Internațional

Raport al Pentagonului: China va construi baze militare peste hotare

Oficial, bugetul apărării declarat de China a fost de 954,35 miliarde de renminbi, echivalent cu 140,4 miliarde de dolari. Pentagonul prognozează că liderii chinezi par hotărâți să cheltuiască mai mult cu apărarea în viitorul previzibil.

Raportul către Congres menționează de mai multe ori baza navală chineză din Djibouti, primul obiectiv de acest gen al Chinei în străinătate. SUA au deja propria bază militară în acest stat din estul Africii, o poziție strategică în sudul Mării Roșii, pe ruta dinspre Oceanul Indian către canalul Suez și Mediterana.

Pentagonul nu se referă la reacția posibilă a Indiei față de o bază chineză în Pakistan. Alianțele militare și pozițiile pe care și le-a asigurat China în jurul Indiei includ deja țări ca Bangladesh, Myanmar și Sri Lanka. Pakistanul, care a semnat anul trecut un acord privind cumpărarea a opt submarine din China, este deja principala piață de export din regiunea Asia-Pacific pentru armamentul chinez. Exporturile de arme ale Chinei în perioada 2011-2015 au totalizat peste 20 de miliarde de dolari, dintre care nouă miliarde în regiunea menționată.

Printre progresele militare ale Chinei, departamentul apărării de la Washington subliniază lansarea primului satelit pentru comunicații cuantice, în 2016, eveniment caracterizat ca "un progres remarcabil în cercetarea criptografică". Lista continuă cu spionajul informatic: computere guvernamentale din SUA au fost din nou ținta unor atacuri pornite din China, pe tot parcursul anului trecut. "China își folosește capacitățile informatice în sprijinul culegerii de informații împotriva sectoarelor de bază diplomatic, economic și al industriei de apărare din SUA", arată raportul Pentagonului.

În ceea ce privește primul portavion proiectat și produs integral în China, acesta va atinge probabil capacitatea operațională inițială în 2020, estimează militarii americani.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *