-o pună opinia publică pe cele mai dureroase probleme existente și, de ce nu, oferirea unor posibile soluții, dar și existența unui stat central, ce are, de facto, o putere reală în aplicarea unor politici.

Prin evoluția acestui ex-stat sovietic, de la URSS până astăzi, vedem cum, în urmă cu 30 de ani, statul era extrem de puternic și dacă decidea o anumită politică, ea era, în mare parte, aplicată pe întreg teritoriul imperiului, dar fără o presiune a opiniei publice, care acționează echilibrat, într-o societate, am avut legi aberante, excesive care au dus la formarea unei prăpastii între birocrații statului și cetățenii acestui stat. Astăzi, în locul masei de birocrați comuniști, stă o gașcă de politicieni, care nu mai țin cont de opinia publică. Opinia publică este și ea cu capul în jos, transformându-se într-un soi de ideologie populară anti-elită, aproape anarhistă, care rivalizează cu opinia (publică) a statului și a ocupat locul lăsat liber de ideologia oficială a imperiului sovietic.

Locul, lăsat gol de retorica perfidă a birocrației sovietice, pentru care existența statului era o ideologie supremă a creat în RM, politicieni pentru care existența și perpetuarea actualului stat, dar nu interesele cetățenilor ei, pe termen lung, este cel mai important lucru. Pornind de la această ideologie, oricine contribuie la perpetuarea actualului stat este „prieten”, iar cei care au „tupeul” să spună adevărul, despre cum arată statul actual, este „dușman”. Această ideologie este inflexibilă, oarbă și extrem de agresivă. Adepții ei nu acceptă realitatea pentru a ajunge la anumite concluzii, ci au concluzia pregătită gata și doar pescuiesc fragmente din realitate, prin care încearcă să-și argumenteze „concluzia” pregătită din timp.

Unica opoziție față de acest curent, care a dat faliment, este o opinie publică bine informată, bine educată și cat mai organizată, pentru a reuși să bată în fundamentele problemelor, care ne afectează nu doar în unele efecte. Divizarea opiniei publice este un lucru cât se poate de normal într-o societate, care locuiește în lumi paralele, pe de-o parte avem cetățeni pentru care actualul fragment de stat trebuie, și cred ei că va reveni, ca parte a imperiului rus. Avem o altă categorie, și mai aiurită și visătoare, care vrea refacerea „Moldovei mari”, adică acapararea unor teritorii de la statele vecine - România, Ucraina și transnistria (Rusia). Ultimii, care au cea mai puternică ascensiune în ultima perioadă, este acea parte dintre cetățeni care percep, pe bună dreptate, actuala „țară” drept un fragment de stat românesc, care, mai devreme sau mai târziu, va reveni acolo de unde a fost rupt. Politicienii auto-declarați proeuropeni pornesc și ei de la aceleași idei de ex-fragmentul de stat, dar reușesc, cu abilitate, să-și camufleze intențiile. Pentru a scăpa de „revenirea” artificială la imperiul țarist sau la realipirea naturală la Statul Român, „proeuropenii” promovează actualul status-quo drept o realitate monolită de neclintit. Unica lor problemă este că, în ciuda unei retorici publice comode, există extrem de puțini politicieni care sincer cred, că actualul stat va reuși vreodată să se integreze în Uniunea Europeană. Această opinie este întărită și de declarațiile ambasadorului UE la Chișinău, despre cum RM nu trebuie să meargă nici spre Est și nici spre Vest. Practic, astfel, s-a dat „startul” unei politici antiunioniste și antirusești, cică proeuropeană, dar un proeuropenism „specific”, unde declarăm că vrem să ne integrăm, deși credem că nu vom reuși niciodată. Această realitate, despre problema euro-integrării și lipsa unei elite, care ar crede sincer, că acest lucru este posibil, contrastează vizibil cu aderenții curentului prounionist care, pot fi acuzați de romantism, dar cel puțin sincer, cred că acest lucru se va întâmpla și acționează consecvent.

Votul, privind ieșirea Marii Britanii din UE, a fost o surpriză de proporții, pentru că absolut toate sondajele efectuate arătau că opțiunea de a „rămâne” va fi câștigătoare, totuși în ziua votului, rezultatul a fost opus. Dacă vreodată se va organiza un vot similar pe tematică revenirii acestui fragment de stat acolo unde îi este locul - lângă sau în România, toate sondajele de până atunci vor arăta, că nu vor fi voturi suficiente. Avem un exemplu clar când răspunsul la un chestionar este unul, iar votul, în cabină, este altul. Cei care astăzi, par siguri că un eventual referendum ar eșua și, cu o duplicitate specifică elitelor noastre, spun că sunt pentru organizarea unui asemenea exercițiu, vor avea șansa să trăiască una dintre cele mai mari surprize ale vieții lor (politice). Cu fiecare lună sau an, în care actualul stat eșuează să ofere servicii publice la un nivel minim, să creeze condiții pentru o economie funcțională, care ar permite oamenilor să primească un salariu ce le-ar asigura un minimum necesar, ne apropiem de ieșirea R. Moldova din status quo-ul actual. Ieșirea Marii Britanii a demonstrat, că nimic nu este pe veci când vorbim de politică și de stat, să vedem dacă avem și o opinie publică, capabilă să iasă din cercul vicios al susținerii unor politicieni faliți împotriva altora, în timp ce chiar ideea de stat a ajuns în faliment.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:11

Recent, Microsoft a introdus noi reguli pentru utilizatorii serviciilor sale. Din cauza uneia dintre modificări te poți trezi cu contul șters. Compania reduce acum perioada de timp pentru care un cont poate fi inactiv înainte să îl închidă. Astfel, Microsoft și-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:04

 O formă de malarie rezistentă la medicamente se răspândește rapid în Asia Tulpini de malarie rezistente la două medicamente cheie împotriva acestei boli se răspândesc în Vietnam, Laos şi nordul Thailandei, după ce numeroase cazuri au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:50

ULTIMA ORĂ / O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost ucisă în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

ULTIMA ORĂ / O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost ucisă în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:08

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:01

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:01

Cartea unui autor de bestseller din Israel, a fost tradusa in Rusia omițându-se fragementul despre ”Putin minicinosul” și distorsionându-se capitolul despre invazia din Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:50

Rareș Bogdan, vedeta Realitatea TV, face o propunere șoc. El cere arestarea unor politicieni de prim rang, printre care Traian Băsescu, Ludovic Orban și Anca Boagiu, sub acuzația de subminare a economiei naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:44

Două femei îmbrăcate în haine monahale au îngrozit mai mulți locuitori ai orașului Vaslui. Cele două femei aveau un comportament haotic și se adresau cu „maică”. Incidentele au avut loc duminică, 21 iulie și luni, 22 iulie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:10

După o primăvară și început de vară cu prețuri înalte pentru cartofi, producătorii din țară sunt nevoiți să vândă tuberculii cu un preț caracteristic soiurilor de toamnă, mai mic decât cel așteptat. Potrivit acestora, pentru un kilogram de cartofi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:03

Guvernul britanic își ia angajamentul de a combate total fenomenul fumatului până în anul 2030, o parte a unui ansamblu de măsuri luate cu scopul de a elimina cauzele afecțiunilor de sănătate care pot fi prevenite, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 09:29

Maia Sandu nu vrea să spună CINE va fi candidatul comun al blocului ACUM pentru Chișinău

Premierul Maia Sandu, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și co-președinte al Blocului ACUM, a anunțat, repetat, că la alegerile locale generale vor avea un candidat comun pentru Primăria Chișinău, împreună cu Platforma Demnitate și Adevăr.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 08:23

VESTE BUNĂ pentru partidele mici din R. Moldova - Pragul electoral ar putea fi coborât la 4%

VESTE BUNĂ pentru partidele mici din R. Moldova - Pragul electoral ar putea fi coborât la 4%

Un prag electoral de 4% pentru partidele politice, de 6% pentru blocurile electorale și de 1% pentru candidații independenți. Este concluzia participanților la audierile publice asupra proiectului privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid, organizate...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)