Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:05
Abonamente

Editorial 18 Iulie 2016, ora 09:39    Din editia print

Marime Font

R. Moldova se îndreaptă spre ieșire

Justiția este o problemă intens discutată, dar are înțelesuri diferite, în Moldova, față de alte state europene. Dacă în statele dezvoltate prin justiție se înțelege dreptatea sau echitatea, adică distribuirea cât mai echilibrată a veniturilor sau oferirea de ajutoare sociale celor care n-au venituri pentru a le garanta un minimum de existență, RM rămâne încadrată la discutarea (ne)funcționării sistemului judiciar.

Cazul Filat sau Shor a demonstrat, că cei mai afectați de lipsa domniei legii (rule of law) nu sunt masele, ci elitele, pentru că anume ele sunt cele care au cel mai mult de pierdut atunci, când legea este aplicată discreționar. Fără un sistem, în care legea este deasupra intereselor politice de dobândire a puterii, vom rămâne în etapa primitivă, în care justiția va fi folosită împotriva elitelor care nici n-au încercat să schimbe mersul lucrurilor. Într-o primă fază, un politician este avantajat de lipsa unui stat de drept, pentru că astfel poate acumula venituri repede, dar, amăgindu-se cu puterea pe care o are, uită că anume el are cel mai mult de pierdut, dacă acest stat s-ar îndrepta împotriva sa. Exemplul lui Filat ar trebui să fie o lecție și pentru ceilalți politicieni, care-l vor urma. Crearea unui stat de drept este, în primul rând, în avantajul elitelor, pentru că ele riscă cel mai mult, controlând, de obicei, majoritatea patrimoniului statului. Această lipsă de viziune este specifică formațiunilor politice din statele primitive, unde elitele pun interesele lor, pe termen scurt, deasupra intereselor comunității, pe termen mediu sau lung. Astfel, încearcă să-și rezolve „problemele” de azi, investesc în umflarea unor probleme viitoare, care rămân a fi „hotărâte” de generațiile care-i vor urma.

Problema justiției din R. Moldova este atât socială, care e creată de lipsa unei economii fiabile, ce împing masele la un exod și la drame care sfâșie familiile, dar și una statală, pentru că forțează elitele politice, de la putere, să perpetueze această stare, temându-se că, o eventuală revenire la normalitate i-ar putea afecta direct și violent.


Ieșirea din acest cerc vicios al disfuncționalității, lașității și miopiei politice creează condiții pentru apariția unor politicieni care ar vedea dincolo de viitoarele campanii. Deocamdată nu se văd politicieni, care ar avea aceste calități și care ar mai avea și cunoștințe sau o înțelegere documentată asupra funcționării statului și ieșirea din prăpastie. Este o pistă falsă, că vom putea transforma actualul fragment de stat sovietic într-o entitate funcțională, membră a Uniunii Europene, prin „experți”, „libertatea mass-mediei” și alte fantasmagorii, pe care le promovează intens diverse organisme internaționale, ce angajează birocrați, care au nevoie de state semieșuate, ca RM pentru a avea unde să meargă să „răspândească lumină”.

Calea spre transformarea acestui s(t)at-uleț într-o entitate funcțională ar putea fi o combinație din presiunea, pe care trebuie s-o pună opinia publică pe cele mai dureroase probleme existente și, de ce nu, oferirea unor posibile soluții, dar și existența unui stat central, ce are, de facto, o putere reală în aplicarea unor politici.

Prin evoluția acestui ex-stat sovietic, de la URSS până astăzi, vedem cum, în urmă cu 30 de ani, statul era extrem de puternic și dacă decidea o anumită politică, ea era, în mare parte, aplicată pe întreg teritoriul imperiului, dar fără o presiune a opiniei publice, care acționează echilibrat, într-o societate, am avut legi aberante, excesive care au dus la formarea unei prăpastii între birocrații statului și cetățenii acestui stat. Astăzi, în locul masei de birocrați comuniști, stă o gașcă de politicieni, care nu mai țin cont de opinia publică. Opinia publică este și ea cu capul în jos, transformându-se într-un soi de ideologie populară anti-elită, aproape anarhistă, care rivalizează cu opinia (publică) a statului și a ocupat locul lăsat liber de ideologia oficială a imperiului sovietic.

Locul, lăsat gol de retorica perfidă a birocrației sovietice, pentru care existența statului era o ideologie supremă a creat în RM, politicieni pentru care existența și perpetuarea actualului stat, dar nu interesele cetățenilor ei, pe termen lung, este cel mai important lucru. Pornind de la această ideologie, oricine contribuie la perpetuarea actualului stat este „prieten”, iar cei care au „tupeul” să spună adevărul, despre cum arată statul actual, este „dușman”. Această ideologie este inflexibilă, oarbă și extrem de agresivă. Adepții ei nu acceptă realitatea pentru a ajunge la anumite concluzii, ci au concluzia pregătită gata și doar pescuiesc fragmente din realitate, prin care încearcă să-și argumenteze „concluzia” pregătită din timp.

Unica opoziție față de acest curent, care a dat faliment, este o opinie publică bine informată, bine educată și cat mai organizată, pentru a reuși să bată în fundamentele problemelor, care ne afectează nu doar în unele efecte. Divizarea opiniei publice este un lucru cât se poate de normal într-o societate, care locuiește în lumi paralele, pe de-o parte avem cetățeni pentru care actualul fragment de stat trebuie, și cred ei că va reveni, ca parte a imperiului rus. Avem o altă categorie, și mai aiurită și visătoare, care vrea refacerea „Moldovei mari”, adică acapararea unor teritorii de la statele vecine - România, Ucraina și transnistria (Rusia). Ultimii, care au cea mai puternică ascensiune în ultima perioadă, este acea parte dintre cetățeni care percep, pe bună dreptate, actuala „țară” drept un fragment de stat românesc, care, mai devreme sau mai târziu, va reveni acolo de unde a fost rupt. Politicienii auto-declarați proeuropeni pornesc și ei de la aceleași idei de ex-fragmentul de stat, dar reușesc, cu abilitate, să-și camufleze intențiile. Pentru a scăpa de „revenirea” artificială la imperiul țarist sau la realipirea naturală la Statul Român, „proeuropenii” promovează actualul status-quo drept o realitate monolită de neclintit. Unica lor problemă este că, în ciuda unei retorici publice comode, există extrem de puțini politicieni care sincer cred, că actualul stat va reuși vreodată să se integreze în Uniunea Europeană. Această opinie este întărită și de declarațiile ambasadorului UE la Chișinău, despre cum RM nu trebuie să meargă nici spre Est și nici spre Vest. Practic, astfel, s-a dat „startul” unei politici antiunioniste și antirusești, cică proeuropeană, dar un proeuropenism „specific”, unde declarăm că vrem să ne integrăm, deși credem că nu vom reuși niciodată. Această realitate, despre problema euro-integrării și lipsa unei elite, care ar crede sincer, că acest lucru este posibil, contrastează vizibil cu aderenții curentului prounionist care, pot fi acuzați de romantism, dar cel puțin sincer, cred că acest lucru se va întâmpla și acționează consecvent.

Votul, privind ieșirea Marii Britanii din UE, a fost o surpriză de proporții, pentru că absolut toate sondajele efectuate arătau că opțiunea de a „rămâne” va fi câștigătoare, totuși în ziua votului, rezultatul a fost opus. Dacă vreodată se va organiza un vot similar pe tematică revenirii acestui fragment de stat acolo unde îi este locul - lângă sau în România, toate sondajele de până atunci vor arăta, că nu vor fi voturi suficiente. Avem un exemplu clar când răspunsul la un chestionar este unul, iar votul, în cabină, este altul. Cei care astăzi, par siguri că un eventual referendum ar eșua și, cu o duplicitate specifică elitelor noastre, spun că sunt pentru organizarea unui asemenea exercițiu, vor avea șansa să trăiască una dintre cele mai mari surprize ale vieții lor (politice). Cu fiecare lună sau an, în care actualul stat eșuează să ofere servicii publice la un nivel minim, să creeze condiții pentru o economie funcțională, care ar permite oamenilor să primească un salariu ce le-ar asigura un minimum necesar, ne apropiem de ieșirea R. Moldova din status quo-ul actual. Ieșirea Marii Britanii a demonstrat, că nimic nu este pe veci când vorbim de politică și de stat, să vedem dacă avem și o opinie publică, capabilă să iasă din cercul vicios al susținerii unor politicieni faliți împotriva altora, în timp ce chiar ideea de stat a ajuns în faliment.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)