Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 2 Decembrie 2018, ora 22:28

Rabinul-șef al Moscovei: Climatul se înrăutățește pentru evreii europeni

Marime Font

 „Din punct de vedere istoric, Moses Rosen a fost singurul rabin est-european care a reușit să-și păstreze o comunitate activă în pofida emigrării și a dictaturii”, a declarat Pinchas Goldschmidt, în exclusivitate pentru Deutsche Welle.

 Deutsche Welle: Domnule Goldschmidt, prezentarea, la Berlin, a cărții dumneavoastră ”Către comunitate, către lume” a avut loc într-o perioadă a reaprinderii antisemitismului în Europa. Există - nu doar în Germania - din ce în ce mai multe delicte motivate religios împotriva evreilor. În carte priviți cu optimism spre viitor - n-ar trebui, mai degrabă, să-i fie teamă comunității evreiești din Europa de viitor?

Pinchas Goldschmidt: Deși vorbesc cu încredere despre viitor - și fac aceasta ca evreu, ca evreu credincios, ca rabin care vorbește întotdeauna cu optimism despre viitor - trebuie să ne facem realmente griji în legătură cu ultimele evoluții în Europa. Așa cum putem vedea și în recentele imagini transmise de televiziuni, există din păcate o înrăutățire a climatului față de comunitatea evreiască din Europa.

Tot mai multe familii de evrei reacționează la aceste evoluții și pleacă din țările în care trăiesc - vezi Franța, Suedia sau Marea Britanie. Sunt cazuri singulare sau putem vorbi despre o tendință mai generală?

Numărul evreilor în Europa a scăzut drastic în unele țări. Vorbim despre o scădere cu cel puțin 15% a populației evreiești, care a plecat din Europa. Dar există și o evoluție contrară: comunitatea evreiască din Germania este singura care continuă să crească. Un fapt îmbucurător, chiar dacă înregistrăm un climat care se înrăutățește. Răspunsul la întrebarea dvs. trebuie dat de guverne. Ce vor să întreprindă guvernele pentru a garanta securitatea populației evreiești?

Loading...


Altfel spus: credeți că la nivel politic se face prea puțin, lipsind pașii necesari pentru a combate recrudescența antisemitismului în Europa?

Mulți politicieni susțin că o Europă fără evrei ar fi de neimaginat, n-ar mai fi Europa. Dar: securitatea instituțiilor evreiești, a sinagogilor, școlilor și căminelor trebuie garantată de guverne. Când vorbim despre măsuri împotriva terorismului, așa cum l-am putut vedea în Franța, Belgia sau Danemarca - ele cad în responsabilitatea guvernelor. Poziția Conferinței rabinilor europeni este aceea că guvernele au obligația de a prelua aceste responsabilități. Atâta timp cât acest lucru nu se întâmplă, comunitatea evreiască nu se simte în siguranță. Pe de altă parte, antisemitismul este astăzi foarte răspândit în mediile sociale, unde limbajul a devenit mult mai urât, mai brutal. E nevoie de legi clare, de voință politică pentru a ridica o stavilă împotriva acestei noi forme îngrijorătoare de antisemitism.

Dar poate fi combătută ura împotriva evreilor prin garduri și o prezență întărită a forțelor de poliție în fața instituțiilor evreiești sau printr-un control mai strict al mediilor sociale?

Nu numai, acesta ar fi doar un aspect. Importantă este și educația, mai ales a europenilor mai tineri, a europenilor noi, imigrați, prin care să se adapteze valorilor europene. Educația și integrarea joacă un rol esențial.

Credeți că tendințele antisemite crescânde din Europa sunt urmarea unui antisemitism importat?

Nu numai. Vorbind astăzi despre antisemitism, constatăm că, pe de-o parte, a pornit într-adevăr de la radicalismul islamic care a făcut multe victime în ultimii 15 ani. Pe de altă parte există antisemitismul radicalilor de dreapta, cel ”vechi”, cum poate fi denumit. Acesta există nu doar în Europa, ci și în SUA, după cum am fost obligați să constatăm cu doar câteva săptămâni în urmă, cu ocazia teribilului atentat asupra sinagogii din Pittsburgh. Eu cred că pericolul care vine din partea radicalilor de dreapta nu e mai mic decât acela din partea teroriștilor islamiști.

Să ne îndreptăm atenția asupra Rusiei. Trăiți acolo de mai multe decenii, sunteți rabin-șef la Moscova din 1993. Care este situația comunității evreiești acolo?

Evreii sunt bineveniți în Rusia. Azi trăiesc acolo circa o jumătate de milion de evrei. Mai ales la Moscova vorbim despre o viață evreiască foarte activă, există multe instituții și peste 30 de sinagogi. Când am venit la sfârșitul anilor 1980, la Moscova erau doar două sinagogi!

Comunitatea evreiască din Rusia crește prin imigrarea evreilor din fostele republici sovietice, din Asia Centrală.

Dar este la fel de adevărat că există și evrei care pleacă din Rusia. Numărul lor este totuși redus, dacă facem o comparație cu perioada anilor 90, când au plecat peste două milioane de evrei.

Și care sunt astăzi motivele emigrării?

În primul rând situația economică a Rusiei, devalorizarea continuă a rublei, sancțiunile și izolarea tot mai accentuată pe plan extern a Moscovei îi determină azi pe mulți evrei să părăsească țara.

Aceste evoluții ne îngrijorează. Apoi, în interiorul societății rusești cresc tendințele xenofobe. Analizăm cu seriozitate care ar putea fi urmările pentru comunitatea noastră evreiască.

Și în Europa de Est și de Sud-Est - să luăm exemplul Cehiei, Slovaciei, Ungariei sau României - constatăm o înflorire a vieții și culturii evreiești, în pofida emigrărilor masive după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar și acolo se înmulțesc discursurile anti-semite în spațiul politic și public. Cum comentați aceste evoluții?

Vorbind despre Europa de Est, trebuie să spunem că acolo nu a existat o asumare a trecutului istoric nici după al Doilea Război Mondial, nici după căderea comunismului, așa cum a existat și există în Germania. De multe ori, istoria este estompată, iar problema propriei responsabilități față de Holocaust suprimată. Dar există, din nou, comunități evreiești înfloritoare. Și da, există tot mereu campanii cu trăsături antisemite.

Dar pentru că vorbim despre Europa de Est: Îmi amintesc cum rabinul-șef al Israelului m-a trimis, ca tânăr rabin israelian, în România, pe timpul comunismului. L-am vizitat pe rabinul-șef Moses Rosen, cea mai înaltă eminență rabinică din Europa de Est, pentru a afla cum se putea lucra, ca rabin, într-un stat comunist sub o dictatură precum cea a lui Ceaușescu. A fost pentru mine o învățătură pentru întreaga viață.

Din punct de vedere istoric, Moses Rosen a fost singurul rabin est-european care a reușit să-și păstreze o comunitate activă în pofida emigrării și a dictaturii. Rosen a făcut două lucruri: și-a menținut comunitatea și a convins puterea politică să aprobe emigrarea. Pe vremea aceea, circa 400.000 de evrei au putut emigra. Pe de altă parte, pentru cei care voiau să rămână acasă, exista o viață evreiască înfloritoare cu școli și sinagogi.

Moses Rosen nu a fost doar rabinul-șef al României, ci și ministrul de externe secret al țării. Pleca în fiecare an la Washington pentru a obține clauza națiunii celei mai favorizate pentru România. Astfel oferea României posibilitatea de a-și crea o politică externă independentă față de Moscova și Pactul de la Varșovia. E adevărat că a fost nevoit să colaboreze cu regimul Ceaușescu, dar a reușit să nu devină o marionetă a regimului, așa cum s-a întâmplat cu mulți politicieni și lideri religioși în spațiul comunist. De fapt, astfel și-a salvat comunitatea.

Să ne întoarcem în prezent. Care sunt, în opinia dumneavoastră, șansele unui dialog inter-religios în fața polarizării accentuate și a unui discurs populist tot mai pregnant în societate?

Dialogul este absolut esențial, nu doar în plan religios, între religiile mondiale, între musulmani, evrei și creștini, ci și cu ateiștii liberali, cu oamenii nereligioși. Astăzi sunt puse sub semnul întrebării tocmai valorile care au stat la baza reconstrucției europene după al Doilea Război Mondial. Pentru a păstra Europa ca civilizație, ca uniune între popoare și state, acest dialog trebuie continuat.

Religiile sunt invocate adesea în contextul violenței. Totuși, religiile au și un puternic potențial pacificator. Cum poate fi accentuat acesta din urmă?

Religia poate fi violentă, ea poate fi însă și generatoare de pace. Depinde întotdeauna ce i se atribuie religiei. Să luăm, de pildă, ultimul secol, secolul 20 - pe care eu îl numesc secolul secular. Au existat două mari mișcări seculare: nazismul și comunismul.

Secolul nostru a început cu atacul asupra Statelor Unite declanșat de Osama bin Laden și Al Quaeda. Cred că religia s-a reîntors în sfera politicii mondiale. Liderii religioși importanți ai lumii, care cred într-un viitor comun, trebuie să acționeze împreună pentru reinstaurarea păcii inter-religioase și a păcii mondiale.

Și pentru că începe Hanuka, sărbătoarea evreiască a luminilor - aveți un mesaj special la adresa evreilor și non-evreilor din Europa?

De Hanuka sărbătorim victoria luminii asupra întunericului. E nevoie doar de o mică luminiță pentru a îndepărta întunericul. Dacă fiecare om, indiferent de concepțiile lui religioase sau politice, ar face ceva pentru a permite mai multă pace, mai multă dragoste în această lume, acțiunea ar corespunde puterii de simbol a sărbătorii de Hanuka: multe luminițe mici, împreună, pot schimba întreaga lume.

____________________________

Pinchas Goldschmidt s-a născut în Elveția. Este rabinul-șef al Moscovei și, din 2011, președintele Conferinței Rabinilor Europeni. Militează pentru libertatea religioasă și dialogul inter-cultural, inter-religios între evrei, musulmani și creștini, pentru a contracara radicalizarea crescândă a societății.

Interviu preluat de la Deutsche Welle

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)