Actualitate

Rada Supremă de la Kiev a adoptat: Cei care poartă panglica “Sf.Gheorghe” vor sta după gratii

De la tribuna Parlamentului, autorul proiectului, deputatul Frontului Popular și consilierul ministrului de Interne Anton Gherașcenko a declarat că panglica în dungi negre-orange este „un simbol al războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și al propagandei prin care, începând cu anul 2005, Kremlinul încearcă să scindeze poporul ucrainean”.

Interdicția nu vizează documentele emise până în anul 1991, drapelele de luptă, distincțiile de stat acordate până în 2015 în legătură cu aniversările celui de-al Doilea Război Mondial și complexele memoriale.

Panglica se trage de pe timpurile împărătesei Ekaterina a II-a a Rusiei. Kremlinul a relansat-o în anul 2005 ca simbol al victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial. Asta în pofida faptului că în timpul acelui război această panglică a fost simbolul trupelor ruseşti care au făcut alianţă cu hitleriştii şi au luptat împotriva Armatei Sovietice.

După agresiunea rusă asupra Ucrainei, începută în martie 2014, panglica în dungi negre-orange a devenit un simbol al separatiștilor pro-ruși din Ucraina și al expansiunii rusești. Din acest motiv, panglica a fost interzisă în Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan.

Moldoveni, reținuți și amendați la Odesa pentru panglica Sfântului Gheorghe pe mașină

Bătăi de cap pentru câțiva cetățeni moldoveni care au ajuns la Odesa cu o mașină de antena căreia era legată panglica Sfântului Gheorghe. Asta după ce simbolul care este asociat de ucraineni cu tendințele expansioniste ale Rusiei lui Putin a fost interzis în țara vecină, scrie point.md
Scandal, lacrimi și roți sparte. Astfel au fost întâmpinați în centrul Odesei un grup de moldoveni care au venit cu panglica Sfântului Gheorghe în Ucraina.

Moldovenii au fost înconjurați de câțiva tineri care i-au luat la întrebări și i-au acuzat că astfel susțin agresiunea Rusiei. Imaginile au fost filmate de fostul lider din Odesa al grupării naționaliste Pravii Sektor din Ucraina, Serghei Sternenko.

„Inițial ei spuneau că panglicile au fost agățate de niște copii, iar mai târziu au schimbat versiunea declarând că ar fi închiriat mașina și nu știu de ce pe ea atârnă un simbol al terorismului rus", au declarat tinerii.

Una dintre femei a început să plângă și a spus că nu știa despre faptul că aceast simbol este interzis în Ucraina. Mai mult, oaspeții s-au arătat nemulțumiți de faptul că la vamă nimeni nu i-a informat despre acest lucru, iar tinerii le-au reproșat că trebuiau să se informeze înaintea călătoriei.
Ulterior, o altă femeie din grup le-a spus tinerilor că astfel își fac dușmani în Moldova și a încercat să dezlege panglica de pe antenă, dar a fost convinsă de amica ei să renunțe la acest gest.

Într-un final, poliția a pus punct scandalului, iar oaspeții din Moldova au fost reținuți și s-au ales cu un proces-verbal.

Amintim că Rada supremă de la Kiev a adoptat marţi o lege care interzice confecţionarea şi propagarea aşa-zisei panglici a Sfântului Gheorghe. Purtarea panglicii în public va penalizată cu amenzi de până la 2.500 de hrivne şi cu arest administrativ de 15 zile plus confiscarea panglicii. 

sursa: curentul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *