Social

Raionul Leova, lider pe ţară la încălzirea cu biomasă

Această unitate teritorial-administrativă este lideră în Republica Moldova la capitolul instituţii publice asigurate cu energie tehnică produsă de combustibilul biologic.

După cum am fost informaţi de către Ana-Maria Veveriţa, coordonatoarea Programului Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova, care este implementat de către Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, printre localităţile din ţara noastră unde se vede mână de gospodar, unde au fost realizate proiecte și unde au fost modernizate instituțiile publice, se numără şi satele Filipeni și Sărata Nouă din raionul Leova, căci aici întreaga comunitate s-a unit pentru a schimba imaginea localităților și a crea condiții mai bune pentru generațiile tinere.

La Filipeni funcţionează două grădiniţe

Perioada de iarnă a devenit mai caldă pentru cei 50 de copii de la grădinița „Andrieș” din satul Filipeni. Instituția a fost branșată în anul 2014 la sistemul de încălzire pe bază de biomasă. Inovația sporește confortul termic al copiilor și educatorilor, oferă siguranță și împiedică poluarea mediului ambiant. Ca rezultat, numărul copiilor bolnavi de afecțiuni respiratorii s-a redus cu 10 la sută, iar anual se economisesc aproximativ 30 de procente din cheltuielile pentru energia consumată.

„Înainte, în grădiniță nu se încălzeau nici holurile, nici bucătăria, chiar dacă utilizam cărbune sau lemne. Odată cu instalarea utilajului de biomasă, în grădiniță s-au schimbat spre bine multe lucruri: acum se încălzește, practic, toată instituția, adică 500 de metri pătrați, iar temperatura este una constantă. Este adevărat că se cheltuiește mai mult, dar în schimb, efectul este pe măsură și copiii au altă dispoziție”, ne-a povestit Tatiana Dima, directoare la grădinița „Andrieș”.
Proiectul de eficiență energetică, în valoare de 515 mii de lei, a fost implementat la Filipeni cu suportul financiar al Guvernului României și al administrației publice locale. Apropo, primăria din localitate merită toată lauda şi pentru faptul că, anterior, la această grădiniță a fost reparat acoperișul, s-au înlocuit ușile și ferestrele putrede cu altele noi.

Şi încă ceva. Graţie grijii permanente acordate generaţiei tinere, în satul Filipeni mai activează o grădiniță care este frecventată de circa 400 de copii.

Raionul Leova este un exemplu în acest sens. Regiunea a devenit lider la capitolul instituții publice branșate la sistemul de încălzire pe bază de biomasă. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare europeni, 21 de instituții din acest raion au scăpat de sobe sau de vechile cazane.

Continuare pe gazetadesud.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *