Procurorii i-au înaintat lui Viorel Morari ordonanța de punere sub învinuire și au cerut mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție. Judecătoria Chișinău urmează să se expună luni dimineață în privința plasării lui Viorel Morari în arest preventiv.
Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că ordonanța de punere sub învinuire este ambiguă și neîntemeiată și se bazează pe declarațiile unui fost procuror anticorupție. „Singura probă invocată este declarația unui fost subaltern al lui Morari. Acuzatorii susțin că ar exista și documente care să confirme vinovăția clientului meu. Noi am insistat să ni le prezinte, dar ni s-a refuzat. Fapta imputată ar fi avut loc cu trei ani în urmă. Clientul meu ar colabora cu ancheta, dar nu înțelege ce anume trebuie să facă. El pledează în continuare nevinovat”, a precizat apărătorul.
Vasile Foltea a mai comunicat că a fost depusă o cerere de recuzare a procurorului pe caz, Vladislav Căruceru, care a rămas fără răspuns. „Căruceru a fost până nu demult cercetat într-un dosar penal de către Procuratura Anticorupție și sunt dubii că acesta ar avea o poziție nepărtinitoare. Dar mai sunt și alte motive întemeiate pentru înlăturarea lui Căruceru de la dosar”, a spus avocatul.
Procurorul pe caz recunoaște că a fost vizat într-un dosar gestionat de Procuratura Anticorupție
Vladislav Căruceru, procurorul care gestionează dosarul intentat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, recunoaște că a fost vizat într-o cauză penală gestionată de către instituția pe care a condus-o până nu demult învinuitul. Totodată, omul legii susține că învinuirile i-au fost retrase de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta a constatat că nu ar exista probe.
Omul legii a precizat că dosarul a fost retras și se află acum din nou la Procuratura Anticorupție. Căruceru a spus că ar exista și o ordonanță în acest dosar, dar nu știe dacă se referă la încetarea urmăririi penale, pentru că dosarul nu se află în gestiunea sa.
În același timp, Căruceru a declarat că nu există nicio poză și nici alte probe în dosarul respectiv, care ar confirma implicarea sa în infracțiunea imputată. „S-a constatat definitiv printr-un act de verificare care nu poate fi contestat. Este ordonanța procurorului general că nu există nicio probă. Eu consider aceste informații false, denigrează grav onoarea și autoritatea mea profesională. Scopul lor îmi este clar, în special în momentul când au apărut aceste informații. Dezmint aceste informații, spun că sunt false și au servit pentru înaintarea cererii de recuzare. Ca urmare a examinării, procurorul general a decis că respinge cererile de recuzare pentru că în dosarul în care am fost vizat nu există nicio probă care ar confirma cele apărute în presă”, a declarat procurorul.
Amintim că numele lui Vladislav Căruceru apare într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre lista acuzatorilor care au efectuat controlul la Procuratura Anticorupție (PA). În anchetă se arată, cu referință la surse din PA, că toamna trecută a fost intentat pe numele lui Căruceru un dosar penal, acesta fiind bănuit că ar fi avertizat persoanele implicate în schemele de spălare de bani de la întreprinderea Metalferos despre percheziția ce urma să se desfășoare a doua zi la ei. Procurorii susțin că în dosar au fost anexate poze și înregistrări video cu Căruceru în timp ce i-ar fi avertizat pe viitorii învinuiți în dosarul Metalferos.
„Comanda este de la președinte, o să vă explic pe parcurs cum. La moment, mai este implicată și conducerea Procuraturii Generale, inclusiv unii adjuncți ai procuraturii, printre care și Popov”, a declarat Morari.
Viorel Morari este deținut într-o celulă „Plină cu păduchi, purici, microfoane și camere video”
Potrivit activistul Platformei DA, Gheorghe Petic, a oferit detalii despre condițiile din celula în care a fost plasat pentru 20 de zile șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.
Șeful PA a fost plasat luni în Penitenciarul nr.13 și anume în celula 128, blocul 3. În această celulă a stat și Petic, acesta fiind vecin cu Vlad Filat.
Conform lui Petic, în celula 128 lumina aproape nu este, iar tot blocul se zdruncină când este deschisă ușa. De asemenea, Petic spune că „fereastra e veche, veceul și canalizarea sunt o istorie aparte și este un miros urât de nu poți nici mânca, nici dormi”.
„Celula e plină cu păduchi, purici, microfoane și camere video. Dar cele mai oribile lucruri s-au petrecut în subsolul acestui bloc, unde procurorul Morari nu va ști cum e. A fost strașnic și pentru mine. Probabil că în calitate de fost funcționar public va sta închis în singurătate ăi asta-i va mânca zilele cel mai mult. În aceste 20 de zile (dacă desigur le va sta închis) Dodon va încerca să scoată tot din el, absolut tot. Procurorii știu cum să o facă, metodele sunt cunoscute. Un lucru e regretabil și anume că procurorii și judecătorii sunt trecuți pe acolo așa, de plimbare, pentru excursie și reglări de conturi”, susține Gheorghe Petic.
Amintim că Viorel Morari a fost reținut vineri după amiază, fiind bănuit de abuz în serviciu și fals în acte publice. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari I se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară, furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.
Surse din cadrul Procuraturii Anticorupție ne-au comunicat că un fost subaltern de al lui Morari l-ar fi denunțat că a primit de la acesta indicații să intenteze un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon cu o dată anterioară.
Solicitat de reporteri, Morari s-a declarat nevinovat, acuzând o „comandă politică” de la „președinte”. Întrebat care este interesul lui Dodon de a-l trimite după gratii, Morari a spus că „va explica pe parcurs”.
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul