Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Comentariu 4 Aprilie 2015, ora 09:37    Din editia print

Marime Font

Rămășițele zilei

Când am luat în mână romanul Rămășițele zilei și am văzut numele autorului Kazuo Ishiguro, mi-am spus - un alt japonez foarte bun. 

 
 

Apoi am văzut că trăiește în Marea Britanie de la 6 ani și m-am lovit de o prejudecată: nu poate să fie extraordinar dacă a pierdut fascinanta Japonie.

Într-adevăr Ishiguro nu mi-a amintit deloc de scriitorii japonezi. Ba mai mult, formula lui voit clasic englezească mi s-a părut mai bună și mai elaborată decât a multor autori englezi. Fiind vorba de un majordom absorbit de profesia sa atât de mult, încât consideră că profesia trebuie să devină propria natură, nu doar o haină de îmbrăcat în timpul serviciului, personajul Stevens trăiește cu o abnegație aproape monastică.Majordom a unei case nobiliare de mare prestanță, Stevens ajunge cu timpul angajatul unui american, care a cumpărat reședința în urma morții lordului Darlington. Cum îi spune un personaj spre finalul cărții, Stevens a fost inclus în prețul casei. Noul patron, departe de eticheta nobilimii engleze, îl pune în dificultate pe majordom cu stilul său familiar, neprotocolar. Însă, ca un om lipsit de prejudecăți, când se hotărăște să plece în America pentru un timp, îi oferă lui Stevens posibilitatea de a se plimba prin țară. Mai mult, domnul Farraday îi oferă propria mașină.
În timpul călătoriei, scopul fixat de majordom e să o caute pe fosta intendentă, domnișoara Kenton. Tot drumul, pe lângă micile întâmplări sau evocări, e un motiv de rememorare a trecutului, a rolului și demnității unui majordom, a relației cu domnișoara Kenton, a marilor evenimente petrecute la Darlington Hall în perioada interbelică.

Fraza e savuroasă de-a dreptul. Ishiguro a reușit atât de bine să intre în pielea personajului și să îi imprime acestuia sobrietatea unui excelent majordom, încât pur și simplu fiecare poveste e extrem de vizuală. Însă, e drept că aici un mare merit îi revine actorului Anthony Hopkins, cel care l-a interpretat pe Stevens în ecranizarea cărții. Un actor de talia lui Hopkins nu poate să nu marcheze lectura. Deși nu am văzut filmul, l-am avut în permanență în minte pe strălucitul actor.

Rămășițele zilei e una dintre lecturile care m-au impresionat mult în ultima vreme. Puterea lui Ishiguro de a reclădi o lume prin confesiunile unui majordom e incredibilă. Stevens e un personaj tragic prin abnegația sa, văzut în raport cu tatăl său sau cu domnișoara Kenton, e greu de înțeles dacă omul se ascunde în spatele majordomului sau majordomul pur și simplu îl apără pe omul Stevens.

Deși greu de crezut după primele pagini, din carte nu lipsește umorul, acel umor fin, elegant, întunecat, specific englezilor. De acum, când voi merge prin librării, voi căuta cărțile lui Kazuo Ishiguro.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md