Actualitate

R. Moldova va plăti despăgubiri de 9.000 de euro după ce a pierdut alte două dosare la CEDO

În primul caz, un bărbat a fost ţinut nemotivat în detenţie preventivă 30 de luni. Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului, bărbatul a fost acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a semnelor băneşti false. Mandatul de arest a fost prelungit cu trei luni şi, de fiecare dată, motivele invocate au fost că reclamantul este suspectat de o infracţiune gravă pasibilă de pedeapsă mai mare de 15 ani.

Ultima prelungire a detenţiei reclamantului a avut loc la 19 august 2011, iar recursul acestuia a fost respins de Curtea de Apel Chişinău la 5 septembrie 2011. În cele din urmă, pe 30 ianuarie 2012, bărbatul a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

În faţa Curţii, reclamantul s-a plâns la CEDO de durata detenţiei şi de nemotivarea plasării sale în arest. Astfel, Curtea a constatat violarea art. 5 § 4 CEDO și a acordat reclamantului 3.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Un alt bărbat s-a adresat CEDO, invocând condițiile proaste din penitenciar și lipsa asistenței medicale corespunzătoare. Asta după ce în aprilie 2008, a fost arestat și plasat în detenție, fiind suspectat de viol agravat și maltratarea unei femei.

În perioada 30 aprilie 2008 – 06 septembrie 2010, bărbatul a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, în condiții proaste de detenție. Potrivit lui, celulele erau suprapopulate, murdare, alimentația de calitate proastă, fără asistență medicală corespunzătoare.

CEDO a constatat violarea art. 3 și a acordat reclamantului 5.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 500 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *