Actualitate

R.Moldova va primi un credit de 80 milioane euro de la BEI pentru interconectarea electrică cu România

Contractul prevede oferirea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții de 80 de milioane de euro, pentru lucrările de construcţie şi dezvoltare a infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a reţelelor de transport de energie electrică din România şi Republica Moldova.

Suma creditului va fi transferată în 20 de rate, fiecare tranşă nu trebuie să fie în valoare mai mică de 1 000 000 euro. Comisioanele şi dobânzile vor fi calculate pentru fiecare tranşă în parte în baza ratei de depozit. Termenul împrumutului este de 25 ani.

Pentru implementarea completă a proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată, vor fi utilizați 270 mln de euro, inclusiv, împrumuturi de 80 mln euro oferiți de BEI, 80 mln euro – BERD, 70 mln euro – Banca Mondială și 40 mln de euro oferiți ca grant de UE.

Scopul final constă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, inclusiv o staţie BtB în Vulcăneşti, o linie de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, extinderea staţiei de transformare din Chişinău şi extinderea staţiei Vulcăneşti de 400 kV.

Potrivit autorităților, investiţia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.

http://www.moldova.org

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *