Astăzi 3 Aprilie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 4 Aprilie 2020
Abonamente

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora 10:56

R. Moldova: The show must go on (I)

Marime Font

Titlul acestui material a fost inspirat dintr-un video de promovare a fructelor din R. Moldova. 

În centrul negocierilor de la Chișinău privind constituirea unei noi alianțe parlamentare care să formeze un nou guvern. Până acum, doar Partidul Democrat, Partidul Liberal şi grupul condus de fostul premier Iurie Leancă s-au întâlnit pentru negocieri privind un viitor acord de guvernare. Reprezentanţii formaţiunilor s-au înţeles să lucreze fiecare în parte la un text de acord, după care, până la finele acestei săptămâni, să propună unul comun. Urmează o săptămână decisivă pentru viitorul republicii, deoarece următorul guvern trebuie să implementeze cât mai urgent reforme pentru a redeschide negocierile cu instituțiile finanțatoare, cum ar fi UE și FMI, și a primi prima tranșă din împrumutul acordat de statul român (150 milioane de euro) fără de care Chișinăul nu poate susține fondul de pensii și cheltuielile bugetare. Referitor la ultimul aspect, aici trebuie să subliniez că împrumutul este condiționat de existența acordului R. Moldova cu FMI (exceptând prima tranșă, unde partea moldovenească trebuie să informeze Bucureștiul cu privire la stadiul negocierilor cu FMI). În urma vizitei echipei tehnice a FMI s-a înțeles că abia după ianuarie 2016, R. Moldova ar putea avea un program cu Fondul, și asta în condițiile în care se vor lua măsuri urgente de îmbunătățire a domeniului legislativ, sistemului financiar-bancar, precum și numirea unui nou guvernator al Băncii Naționale, după demisia fostei conduceri a instituției la 21 septembrie a.c.

ROMÂNIA PUNE CAPĂT POLITICII DE „AJUTOR NECONDIȚIONAT”

Acum o săptămână în urmă, președintele României, Klaus Iohannis, trimisese Parlamentului spre reexaminare a Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă (150 milioane de euro) între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, semnat de foștii premieri Streleț și Ponta. Gestul fusese interpretat de presa locală ca și „reacție de duritate fără precedent la adresa clasei politice din R. Moldova” – o abordare total eronată dacă luăm în calcul și comentariul făcut de președintele Iohannis într-o postare pe Facebook: „Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova nu înseamnă o ușă închisă și nici renunțarea la ajutorul pe care îl dăm românilor de peste Prut. A fost singurul instrument juridic avut la dispoziție pentru ca împrumutul de 150 de milioane de euro să fie reportat până după clarificarea evoluțiilor de la Chișinău. În funcție de aceste evoluții, legea se poate întoarce oricând la promulgare. România rămâne în continuare același susținător al Republicii Moldova în parcursul său pro-european”. Decizia a reieșit dintr-un calcul strategic, marcând o nouă etapă în relațiile româno-române dintre cele două maluri ale Prutului, iar Palatul Cotroceni a dat tonul. Vorbim despre o formulă mai pragmatică, o logică enunțată de sociologul Dan Dungaciu: „nu doar România sau partenerii Republicii Moldova trebuie să facă ce trebuie și Republica Moldova să facă ce vrea, ci și Republica Moldova să facă ce trebuie atunci când partenerii ei fac ceea ce trebuie”. Președintele nu a făcut altceva decât să tragă de timp pentru a le oferi partidelor, așa-zis europene, șansa să cadă de comun acord în privința alegerii unui nou guvern pro-european, fără girul PCRM și PSRM. Dacă oficialii moldoveni se țin de cuvânt și până la sfârșitul acestei luni reușesc să semneze un acord de constituire a unei noi coaliții pro-reforme, nu există niciun dubiu că Parlamentul României va retrimite legea spre promulgare către Administrația Prezidențială. Problema e că timp de mai bine de 25 de ani, liderii R. Moldova nu au făcut altceva decât să scufunde micul stat în promiscuitate și corupție. Astăzi șefii de partide, guvernele succesive, instituțiile publice, justiția, sistemmul economic din republică se află la cheremul unor interese oligarhice interne, care oricând se pot transforma în pârghii de influență externă.

Loading...


Recent, spațiul public din România a fost contrariat de știrile venite de peste Prut, iar sintagme precum „stat falimentar”, „jaful secolului” sau „stat captiv” a inundat spațiul public românesc, crând neliniști și în rândul partidei „europeniste” care au investit atât de multe resurse și eforturi în ceea ce a fost odinioară „povestea de succes a Parteneriatului Estic”. De fapt, în spatele progreselor mici înregistrate de R. Moldova în anii 2010-2013 (creșterea 6-7% a economiei pe contul asistenței externe), se ascundea un sistem corupt subordonat unor interese private. Dacă până acum tensiunile acumulate se manifestau doar la nivel intern, în prezent există riscul ca agenda de politică externă privind parcursul european al statului să se modifice în favoarea altor proiecte integraționiste.

DOUĂ SONDAJE SPRE (NE)LINIȘTEA TUTUROR


Ultimele două sondaje realizate în R. Moldova ne prezintă cifre alarmante, însă contextul în care s-a organizat culegerea datelor schimbă detaliile problemei pe care trebuie s-o descifrăm. În sondajul realizat de CBS-Axa în luna septembrie, datele arată o pondere semnificativă a celor care au declarat că lucrurile din republică merg într-o „direcție greșită” – 87%. Aproape același rezultat (Fig. 1) îl găsim și în cazul altui sondaj efectuat între 29 septembrie și 21 octombrie de către Magenta Consulting pentru Institutul Republican Internațional – 79% din populația R. Moldova consideră că lucrurile din țară se îndreaptă într-o direcție greșită, și doar 13% spun că se îndreaptă într-o direcție bună.

Fig. 1. Dinamica răspunsurilor „Direcția bună”, „Direcția greșită” și „Nu știu/Nu răspund” (2004-2015) la întrebarea „În general, credeți că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcție bună sau una greșită?” (Magenta Consulting, septembrie-octombrie 2015, p. 4)

În toți acești 11 ani publicul din R. Moldova a trecut prin două crize politice majore, iar răspunsul la întrebarea despre orientarea statului este strâns legată de sentimentul de incertitudine. Acest sentiment atinge cote maxime doar în perioadele de criză socio-politică, cum ar fi Revoluția Twitter (Iunie 2009: 66% din cetățenii moldoveni considerau că lucrurile merg într-o direcție greșită) și criza politică marcată de neureșitele Parlamentului de a alege un președinte (decembrie 2011-ianuarie 2012). Despre direcția în care se îndreaptă statul lor (în general pe termen scurt), cetățenii, în acest caz, formează o opinie din presă sau din discursurile politicienilor care valorizează anumite aspecte ale crizei. De fapt, acest lucru demonstrează neîncrederea pe care o au cetăţenii faţă de politicienii de vârf (nici unul nu beneficiază de mai mult de 9%), această neîncredere fiind chiar efectul percepţiei populare a faptelor lor. Tot astfel, observăm că niciun partid din fosta AIE nu va putea ieși învingător la următoarele alegeri, acestea ar putea fi înlocuite cu noi forțe politice precum Partidul Nostru (PN), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Popular European din Moldova (PPEM) și noua formațiune politică a Platformei Civice Demnitate și Adevăr (Platforma DA).

Desigur că trebuie să ținem cont de faptul că sondajul a surprins efectele propriu-zise atât ale dispariției a 14 miliarde de lei din conturile băncilor Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, cât și ale plasării în arest preventiv a fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită în același dosar. Este de aşteptat ca toate aceste circumstanţe, precum și reflectarea lor mediatică să accentueze nemulţumirea cronică a unei părţi semnificative a populaţiei.

De altfel, această creștere constantă în ultimii ani a ponderii nemulțumiților de situația actuală din țară nu poate fi explicată doar prin „erodarea încrederii” în guvernare sau nemulțumiri sistemice, ci și prin influența mass-media care au bombardat publicul cu știri despre falimentului și eșecul statului. Criza reflectată în presă capătă, de cele mai multe ori, nuanțe paroxistice.

Primele trei variabile, care deschid lista surselor de îngrijorare/probleme ale populației, identificate în cele două sondaje, se referă la creșterea prețurilor/inflația (CBC-Axa: 53,2%, respectiv Magenta Consulting: 12%), diminuarea veniturilor (Magenta Consulting: 43%), șomajul (CBS-Axa: 34,2%; Magenta Consulting: 18%), sărăcia (CBS-Axa: 51,5%; Magenta Consulting: 10%) – temeri tipice în cazul unei crize economice profunde (de menționat totuși că diferența semnificativă între cele două sondaje constă în faptul că Magenta Consulting a utilizat la acest item răspunsuri spontane). Posibilitatea unui război în zonă (CBS-Axa: 20%) – temere persistentă și în trecut din cauza vecinătății cu zona transnistreană, dar impusă acum în clasament de războiul din estul Ucrainei și, mai nou, probabil, de resuscitarea separatismului din UTA Găgăuzia și regiunea Odesa (așa-numita „Republică Basarabeană Bugeac”).

Referitor la topul încrederii în instituții, acesta este condus de Biserică – 78% din cei chestionați declarau că au încredere foarte multă și oarecare (CBS-Axa), și aici vorbim nu numai de interfața sa instituțională, ci și cea a solidarității sociale. Pe locul al doilea se situează, la mare distanță, Primăria, care se bucură de încrederea a 48% din respondenți. Totuși, în acest caz, există supoziția că respondenții au tendința de a personaliza puternic relația cu instituția prin interfața primarului și experiența lor directă cu acesta. Având o populație preponderent rurală (de 65,8%), nu excludem nici faptul că, pe lângă mass-media (care se bucură de o încredere spectaculoasă de 45%) și liderii din comunitățile rurale (inclusiv primarii) au un rol important în cristalizarea opiniei publice. Modelul consacrat în domeniul psihosociologiei sugerează că, cel mai adesea, ideile migrează din presa scrisă, radio sau televiziuni către liderii de opinie și de la aceștia ajung la segmente mai puține active politic ale populației, cum ar fi, spre exemplu, mediul rural.

În ceea ce privește instituțiile executive, Armata ocupă locul al patrulea, cu un scor al încrederii de doar 40%, iar Poliția are, momentan, un capital al încrederii foarte scăzut – doar 28%. Explicațiile sunt multiple, și transcend disfuncționalitățile instituționale, încrederea în persoanele din conducere, ajungând la problema structurală la nivelul întregului aparat de stat – corupția și interesele individuale ale unor persoane interpuse.

Până la urmă, explicația sociologică a acestui top nu ține nici de un atașament față de instituțiile fundamentale pentru nation-building, și nici de identitatea națională. Am putea evidenția mai degrabă o explicație „localistă”: încrederea populației din R. Moldova se îndreaptă mai degrabă spre instituții sociale, cu valențe locale. Altminteri spus, avem o populație „alienată” față de noțiunea de stat și instituțiile sale executive și politice (partidele politice, justiția, guvernul, parlamentul, președintele – toate nu depășesc pragul de 10%).

Puși în situația de a alege între sistemul/regimul democratic și economia prosperă, majoritatea absolută de 68% a ales ultima variantă, în detrimentul formei democratice de guvernare. Acest rezultat nu ar trebui să ne surprindă, mai ales că memoria colectivă a populației este depozitarea uor vaste reziduuri și mituri politice cristalizate în timp. Desigur că cele mai eficiente regimuri sunt cele autoritare sau dictatoriale, însă populația din R. Moldova nu pare a avea probleme cu acest aspect (doar un segment de 25% din populație a valorizat sistemul democratic de guvernare), mai ales că sentimentul dezamăgirii față de ultimii 24 de ani de tranziție spre democrație și mimare a acesteia, se transformă într-o opțiune nostalgică cu efecte electorale: 56% din respondenți cred că destrămarea URSS este un lucru negativ, 32% că e un lucru pozitiv și 11% nu știu sau nu răspund (Fig. 2). Abia ieșită dintr-un sistem autoritar, populația resimte dezavantejele dezbaterilor politice autentice, iar efectul crizei social-economice, amplificat și de presă, dezamăgește publicul, care vrea mesaje ferme și impresia de stabilitate și eficiență.

Potrivit interpretarii datelor oferite de cele două sondaje, aparenta mobilizare a populației de a participa la acțiuni de protest sau greve legale/ilegale a ajuns la pragul critic de 47,5% (CBS-Axa). Însă acestea sunt doar cifre, în spatele cărora se ascunde, mai degrabă, un sentiment de solidaritate cu protestatarii din PMAN – 59% din respondenți au fost totalmente de acord cu mitingul organizat de Platforma DA pe 6 septembrie a.c., decât o cultură politică participativă, caracteristică statelor democratice. Cultura politică de supunere a populației din R. Moldova se individualizează în prezent printr-o relativă neutralitate față de viața politică, dezinteres și cedarea inițiativei politice unui lider sau formațiuni puternice. Sunt de altfel trăsăturile dominante ale comportamentului electoral în Republica Moldova.

Fig. 2. Distribuția răspunsurilor la întrebarea „Credeți că destrămarea Uniunii Sovietice a fost un lucru bun sau rău?” (Magenta Consulting, iunie 2014-octombrie 2015, p. 4)

Astfel, 40% dintre respondenţi pretind că sunt puţin sau deloc interesaţi de viaţa politică. Alți 28% își declară neutralitatea în raport cu fenomenul politic autohton. În contradicție cu modelul de gândire al culturii politice de supunere vine răspunsul a peste 70% dintre chestionaţi, care susţin că ar participa la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul R. Moldova. Dar asta interpretăm ca fiind doar aparent, deoarece intenţia de a se prezenta la vot (în mod obişnuit supraestimată), este stimulată mai curând de un vot de blam pentru actuala alianţă politică pro-europeană şi mai puţin de un impuls civic.

Nicolae Țîbrigan, pentru fumn.eu

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 20:31

Noul coronavirus poate fi TRANSMIS, fără îndoială, şi prin VORBIRE (expert american)

Noul coronavirus poate fi TRANSMIS, fără îndoială, şi prin VORBIRE (expert american)

Este posibil ca noul coronavirus să se transmită şi când oamenii vorbesc şi respiră, a declarat un înalt responsabil ştiinţific al guvernului american vineri, în contextul în care Casa Albă se pregăteşte să recomande populaţiei purtarea măştilor, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 20:15

COD ROȘU ȘI CARANTINĂ / Chicu a decis: Bugetarii revin de luni la LUCRU

COD ROȘU ȘI CARANTINĂ / Chicu a decis: Bugetarii revin de luni la LUCRU

„Astăzi expiră termenul deciziei de zile libere. Acel termen, 30 martie – 3 aprilie de zile libere pentru sectorul bugetar expiră. De luni, sectorul bugetar revine la serviciu, dar în regimul precedent, cu maximum posibil lucru la distanță, cu cât mai puțină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 20:05

BERLIN / Două blocuri de 15 etaje sunt în flăcări / Momentul când are loc o EXPLOZIE a fost surprins de camere (FOTO, VIDEO)

BERLIN / Două blocuri de 15 etaje sunt în flăcări / Momentul când are loc o EXPLOZIE a fost surprins de camere (FOTO, VIDEO)

Un incindiu violent a izbucnit la Berlin. Potrivit politiei ard două blocuri, de aproximativ 1.200 de metri pătrați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 20:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 19:39

Vești proaste din Italia! Carantina se prelungește până în luna mai

Vești proaste din Italia! Carantina se prelungește până în luna mai

Italia este pe buzele tuturor în această criză a coronavirusului. Cu aproape 120.000 de îmbolnăviți și 14.000 de morți, italienii sunt în plină dramă națională, iar astăzi a mai primit o veste proastă: carantina se va prelungi până la finalul acestei luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 18:19

+86 de cazuri NOI de infecție cu coronavirus. Două persoane au murit, numărul deceselor a ajuns la 8. Bilanțul total a ajuns la 591 de infectați

+86 de cazuri NOI de infecție cu coronavirus. Două persoane au murit, numărul deceselor a ajuns la 8. Bilanțul total a ajuns la 591 de infectați

Ministrul Dumbrăveanu a comunicat că în ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 18:18

Leul moldovenesc SCADE ZILNIC față de euro și dolar. Expert: Strategia BNM este DEPRECIEREA LEULUI (INFOGRAFIC)

Leul moldovenesc SCADE ZILNIC față de euro și dolar. Expert: Strategia BNM este DEPRECIEREA LEULUI (INFOGRAFIC)

Leul moldovenesc continuă să-și piardă din valoarea față de euro și dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 16:57

Virusolog: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă

Virusolog: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă

Specialist în virusologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, Mihnea Boștină a deschis în publicația Savantgarde.ro un “Jurnal din anul coronavirusului“. În textul de astăzi, 3 aprilie, Boștină scrie că apar “tot mai multe cazuri în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 16:41

Ambasada Rusiei din RM, după ce a adus mii de teste de PROASTĂ calitate pentru a-i face PR lui Dodon, îl ACUZĂ pe deputatul Igor Munteanu că „luptă pentru voturi”

Ambasada Rusiei din RM, după ce a adus mii de teste de PROASTĂ calitate pentru a-i face PR lui Dodon, îl ACUZĂ pe deputatul Igor Munteanu că „luptă pentru voturi”

Ambasada Rusiei la Chișinău, care se implică masiv în promovarea lui Dodon, a criticat într-un mod absolut nediplomatic niște declarații politice ale deputatului PPDA, Igor Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:59

Bisericile, ÎNCHISE de Paşte? Klaus Iohannis: E o dramă REALĂ, dar nu există nicio altă cale

Bisericile, ÎNCHISE de Paşte? Klaus Iohannis: E o dramă REALĂ, dar nu există nicio altă cale

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spulberat speranţele românilor care voiau să meargă în noaptea Învierii la Biserică. Acesta a transmis că, momentan, nu există o alte cale pentru a lupta cu coronavirusul decât statul acasă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:55

BREAKING NEWS /// Un medic de la din Soroca a MURIT fiind infectat cu coronavirus / 80% dintre persoanele infectate cu COVID-19 de la Spitalul din Soroca sunt medici

BREAKING NEWS /// Un medic de la din Soroca a MURIT fiind infectat cu coronavirus / 80% dintre persoanele infectate cu COVID-19 de la Spitalul din Soroca sunt medici

Un medic de la Substația Medicală Urgentă din Soroca, testată pozitiv cu Covid-19 a decedat astăzi, 3 aprilie. Informația a fost confirmată pentru mass media, de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:39

Editura LITERA publică rezultatele expertizei din Austria / Socialistul Popovici ar fi mințit cu nerușinare despre „plumbul din copertă”

Editura LITERA publică rezultatele expertizei din Austria / Socialistul Popovici ar fi mințit cu nerușinare despre „plumbul din copertă”

Grupul Editorial Litera a comunicat la 5 martie 2020 că fostul ministru Corneliu Popovici (deja schimbat, din fericire pentru educaţia, cultura şi cercetarea din Republica Moldova) continuă o furibundă campanie de denigrare a instituţiei noastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 14:39

CÂND un pacient cu coronavirus nu mai este contagios. CONCLUZIA cercetătorilor nemţi

CÂND un pacient cu coronavirus nu mai este contagios. CONCLUZIA cercetătorilor nemţi

Analizarea primului grup de persoane infectate cu noul coronavirus în Germania a permis stabilirea momentului în care o persoană diagnosticată cu COVID-19 poate fi externată, ceea se înseamnă că nu mai este contagioasă (nu mai răspândeşte virusul).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 14:00

RUSIA / Un pod s-a prăbușit sub un tir, iar o mașină a căzut în groapă (VIDEO)

RUSIA / Un pod s-a prăbușit sub un tir, iar o mașină a căzut în groapă (VIDEO)

Astăzi, în districtul Șkvatovsk din Primorie, lângă satul Romanovka, s-a prăbușit un pod, imaginile au fost surprinse de mașina care se afla în spatele TIR-ului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:53

O echipă de cercetători din AMERICA a dezvoltat un potenţial VACCIN contra coronavirusului, administrat printr-un plasture

O echipă de cercetători din AMERICA a dezvoltat un potenţial VACCIN contra coronavirusului, administrat printr-un plasture

Un plasture cât vârful degetului ar putea fi un potenţial vaccin contra coronavirusului, conform unei echipe de cercetători din Statele Unite ale cărei concluzii au fost publicate într-un jurnal ştiinţific publicat de The Lancet, citat de Press Association și Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:18

O FATĂ de 19 ani din DUBĂSARI a fost înjunghiată în plină stradă

O FATĂ de 19 ani din DUBĂSARI a fost înjunghiată în plină stradă

Un tânăr de 31 de ani din satul Cocieri, raionul Dubăsari ar putea face ani grei de pușcărie, suspectat de tentative de omor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:09

Vandalism într-un CIMITIR din capitală. Monumente și cruci distruse de niște derbedei / FOTO

Vandalism într-un CIMITIR din capitală. Monumente și cruci distruse de niște derbedei / FOTO

Vandalism la un cimitir din Chișinău. Pe rețelele de socializare a apărut o postare în care se văd cruci și monumente distruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:07

MĂCEL între pro-rușii din Chișinău. Un site pro-dodonist publică informații denigratoare la adresa ex-comunistului Tkaciuk

MĂCEL între pro-rușii din Chișinău. Un site pro-dodonist publică informații denigratoare la adresa ex-comunistului Tkaciuk

Un site anonim, pro-dodonist, se laudă că „a intrat” în posesia unor informații „picante” despre Mark Tkaciuk, fostul coleg al lui Igor Dodon, când aceștea erau ambii „mari” comuniști.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:05

17 modalități AMUZANTE și BIZARE ale oamenilor care încercă să se protejeze de coronavirus (FOTO)

17 modalități AMUZANTE și BIZARE ale oamenilor care încercă să se protejeze de coronavirus (FOTO)

Toată lumea glumește despre hrișcă și hârtia igienică, dar cele mai rare produse acum sunt măștile medicale și antisepticele. Prin urmare, oamenii încearcă uneori să se protejeze în moduri bizare, arătându-și toată imaginația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 12:36

Filip: Cei care vin cu avionul acasă, să achite polița medicală în 3 zile, la fel cum o fac cei care ajung cu mașina

Filip: Cei care vin cu avionul acasă, să achite polița medicală în 3 zile, la fel cum o fac cei care ajung cu mașina

„Cetățenii noștri care ajung acasă cu avionul trebuie să aibă aceleași drepturi ca cei care intră în țară cu mașina. Am discutat astăzi acest subiect cu premierul Ion Chicu și am văzut deschidere de a rezolva aceste diferențe”. Declarațiile au fost făcute de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 12:06

Interviu sfâşietor cu un medic care încearcă să ţină în viaţă bolnavii de COVID-19: „Să văd atâta moarte în jur e traumatizant”

Interviu sfâşietor cu un medic care încearcă să ţină în viaţă bolnavii de COVID-19: „Să văd atâta moarte în jur e traumatizant”

Etaje întregi ale spitalelor sunt pline cu pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu COVID-19, programul de muncă este infernal, deciziile... cutremurătoare, frica de îmbolnăvire şi dorul de cei dragi – acestea sunt elemente care pot fi identificate în majoritatea ţărilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 11:47

Cât de mult ne putem încrede în datele CHINEZILOR privind bilanțul intern al pandemiei de COVID-19

Cât de mult ne putem încrede în datele CHINEZILOR privind bilanțul intern al pandemiei de COVID-19

În timp ce Statele Unite, Europa și alte țări ale lumii se confruntă cu mii sau zeci de mii cazuri noi zilnice, căderi economice și carantină generalizată, China începe să se redeschidă. Apar întrebări, însă, cu privire la cât de mult putem avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 11:38

ÎNCOTRO? Sute de fermieri mici din R. Moldova RISCĂ să intre în INSOLVENȚĂ

ÎNCOTRO? Sute de fermieri mici din R. Moldova RISCĂ să intre în INSOLVENȚĂ

Liderul fracțiunii „Platforma DA, Blocul ACUM”, Alexandru Slusari, solicită Comisiei pentru Situații Excepționale dispunerea a 3 măsuri urgente, care vin în susținerea producătorilor autohtoni.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)